Foto: PantherMedia / Scanpix
Maailm
1. aprill 2015, 12:17

Loomad ennustavad maavärinat (1)

Ah et Oklahomas ei tohi eesel õhtul vanni magama jääda? Ja mõned teadlased kinnitavad, et kõhutuule nuusutamine aitab vähi vastu? Iga päev tuleb kuskilt maailmast mõni uudis, mille kohta ei tea, kas pead vangutada või võtta kohe seisukoht, et keegi viskab lihtsalt nalja. Ka siin ära toodu kuulub samasse valdkonda. Uskuda või mitte? Ootamatu küll, aga tuleb siiski uskuda ...

Loomad ennustavad maavärinat

Värske uuring paljastab, et enne maavärinat elektrifitseerunud õhk muudab loomade käitumist, tänu sellele saab nende kaudu katastroofi ennustada.

Loomade käitumist jälgiti kaamerate abil Peruu Yanachaga rahvuspargis ja selgus, et juba 23 päeva enne väga suurt maavärinat jäid loomad loiumaks, vahendab Sky News. Seitse päeva enne 2011. aasta maavärinat ei salvestanud paigaldatud kaamerad mingeid märke loomade tegevusest. Piirkonnale, kus elab arvukalt eri liikidest loomi, pole selline vaikus sugugi omane.

"Park asub 320 kilomeetri kaugusel maavärina epitsentrist ja ma ei uskunud, et see loomade käitumises kuidagi kajastuda saaks. Tulemused rabasid mind. Selgus, et mõni päev enne maavärinat ei liigu loomad enam üldse," räägib uuringut juhtinud professor Rachel Grant Anglia Ruskini ülikoolist.

Teadlased oletavad, et loomi mõjutavad positiivsed ioonid, mis tekivad, kui pinnases leiduvad kivimid maavärina eel pinge alla satuvad.

Tõenäoliselt tekitavad need eriti maapinnal või selle läheduses elavates loomades ebamugavustunnet ja nad jätavad oma elupaigad maha, kolides ioonivabamasse piirkonda.

Kui maavärin oli möödas, naasid ka loomad tasapisi endisesse elupaika.

Positiivsed ioonid mõjutavad ka inimesi, tekitades peavalu, hüperaktiivsust, meeltesegadust ja ärritust.