ARMASTAN SIND, TIESTO! Festivali külalised olid Tiësto esinemisest hullunud, näidates rõõmujoovastust üles karjudes, hüpeldes, tantsides ja värvikirevalt vilkuvate pulgakestega vehkides.Foto: Mari Luud
Inimesed
9. august 2015, 22:05

Noored Weekend festivalil: "PIDU ON VÄGEV! TÄIESTI MÄLUAUK!" (37)

Kui Weekend Festival Balticule müüdi esialgsetel andmetel umbes 25 000 piletit, siis reede õhtul tundus, et kõik piletiomanikud on festivalil ka kohal. Lavaesisel liivarannal oli võimatu liikuda. Vedas, kui sulle aeti peale ainult üks jook ja sa said pimedas helendava party stick'iga vastu pead ainult kolm korda.

Aasta megafestival sai alguse neljapäeval kell pool kuus õhtul, kui Weekend Festival Balticu kolmest kahel lavast hakkas mürtsuma välismaisete artistide elektrooniline tantsumuusika. Kui kella viie paiku oli rahvast festivalialal veel hõredalt, siis sissepääsudest tuli lõbusas meeleolus pidulisi aina juurde. Noored rüüpasid mereäärde üles seatud kunstpalmide all rummikokteile ja õlut. Kolm julget bokserites noormeest tormasid aga sealsamas kõrval Läänemerre ja karjusid "Weekend jee!".

Festivalialal oli kuulda nii eesti, läti, leedu, soome, vene kui ka inglise keelt. Toitlustuskohtades valmis šašlõkk, topsid täitusid õlle ja muude jookidega. Siiski oli mõeldud ka tervislike eluviiside järgijatele: nimelt sai festivalilt osta värsketest puuviljadest tehtud smuutisid.

Weekend Stage'il astus esimesena üles šoti päritolu house'i DJ ja produtsent Chris Lake, Future Stage'il Kaukasuses sündinud DJ Astrix, kes on spetsialiseerunud psühhedeelsele trance-muusikale. Julgemad elasid tantsides ja hüpeldes kaasa juba esimestele esinejatele. Kell 22 astus aga Weekend Festival Balticu pealavale maailmakuulus DJ Tiësto. Festivali külalised olid Tiësto esinemisest hullunud, näidates rõõmujoovastust üles karjudes, hüpeldes, tantsides ja värvikirevalt vilkuvate pulgakestega vehkides.

Hollandi päritolu Tiësto on esimene DJ maailmas, kes on esinenud Olümpiamängude avatseremoonial. Peale selle on ta esimene DJ maailmas, kes andis väljamüüdud staadionikontserdi 25 000 inimesele. Pärast Pärnus esinemist Tiësto kohe Eestist ei lahkunudki – reedel postitas ta Facebooki foto, millel kiitis ühest Tallinna sushi-restoranist ostetud Jaapani tuntuimat rooga.

Telklas lauldi öö otsa

Reede pärastlõunal festivalialalt umbes viie kilomeetri kaugusele jäävas Papiniidu silla lähedal asuvas Weekendi festivali ametlikus telklas külalistel väsimuse märke ei näinud. Mängiti jalgpalli, ujuti, päevitati ja parandati pead. Näiteks üks Tapalt pärit noormees puhkas neljapäevasest meeleolukast õhtust kuuse alla paigutatud õhkmadratsil ja kurtis, et mälu on teda alt vedanud ning mälestused neljapäevasest peost on kadunud kui tina tuhka. "Pidu on vägev! Täiesti mäluauk!"

Koos sõbraga kõrvetava päikese käes kuumaks köetud telgi ees suvitanud Viljandi noormees märkis, et temale kui väiksest linnast tulnule on selline suur festival väga vinge kogemus. Küll aga tunnistas ta, et ööuni jäi tal väga napiks. "Kaks tundi vist sai magada. Telklas käis ümberringi öö otsa suur laulmine." Ka telkimisalal päikesevanne võtnud neiu märkis, et ei saanud öösel eriti sõba silmale, sest lätlased laulsid kõva ja selge häälega oma riigihümni.

Reedese päeva naelaks oli õhtune Hollandi päritolu megastaari Armin van Buureni šõu. Buuren astus lavale umbes pool tundi enne oma õiget esinemisaega. Sellest üllatusest polnud teadlikud ei turvamehed ega korraldajad ja veel vähem rahvas, keda oli Pärnu rannas asuva Weekendi festivali pealava ees meeletu ja veel kord meeletu arv.

Tungraud ja veebel

Kokku ei hoitud ka visuaal- ja pürotehniliste efektide pealt. Buureni šõu ajal taevasse lastud ilutulestik ja lavakujundus valgustasid pidutsejaid ja suvepealinna vaata et stabiilselt.

Laupäeva pärastlõunal festivali VIP-telklas ringi kõndides võis näha, et rahvas on rohkem väsinud kui päev varem. Suvepealinna ilus päikseline ilm oli asendunud vihmasajuga ning mis sellise ilmaga ikka muud teha kui magada. Seda enamikus telkides ka tehti. Kuid ikka leidus neidki, kellel olid juba vägijoogid lahti korgitud, et viimase festivalipäeva õhtuks "sooja teha". Ühes tuhandest telgist elutsenud noormehed olid soojenduse tegemisega aga juba nii hoos, et ei suutnud isegi oma lemmikartisti Tungevaag & Raabani nime hääldada. "Tungraud ja veebel," naljatasid nad.

