OLULINE PUHTUS: Heategevusliku saate "Kodutunne" produtsent Kristi Nilov ütleb, et kodu koristamine saate raha eest on põhjendatud sellega, et kodust on saanud kontor, kust aetakse üheskoos saate asju.Foto: Erakogu
Eesti uudised
8. aprill 2015, 07:00

Kristi Nilov: see on ärikulu, sest mu kodu on ka saate kontor! Loo lõppu lisatud Kristi Nilovi lisakommentaar.

Kristi Nilov koristas oma kodu "Kodutunde" rahaga (107)

Heategevusliku saate "Kodutunne" produtsent Kristi Nilov maksis kontolt, kuhu inimesed annetavad raha heategevuseks, koristusettevõttele oma kodu koristamise eest. 

Fakt selgus poolkogemata ühest Kristi Nilovi enda Facebooki-postitusest. Nimelt postitas Nilov möödunud reedel sotsiaalmeediasse teate, mille alusel otsib ta uut koristusettevõtet eelmise asemele.

"Mul oli kaks aastat koristusfirma – Kuldsed Käed, olin tõeliselt õnnelik alguses, et keegi aitab mind, aga kurb on see, et tänase päevani üritan likvideerida kahju, mis nad mu kodus tekitasid," kirjutas Nilov. Tema sõnul on ta ettevõtte peale pahane, sest nad ei koristanud piisavalt hästi.

Seepeale vastas sealsamas avalikult koristusettevõte Kuldsed Käed, kelle konto alt postitati: "Kahju küll, et te ei ole siiamaani ikka veel koristajat leidnud. Lepingu lõpetamine toimus meie algatusel. Erilist kahju te pole ju saanud, kuna maksate kõik arved OÜ Õuetuba arvelt, kuhu heausksed inimesed annetavad!"

Postituse autor on ettevõtte juhataja Andre Tühane, kes oli oma sõnul Nilovi postitusest üllatunud. "Ta oli kaks aastat meie klient. See ei ole lühike aeg. Järelikult oli ta üldiselt meiega rahul," leiab Tühane.

Selgub, et leping lõpetati juba sügisel. Tühane ütleb, et seda tehti lihtsalt seepärast, et kolme kuu arved jäid tähtajaks maksmata. Lõpuks maksis Nilov arved siiski ära, kuid koristusettevõte ei soovinud siiski lepingut jätkata.

Ent OÜ Õuetuba? See on tõepoolest Nilovi ettevõte, mille tegevusala on telesaadete – täpsemalt "Kodutunde" tootmine.

Saade on heategevuslik ning ühtlasi kogutakse televaatajatelt annetusi. Annetusi kogutakse OÜ Õuetuba arvelduskontole. Seesama Õuetuba, mis tasus ka kahe aasta jooksul Nilovi kodu koristamise kulud. Nilov ei eita, et see on tema kodu.

Ent samas rõhutab ta, et kulude kokkuhoidmise nimel on tema kodust ühtlasi saanud "Kodutunde" kontor. "Siin käib kogu tegevus! Siin käivad meeskonnaliikmed, siin võtame kliente vastu, siin toimuvad koosolekud," räägib Nilov. "See on ärikulu!" viitab ta koristajale. 

Ja annetused?

"Äriühingul on ka muud tulud," lausub Nilov. Kuigi inimesed annetavad aastas "Kodutundele" kümneid tuhandeid eurosid, on see tõesti ainult väike osa ettevõtte kuludest ja tuludest.

Aruande järgi sai ettevõte näiteks 2013. aastal müügitulu 251 914 eurot, kuid annetusi 27 466 eurot. Nilov hindab, et annetustest piisab ühe saate finantseerimiseks, kuid saateid on aastas 30.

Seega, ütleb Nilov, läheb iga annetatud euro automaatselt kodude remontimiseks ning saate tegijate ülesandeks jääb leida viise, kuidas ülejäänud saateid finantseerida. Tõsi, pangakontol näeb annetatud euro välja samasugune nagu müügitulust saadud euro.

Samas koristati Nilovi kodus selliseidki kohti, kuhu ilmselt saate ülejäänud tegijad ei jõudnud. Nilovi algses postituses oli kaasas pilt koristamata jäänud toaservast. Koristusettevõtte juhataja ütleb, et nägi seda pilti juba siis, kui neil veel omavahel leping oli – see olevat tema sõnul olnud Nilovi magamistoa öökapi serv ning vähemalt tol korral oli koristamine tõesti poolikuks jäänud.

Nilovi sõnul lasi ta tõesti koristada muidki ruume, kuid leiab, et see ei tee rahaliselt suurt vahet, sest ühe korra eest võttis koristusettevõte niikuinii 50 eurot. See, tõsi, päris nii ei ole, kui otsustada ettevõtte hinnakirja järgi, sest seal eristatakse kodu ja kontorit ning erineva suurusega koristatavaid kohti.

Kristi Nilov peab vajalikuks selgitada, et Õuetuba OÜ on alates 2010.a telesaadete tootmisega tegelev äriühing ning otseselt seotud ka „Kodutunde" projektiga. Äriühing omab iseseisvat majandustegevust ja rahalisi vahendeid ettevõtlusest, mida kinnitavad ka avalikult kättesaadavad majandusaasta aruanded. Õuetuba OÜ kui äriühing on koristusteenuse eest maksnud ettevõtte majandustegevusest laekunud rahaliste vahendite arvelt. Kristi Nilov ja Õuetuba OÜ pole mitte kunagi ja mingis ulatuses saate „Kodutunne" raames tehtud annetusi ja rahalisi vahendeid kasutanud isiklikes huvides. Need faktid ja asjaolud on usaldusväärselt kontrollitavad. Arvestades eeltoodut on ebaõige ja tegelikkusele mittevastav Õhtulehe 8.aprilli artiklis pealkirjas „Kristi Nilov koristas oma kodu „Kodutunde" rahaga" avaldatud väide.