PIDU LÄBI: Kella 23.30 paiku kiirustas Evelin Ilves presidendi vastuvõtult minema, Toomas Hendrik järgnes talle hiljem. Foto: Eero Vabamägi/Delfi
Presidendiball
26. veebruar 2015, 07:00

Miks Evelin Ilves varakult peolt lahkus? Keda ta vastuvõtul kallistas? (123)

Evelin Ilves ja Toomas Hendrik Ilves võisid küll presidendi vastuvõtul kõrvuti kaamerate ees naeratada, aga tegelik olukord peegeldas muud – sõideti eri autodega ja Evelin lahkus aastapäevapeolt varem. 

Sündmused hakkasid hargnema esmaspäeva õhtul Narva-Jõesuus Nooruse spaa ees. Delfi paparatso tabas selle, kuidas presidendipaar pimeduse varjus saabus. Toomas Hendrik Ilves tuli oma autoga, Evelin omaga. Presidendi kantselei pressiesindaja Piret Pert põhjendab seda sellega, et nad kasutasid nii ühte autot kui ka mõlemat lähtudes ajakavast. "Ühe autoga oleks logistika võimatu," ütleb ta.

Järgmisel õhtul astuti juba üheskoos külaliste ja sadade tuhandete televaatajate terava pilgu ette. Piduliku kontserdi algus jättis mõneti pentsiku mulje. ETV ülekandes võis näha, kuidas Ilvesed Jõhvi kontserdimajja saabusid, punasel vaibal astusid ja siis hoonesse kadusid. Ent kulus veel aega, enne kui nad lõpuks saali jõudsid ja kontsert võis alata. Telemeeskond oli ajatäitmisel pisut hädas, saatejuhtidel sai jutulõng otsa ja taustamuusika saatel näidati saalis kontserdi algust ootavaid külalisi. Pressiesindaja ütleb aga kriitika peale: "24. veebruaril algas ETV ülekanne Jõhvist kell 17.30, nagu plaanitud. Piduliku kontserdi algus ei veninud." 

Esileedi kalliralli 

Kuigi juba eelmisel aastal oli aastapäevapeo järel meedias juttu, et Ilvesed tundusid teineteise vastu külmad olevat, siis tänavu torkas see veelgi eredamalt silma. Nimelt ei hoidnud nad õhtu jooksul isegi kordagi käest kinni. Piltnike ees naeratades oli nende vahel aga märgatav distants. See ei tähenda siiski seda, et Evelin oleks nukker olnud. Ta jagas vastuvõtu ajal valitutele ohtralt sooje kallistusi. Eriti kaua embas ta näiteks Kristiina Ehinit. Tundub, et viimane on üks Evelini lemmik. Mullu sai esileedi oma talvehõngulise aastapäevakleidi disainimiseks temast innustust. "Nii ma visandasingi selle silueti, kuulates Kristiina Ehini ja Silver Sepa kirjutatud võrratut laulu "The very last days without snow" – tuhat tänu inspiratsiooni eest," ütles ta toona. Pikalt kallistas presidendiproua sedapuhku Ingrid Tõnistetki.

Samal ajal kui Evelin paljudega rõõmsalt kallistusi jagas, oli Toomas Hendrik Ilves tõsine ja peaaegu ei vaadanudki tema poole. Ta elavnes alles siis veidi, kui saabus tema poeg eelmisest abielust Luukas Kristjan. Saatjaks oli Toomas Hendriku ja Evelini tütar Kadri Keiu. Nüüd jagasid kallistusi mõlemad abikaasad.

Presidendiproua embas järgmisigi külalisi: Inna Sooäärt, Anna Levandit, Õnne Pollisinksit, Külli Reinsalut, Vormsi Ennu, Kristi Alast, Tiina Talvikut, Elisabeth Egelit, Liina Lukast ja Anneli Tammikut. 

Viis tütre puhkama 

Kui pärast käesurumistseremooniat jätkus pidu tantsimise ja veinitamise-söömisega, ei liikunud Toomas Hendrik Ilves rahva seas peaaegu üldse, rääkimata sellest, et ta oleks abikaasaga tantsima läinud. Kui kella 23.30 ajal oli pidu alles hoos, otsustas Evelin ootamatult lahkuda. Tütre võttis ta kaasa, kuid riigipea jäi sinna. Pressiesindaja kinnitab, et Evelin Ilves lahkus tõesti sel ajal 12aastase tütrega ning viitab hilisele kellaajale. "See oli igati mõistlik aeg," ütleb ta. Vastuvõtt oli selleks ajaks kestnud juba viis ja pool tundi. President lahkus hiljem, kuid Perdi sõnutsi oli sihtpunkt sama. Ööl vastu 25. veebruari ööbisid nii presidendipaar kui ka aastapäevaüritustega seotud presidendi kantselei töötajad Saka mõisas. Luksuslik kompleks on Kohtla vallas. "Koht, kus kõrgel kaldal saavad kokku kultuuri- ja looduspärand: varemetest kerkinud neorenessanslik härrastemaja ja Eesti rahvuslikuks sümboliks valitud pankrannik," seisab mõisa koduleheküljel. 

Arved alles tulevad 

Õhtuleht uuris, kas oli ka mingi ametlik järelpidu. Pert ütleb, et kantselei töötajad said pärast vastuvõttu veel keha kinnitada: "Paljudel, kes täitsid iseseisvuspäeva üritustega seotud ülesandeid, oli see 24.02 ehk esimene võimalus mõneks suutäieks." Arve tasub presidendi kantselei. Kui suurest summast jutt on, ta veel ei ütle. "Arved saabuvad ilmselt kuu jooksul."

Kas viimasel ajal avalikkuse ees üliharva koos nähtud Toomas Hendrik ja Evelin magasid spaas ja mõisas veedetud öödel ühes toas, seda kantselei ei kommenteeri.