Foto: PantherMedia / Scanpix
Maailm
1. aprill 2015, 11:20

Kõhutuule nuusutamine ennetab vähki (11)

Ah et Oklahomas ei tohi eesel õhtul vanni magama jääda? Ja mõned teadlased kinnitavad, et kõhutuule nuusutamine aitab vähi vastu? Iga päev tuleb kuskilt maailmast mõni uudis, mille kohta ei tea, kas pead vangutada või võtta kohe seisukoht, et keegi viskab lihtsalt nalja. Ka siin ära toodu kuulub samasse valdkonda. Uskuda või mitte? Ootamatu küll, aga tuleb siiski uskuda ...

Kõhutuule nuusutamine ennetab vähki

Mitmed väljaanded, kaasa arvatud ameeriklaste mainekas ajakiri Time, kuulutasid mullu sensatsioonilist teadusuudist: Exeteri ülikooli teadlased on avastanud, et mädamunade ja kõhutuule nuusutamine ennetab paljusid haigusi, nende seas ka vähki. "Ehkki haisev gaas võib suurtes kogustes kahjulik olla, paistavad teadlased arvavat, et törts siin-seal võimaldab mitokondreid kaitstes vähendada vähi-, insuldi-, infarkti-, liigesepõletiku- ja dementsuseohtu," vahendas Time.

Paraku polnud teadlased oma järeldustes nii bravuurikad. Nad leidsid küll, et kehas tekkiv vesiniksulfiid võib olla osa keemilisest ühendist AP39, mis aitab meie keharakkudes energiat tootvaid mitokondreid tugevdada. Viimased juhivad veresoonerakkudes energia tootmist ning võivad tõepoolest teatud haiguste vastu võidelda.

Kuid Exeteri teadlaste uurimistulemused ei väida, et peeru nuusutamine võiks vähki ennetada, kinnitab mic.com.