Trepp, millel Hardo Aasmäe kukkus ja suri. Foto: Laura Oks
Eesti uudised
11. mai 2015, 09:53

Hardo Aasmäe traagilist hukkumist varjutavad vandenõuteooriad (94)

"Jääb mulje, nagu oleks inimene tanki alt läbi käinud, tal leidus sedavõrd palju ränki vigastusi," kirjeldas hukkunud Hardo Aasmäe vigastusi kauane kohtuarst Heino Mirme.

Mirme sõnul hüppas aastakümneid tagasi üks inimene Viru hotelli 18. korruselt – temalgi oli vähem vigastusi. Seetõttu nõuavadki Aasmäe sõbrad surmajuhtumi uut uurimist, kirjutab Pealinn.

Kui tagantjärele meediat lapata ja lugeda, et mis juhtus 29. detsembril Tallinnas Pärnu mnt maja trepikojas, kus õhtul pärast üheksat avastati välisukse eest Hardo Aasmäe surnukeha, avaneb umbmäärane, et mitte öelda kummaline pilt.

"Tegemist oli õnnetusjuhtumiga ning Aasmäe hukkus trepist kukkumise tagajärjel saadud vigastustesse, mida kinnitab ka ekspertiis," kinnitas politsei.

Hämmastavalt suured vigastused Hardo Aasmäe surnukehal nähtuvad kohtumeditsiinilise uuringu ühest aktiosast, mis kohtumeditsiini instituudist või politseist välja on lekkinud. Pealinn palus selle osaga tutvuda aastakümnete pikkuse staažiga kohtuarstil ja hilisemal õppejõul, praegu pensionipõlve pidaval Heino Mirmel, keda hämmastas ühtlasi, et Aasmäel leidus nii palju koljuvigastusi nii ees- kui ka tagapool.

Politsei jääb õnnetusjuhtumi ehk kolmandalt korruselt trepišahti kaudu alla kukkumise versiooni juurde. Ainuke probleem, et selleks tuli Aasmäel ületada tavapärane meetrikõrgune kaitserinnatis ehk käsipuu. Mil kombel ja miks Aasmäe ise, ja täiesti vabatahtlikult, selle ületas, ongi kogu kõnealuse õnnetu juhtumi kõige suuremaks mõistatuseks.

Aasmäe sõbra, IT-spetsi Tarmo Tederi sõnul oli politsei juhtunut põhjendanud Aasmäe terviserikkega. Ootamatult olevat ta just seal käsipuu ääres teadvuse kaotanud ja kukkunud n-ö vabalangemises trepišahti.

Pealinnaga konsulteerinud eksperdid peavad samas tõenäoliseks, et Aasmäe kukkumisele üle käsipuu serva eelnes kellegagi ühine viinavõtmine ja tüli. Võib-olla ka kaklus, millega annaks põhjendada osa surnukehal leidunud vigastusi, kuid mille varjamiseks lavastati õnnetusjuhtum.

Kodanikuühiskonna ja internetivabaduse aktivisti Elver Loho sõnul võis Hardo Aasmäe hukkumise eelseks tüliõunaks olla Hardo MTÜ Entsüklopeedia alt veetud projekt, mida rahastas Aserbaidžaani riiklik fond.