Ühtlasi kurtisid samad noormehed, et peavad telklat jagama lätlaste ja leedukatega, kes on väga jubedad inimesed. "Üks Leedu poiss ronis puu otsa ja kukkus vastu prügikaste," jutustas ülemeelikus tujus noormees. Küsides ühelt Läti noormehelt kommentaari väitele, et lätlased on jubedad inimesed, sest nad pummeldavad väsimatult terve öö, poiss midagi tagasi ei lükanud. "Jah," vastas ta selgel häälel. Küll aga noomis ta ka eestlasi, sest talle oli eelmisel päeval Pärnu rannas uni peale tikkunud ja kui ta silmaluugid lahti tegi, oli keegi tema telefoni ja raha ära varastanud.

Pärnu vallutanud Weekend Festival Balticu viimase päeva tähtesinejaks oli üks maailma kuulsamaid ja populaarsemaid elektroonilise tantsumuusika DJsid David Guetta, kellele oli pealava ees liivarannal kaasa elamas tohutu rahvamass. Weekend festivalile pani vägeva šõuga punkti kõigest 19aastane Hollandi DJ ja produtsent Martin Garrix. "Eesti, ma armastan sind! See oli üks mu lemmikumaid šõusid terve suve jooksul koos mu tänase etteastega Soomes. Milline hämmastav publik, energia..." kirjutas ta sotsiaalmeedias.

Magama võis pääseda nii 35 kui 300 euro eest

Peale Papiniidu silla lähedal paikneva telkla, kus kahekohalise telgi püstitamine läks kahele inimesele maksma 35 eurot, pakkusid korraldajad festivali külastajatele võimalust magada ka VIP-telklas, kus oli tuhat värvilist telki juba nende eest üles pandud. Neljakohalises telgis ööbimine maksis neljale inimesele 99 eurot. Weekendi logoga kuppeltelgid võis muide pärast lahkumist endaga kaasa viia. Lisaks oli võimalus magada ripptelgis (alates 140 eurot inimene) või vineerist majakeses, kus festivali ajal ööbimise eest pidid neli inimest kokku maksma 239 eurot.

Küll oli aga neidki, kes telgis magada ei tahtnud. Tallinnast tulnud kolm noormeest üürisid kamba peale kolmetoalise korteri, milles veedetud kolme öö eest küsis omanik 300 eurot. Laitsest tulnud noorhärra oli aga õnnelik, et leidis päev enne festivali algust koos sõpradega veel ühe vaba hotellitoa. Kolme öö eest

hotellis maksis ta enda sõnul ainult 42 eurot. Kaks tüdrukut olid õnnega koos, et said tasuta öömaja sugulaste sugulaste juures.

"Meil on päris palju tuttavaid, kes tegid mingeid telkimiskohti või üürisid oma korteris välja tube ja voodeid ja igasugu selliseid kohti, mis vähegi võimalik," rääkis Pärnust pärit tütarlaps, kuidas tema lähikondlased Weekendi festivali pealt raha teenisid. "Mõni küsis ööbimiskoha eest 50, mõni 350 eurot," lisas pärnulanna, et iga kinnisvaraomanik määras hinna oma südametunnistuse järgi.

Maailmanimede kõrval olid laval eestlasedki

Kuigi meie oma kodumaine elektroonilise muusika produtsent Planeet esines Pärnus toimuval Weekend Festival Balticul alles laupäeva õhtul, oli ta kohal juba neljapäeval. Eks ikka selleks, et neljapäeval ägeda šõu teinud Tiëstole ja reedel rahvamasse hullutanud Armin Van Buurenile kaasa elada. Planeedi nime taha peituv Tallinnast pärit noormees Mikk Saar ütles, et ettevalmistused kuulsate maailmanimedega samal festivalil esinemiseks kestsid vaid poolteist päeva. Põhitöö tegi ta ära ööl vastu neljapäeva oma uneaja arvelt. "Kella neljani öösel tegin ettevalmistusi, et kõik oleks täiuslik," rääkis ta.

Laupäeval astus Weekendi festivalil üles ka DJ Kristjan Hirmo, kes oli samuti kohal juba neljapäeval. "Mul on hea meel, et Weekendi korraldajad ka minu, vananeva diskori, siia esinejate listi on pannud," naeris Hirmo ja võrdles festivali täiskasvanud inimeste Disneylandiga.

Reedel algusega kell 17.30 hakkas Weekend Festival Balticu merevaatega WKND Stage'il kõlama meie oma Bombossa Brothersi house'i mix, mille järgi kepsutas liivarannal algselt paarkümmend inimest. Varsti oli aga lavaesine house'i sõpru täis ja kuum päike ning kuumad diskoritest kaksikvennad Marek ja Artur tõmbasid peo hoogsalt käima.

Kuigi mõnisada meetrit eemal pealaval mürtsus maailma parimaks plaadikeerutajaks tunnistatud Hollandi päritolu DJ Hardwelli muusika, siis kaksikvennad end temast kohutada ei lasknud. "Hardwell mängib sellist suure massi muusikat, meil on pigem natuke rahvalik," seletasid vennad.

Eestlastest esinesid Weekendi festivalil veel ka Syn Cole, Cartoon, Beat Service, Bad J, Kert Klaus, Kolzar, Sven Arusoo ja Tarmo Tammel.