Tartu närvikliiniku patsient. Foto on illustreeriv.Foto: Sille Annuk/Postimees
Eesti uudised
15. mai 2015, 09:47

Kolmandikul 100 000 töövõimetuspensionärist on psüühika- või käitumishäire (4)

Tööealistest inimestest 32 500-l on püsiv töövõimetus tuvastatud mõne vaimse tervise häirega seonduvalt, ilmneb täna avalikustatud Praxise uuringust.

Praxise analüüs toob välja, et kolmandik ligi 100 000 töövõimetuspensionärist kannatab mõne psüühika- või käitumishäire all, mille tõttu on töövõimereformi kavandamise kontekstis äärmiselt oluline pöörata tähelepanu ka nn mittefüüsilisele töökeskkonnale ja inimeste psüühikaga seotud aspektidele, vahendab ERRi uudisteportaal.

"Kui viimase aja avalikus ja poliitilises debatis on enam räägitud nö klassikalistest puuetest, iseloomustab enamikku töövõimetuspensionäridest hoopis mõni krooniline tervisehäire ja nende inimeste töövõime seisukohalt on märksõnadeks hoopiski terviseseisundi muutlikkus, väsimus, valu," selgitab töö üks autoreist Praxise analüütik Vootele Veldre.

Üks sellistest gruppidest on psüühika- ja käitumishäiretega inimesed. "See on rühm, keda ei saa aidata abivahendi andmise või kaldtee rajamisega ning pigem toetavad selle häirega inimeste tööelu paindlik korraldus, stressi juhtimine töökohal, terviseseisundit arvestav vastutus, optimaalne töökoormus ja muud samalaadsed meetmed," selgitas Veldre.