Andres ja Kärt Anvelt.Foto: Laura Oks
Presidendiball
26. veebruar 2015, 07:00

Aldo Järvsoo: kõik minu kleidid jõudsid paremate hulka! (1)

Presidendi vastuvõtu eel olid moekunstnikel kiired päevad, sest tellimusi oli palju. Kuigi ballikülalisi kutsuti tänavu rohkem kui varasematel aastatel, jäid kleidiõmblemisrekordid sel korral purustamata. 

Aldo Järvsoo tegi enda sõnul tänavu vastuvõtuks 12 kleiti, aga ballil võis näha ka paari tema varasematest aastatest pärit tualetti. Rekord jäi aga purustamata. "Ühel aastal tegin 18 kleiti." Järvsool on siiski põhjust rõõmustamiseks, sest arvukad moekriitikud olevat kõik tema tänavused kleidid vastu paremate hulka arvanud. Järvsoo loomingut kandsid Jõhvi kontserdimajas näiteks Kärt Anvelt, Karin Sepp, Iris Vesik, Reet Aus, Anne Erm, Marje Kalm, Mari Hunt, Kati Järg, Brit Kikas ja Reet Kaldoja.

Ka Tiina Talumees tõdeb, et tänavused 15 kleiti jäävad rekordile paari tualetiga alla. "Ma ei pööra sellele suurt tähelepanu, sest see pole ju maailma kõige olulisem asi."

Ülle Suurhans-Pohjanheimo, kelle rekord on 30 kleiti, disainis tänavuseks vastuvõtuks vaid kuus tualetti. Kes need kuus õnnelikku olid, ei tihka ta aga öelda, sest eelistab, et kliendid ise tema nime välja tooksid, mitte vastupidi. Selles, et tänavu võis ballil Pohjanheimo kleite rekordist lausa viis korda vähem näha, on süüdi Pariisi moenädal. "Osaleme järgmisel nädalal Pariisi moenädalal oma järgmise talve kollektsiooniga ja kogu rõhk on olnud selle lõpetamisel." Üks väheseid õnnelikke, kellel Pohjanheimolt siiski kleit tellida õnnestus, oli Neinar Seli abikaasa Kersti Seli. 

Lilli Jahilo ateljeest jõudis ballile 13 kleiti. Näiteks võis Jahilo disaini näha Evelin Orase seljas ning tema käe alt pärinesid ka saatejuhtide Grete Lõbu ja Margit Kilumetsa kleidid. Sarnaselt Pohjanheimoga ei tihka temagi oma kliente rohkem avalikustada. "Eelmisel aastal oli umbes sama palju kleite, aga üldiselt liigub tellijate arv tõusvas joones, mis on väga positiivne." Tualettidele kuluv aeg on väga erinev, kuid keskmiselt võtab aga ühe kleidi valmimine Jahilo sõnul aega paar kuud.

Riina Põldroos, kes on samuti ballikülaliste seas üks populaarsemaid moekunstnikke, on kahel viimasel aastal võtnud vastu 10 tellimust. Kuidas kleitidel läks, pole tal aga aimugi. "Ma ei vaadanud vastuvõttu ja ka internetti pole ma vaadanud. Nii et ma ei tea üldse, mis toimub," naerab ta.