Kunstniku nägemus: Marss päikesetormide meelevallasFoto: NASA
Maailm
6. november 2015, 09:40

Miks Marsil pole elu? Päike on süüdi! (3)

Miljardeid aastaid tagasi võis Marss olla üsna Maa moodi. Selle pinnal voolas vesi ja planeeti ümbritses paks atmosfäär. Nüüd on 99 protsenti atmosfäärist kadunud ning punane planeet on inimeste jaoks väga ebasõbralik. Selle täieliku muutumise põhjustas Päike, kinnitab NASA.

Neljapäeval andsid Marssi uuriva sondi MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission ehk  Marsi atmosfääri ja lenduvate elementide evolutsiooni missioonandmeid analüüsinud teadlased pressikonverentsi.

MAVEN tiirleb ümber Marsi ja mõõdab selle üliõhukese atmosfääri vastasmõju Päikesega ning selle praegust lagunemiskiirust.

Sond on Marsi orbiidil olnud natuke rohkem kui aasta, kuid selle andmete põhjal on valminud juba ligi 50 teadusartiklit.

Eile rääkisid uurijad oletusest, et Päikeselt pärinevad suuremad osakesed on Marsi atmosfääri ära lammutanud. Nimelt oli noor Päike väga aktiivne ning sellest pärinevad osakesed kihutasid pidevalt planeetide suunas.

Maal oli õnneks olemas tugev magnetväli, kuid nõrga magnetväljaga Marss jäi täielikult Päikese meelevalda ja selle atmosfäär hakkas kiiresti ilmaruumi hajuma.