Foto: Alar Truu
Eesti uudised
10. detsember 2015, 13:00

ILVES FACEBOOKIS: Ieva ei vaja täiendavaid hüvitisi, loobub esindustasust, sekretärist kui ka ametiautost (227)

President Toomas Hendrik Ilves annab kihlumisuudise valguses sotsiaalmeedias teada, et uus potentsiaalne presidendiproua Ieva Kupce ei vaja täiendavaid hüvitisi ning loobub esindustasust, sekretärist kui ka ametiautost.

"Sel nädalal sai teatavaks minu ja Ieva Kupce kihlus, mis on meile üks samm suvel alguse saanud kahe vaba inimese lähedases suhtlemises. Meie meilboksid ja mobiilid on täis õnnitlusi, mille eest suur tänu, ning ka ohtralt küsimusi. Palun, andke meile nüüd aega ja ruumi teha üks otsus korraga," kirjutab Ilves.

"Küll aga tean, et kui me enne minu presidendiaja lõppu abiellume, jätkab Ieva töötamist oma senises valdkonnas. Mistõttu olgu ettevaatavalt kohe ära öeldud, et ta ei vaja siis täiendavaid hüvitisi ning loobub nii igakuisest esindustasust, sekretärist kui ka ametiautost," lisab president.

 

 

Sel nädalal sai teatavaks minu ja Ieva Kupce kihlus, mis on meile üks samm suvel alguse saanud kahe vaba inimese lä...

Posted by Toomas Hendrik Ilves on Thursday, December 10, 2015

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam ütles Õhtulehele nädala keskel, et abiellumise kuupäeva pole paika pandud. Presidendi abielu on aga seadusega eraldi reguleeritud, mistõttu võib see oluliseks osutuda.

Vabariigi presidendi ametihüve seadus sätestab näiteks, et pärast riigipea ametivolituste lõppemist saab tema abikaasa endiselt igakuist esindustasu, mille suurus on 20 protsenti ­presidendi ametipalgast kuni abikaasa surmani.

Samas võib seaduse sõnastusest välja lugeda, et ei ole vahet, kas abiellutakse enne või pärast riigipea ametiaja lõppu. Presidendi abikaasa on seaduse tähenduses isik, kes on riigipeaga abielus viimase volituste ajal ja nende lõppedes.

President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves lahutasid oma abielu käesoleva aasta 30. aprillil. Uue kihluseni jäi presidendil sellest hetkest veidi üle kuue kuu.

Ieva Kupce on Läti kaitseministeeriumi küberjulgeolekupoliitika koordineerimissektsiooni juht, kes on seal töötanud 1997. aastast. Saanud muude autasude hulgas Läti kaitseministrilt medali, tunnustamaks tema rolli Läti astumises NATO liikmeks. Tal on poeg Ralfs Janis kooselust Läti suursaadikuga Kreekas Ivars Pundursiga.