TOOMAS HENDRIK ILVESFoto: Alar Truu
Eesti uudised
14. aprill 2015, 07:00

KINDRALID PAHASED: president Ilves hirmutab, et Venemaa vallutaks Eesti vaid nelja tunniga (36)

Riigipea Toomas Hendrik Ilvese väide, et Vene armee suudaks Eesti nelja tunniga hõivata, pahandab sõjanduseksperte. "Neli tundi on absurd!" rõhutab kindral Ants Laaneots, riigikogu liige.

President Toomas Hendrik Ilves ütles laupäeval intervjuus Briti ajalehele The Telegraph, et NATO peaks Baltimaadesse paigutama alalised väeüksused ja toonitas, et Venemaa lõikaks rünnaku korral Balti riigid muust maailmast ära enne, kui ükski eemal paiknev kiirreageerimisüksus siia jõuaks.

"Kui vaadata meie naabri sõjaväeõppusi, siis on need põhimõtteliselt silmapilksed. Nad on siin ja nelja tunniga oleks kõik läbi," kurtis president mõjukale Briti väljaandele. ("But if you look at the exercises that are done by our neighbour, they’re basically instantaneous. They’re here and it’s over in four hours.")

Erukindral Ants Laaneots (Reformierakond) ütleb Õhtulehele, et vaevalt seda saab hinnanguks nimetada. "President on tugevasti mures julgeolekusituatsiooni pärast, mis idapiiril toimub," arutleb ta ja lisab, et kõik on tõlgendamise küsimus. "On selge, et oma jõududega keegi hakkama ei saa. Ilvese eesmärk on saata NATO-le signaal, et julgeolek siin piirkonnas peab kasvama."

Laaneots nimetab nelja tundi kujundiks, mis on lihtsalt üledramatiseerimine. "Vaevalt praegu vahetu sõjaväeline oht on ja sõjal on mitmesugused ettevalmistusfaasid, nii kiiresti ei käi midagi," selgitab Laaneots. Pisut ärritudes lisab ta: "Neli tundi on absurd! Ei tasu praegu sellega üles kütta paanikat."

Ilves põhjendas eile ERRile, et ta ei rääkinud üldse vallutamisest. "Ma andsin intervjuu teemal heidutus ning miks see on vajalik. Kui nopitakse sealt üks lause välja, siis mis ma saan teha." Ta jätkas, et NATO militaareksperdid on jälginud, kuidas pidevalt (Venemaa) kiirõppused on toimunud ja öelnud, et see protsess, alates hetkest, kui tehakse otsus, et tuleb sissetung, on umbes neli tundi. "See ei ole minu hinnang. Mina ei ole võimeline neid asju hindama. Mina tuginen ainult ekspertide hinnangutele."

Endine kaitseväe juhataja Johannes Kert (Reformierakond) lausub Õhtulehele, et tema küll nelja tundi puudutavat arvamust ei jaga. "Aga las ta (Ilves – toim) siis selgitab. Kui meie seisame ja pealt vaatame – isegi siis on nelja tunniga keeruline riik ära võtta."

Roosimägi: armeel polegi mingit mõtet?

Brigaadikindral Urmas Roosimägi imestab, kuidas president saab selliseid asju öelda. "Mille jaoks tõsta paanikat Eesti ühiskonnas," küsib ta. "Mäletate, kui suur oli enne valimisi hirm sõja ees. Parteid pidevalt võimendasid seda," räägib ta ja meenutab, kuidas käis hiljuti julgeolekuteemal loenguid andmas ja inimesed tundsid otsesõnu muret, et tankid võivad peagi üle Narva piiri Eestisse tulla.

Roosimäe sõnul oli pärast valimisi vaikus, aga nüüd sekkus Ilves.

"Milleks üldse siis julgeolekusse panustame? Paneme kaitseväe kinni ja teeme aukompanii, kes väliskülalisi vastu võtab," ironiseerib ta. "Ma ei tea, kas president tahtis hirmutada NATO liikmesriike, aga relvastatud konflikt ei sünni üleöö. Ja erinevalt Gruusiast ja Ukrainast oleme meie NATO ja Euroopa Liidu liige," märgib ta. "Seda õpetatakse ka sõjakoolides, et (sõja eel) pingeline olukord peab tõusma haripunkti, et ei ole muud lahendust kui relvade abil. Venemaa seda praegu siin ei taha."

Roosimägi tunnistab, et tal on siiralt kahju, et meie president lubab endale emotsionaalseid poliitilisi sähvatusi. "Mis motivatsioon peaks meie kaitseväelastel olema pärast sellist sõnumit," muretseb ta.

Ilves korrutas ERRile, et ta tugines ikkagi NATO ekspertide hinnangule. "Meil on väga hea kaitsevõime, aga ma ei rääkinud sellest," väitis ta.