"Kodusaate" produtsent Kristi Nilov ütleb, et katuseliidu etteheited on suunatud ligi aastatagusele asjale, mille vigadest saatetegijad tookord kohe õppust võtsid.Foto: Kuvatõmmis / Kanal 2
Tele
15. aprill 2015, 15:21

"Kodutunde" produtsent Kristi Nilov: katuseliit heidab meile ette ammu likvideeritud asju (55)

Katuse- ja fassaadimeistrid juhtisid hiljuti tähelepanu Kanal 2 saates "Kodutunne" näidatud ebaturvalistele töövõtetele ja -kaitsevahenditele ning kasutatud sobimatule materjalile. "Kodutunde" produtsent Kristi Nilov on hämmingus, et katuseliit heidab neile ette juba ammu likvideeritud vajakajäämisi ning imestab, miks liit nendega otse ja koheselt ühendust ei võtnud. "Kui ta tahab aidata, võib ta alati võtta meiega ühendust – me saame rääkida, me saame pead kokku panna ja teha koostööd," arvab Nilov.

12. aprillil ilmus Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liidu kodulehel uudis, milles avaldati "Kodutunde" tegijatele kiiduväärt ettevõtmise eest tunnustust, kuid juhiti samas tähelepanu, et "niivõrd suure vaatajaskonnaga telesaade peaks kinni pidama elementaarsetest tööohutusnõuetest".

"Saatesarja mitmes episoodis näidatakse katusetöödel ebaturvalisi töövõtteid ja töökaitsevahendeid," kirjutatakse liidu kodulehel. Näiteks tuuakse, kuidas vana katuse lammutamisel loobiti alla eterniiditahvleid, samal ajal kui lähistel töötasid aknameistrid. Märgitakse ära töömeeste kantud ranna- ja treeningjalatsid katuse paigaldamisel ning seda, et meeste turvarakmed ei olnud kinnitatud. Lisaks riivas katusemeistrite silma roovituseks kasutatud puitmaterjali sobimatu kvaliteet. Katuseliit avaldas lootust, et olukord populaarses telesaates tööohutusnõuete vastu eksimise osas paraneb.

"Kodusaate" produtsent Kristi Nilov ütleb, et katuseliidu etteheited on suunatud ligi aastatagusele asjale, mille vigadest saatetegijad tookord kohe õppust võtsid.

"Me oleme kõik meetmed võtnud tarvitusele juba ammu, niipea kui viga avastati, tervelt aasta tagasi juba," räägib Nilov ja selgitab, et "Kodutunde" saated ei ole pikalt ette salvestatud -– üks saade tuleb eetrisse paarinädalase viibega.

"Täna tõmmata see teema üles ei ole enam päevakohane. Miks seda täna tehakse, ei oska öelda. Ja kui te vaatate täna saatest, siis kogu turvavarustus on meil olemas. See on väga vana teema. Aga siis oleks võinud katuseliit küll meiega ühendust võtta ja juhtida tähelepanu," räägib Nilov. 

"Kuna kõrgus oli maast kaks meetrit, siis nagu ei pea olema kinnitatud rihmadega. Aga turvajalatsid oleks võinud olla," meenutab Nilov kritiseeritud katusetegemist ja lisab: "Hästi raske on firmale seda (tööohutust - K.A.) ette kirjutada, aga tegelikult olen ma seda teinud. Tööohutus peab meil olema number üks ja töövõtteid tuleb näidata õigesti!"

Nilov tuletab meelde, et vajakajäämised olid selles saates, mille tegelaste lugu kujunes hiljem skandaalseks. Pärast seda, kui "Kodutunne" oli maja renoveerinud ja uue katuse peale pannud, tahtis maja endine omanik, noorele perele maja laenuga müünud noormees seda tagasi saada. Mullu septembris selgitas Kristi Nilov, et tolle maja renoveerimine oli "Kodutunde" senine suurim töö ning maja väärtust tõsteti mitmekümne tuhande euro võrra. (Vt allpool olevat videot!)

"Sajad inimesed on kohapeal, kes aitavad. Ja nüüd tuleb üks katuseliit, kellega meil ei ole mingisugust pistmist! Kui ta tahab aidata, ta võib alati võtta meiega ühendust – me saame rääkida, me saame pead kokku panna ja teha koostööd!" on Nilov emotsionaalne ja lisab: "Samuti võtab tööinspektsioon meiega alati ühendust, kui on midagi öelda – et palun, vaadake see üle –, ja ei pöördu kohe meedia poole ja ei otsi endale tähelepanu."

Katuseliidu tähelepanu juhtimist sobimatule puitmaterjalile peab Nilov "ääretult inetuks süüdistuseks puidufirma kapsaaeda". Produtsent väidab, et "Kodutunne" kasutab väga kvaliteetseid materjale ja just sellepärast, et need kestaksid aastakümneid.

""Kodutunne" annab endast kõik, et oleks turvaline nii ehitajatel kui meil endil ja et inimesed saaksid endale ilusad kodud. Me ei kasuta selliseid materjale, mis on kiiresti riknevad või katki või praagid – see on absoluutselt väärinfo," sõnab Kristi Nilov.

Kanal 2 populaarne tõsielusaade "Kodutunne" on parandanud elutingimusi õige paljudes kodudes ning aidanud kitsikusse sattunud peresid.