Video: Mati Hiis
Eesti uudised
3. veebruar 2015, 07:00

ÕHTULEHE VIDEO | Indrek Tarand: olen alles mõte presidendikandidaadist (27)

Eile tõid Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu ja Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand Tallinnas Kaval Antsu pubis selgust kuuldustele, nagu kavatsetaks Tarand järgmisel aastal taas presidendikandidaadiks nimetada.

2011. aastal pakkus kõigile suureks üllatuseks sama kandidaadi Toomas Hendrik Ilvesega mõõtu võtma Keskerakond. Nüüd aga tundub, et IRLi värvidesse rüütatud Tarand lükatakse rajale enne, kui konkurendid riietusruumist väljagi on jõudnud tulla.

Neli aastat tagasi ütles ta, et sellist olukorda, kus president Ilves sujuvalt ainukandidaadina teise ametiaega sõuab, ei tohiks demokraatlikus ühiskonnas lubada. Ka tollal Euroopa Parlamendi leival olnud Tarand päästis demokraatia, kuigi sai riigikogus hääletamisel praeguselt presidendilt veenvalt lüüa. Toona ei toetanud teda IRLi saadikutest ilmselt keegi, sest suhted samal aastal sündinud valitsuskoalitsiooniga polnud veel jõudnud mesinädalate võlu kaotada. Üsna kiiresti kaotas ka Keskerakond oma lüüasaanud presidendikandidaadi vastu huvi. Kui neil seda üldse kunagi oligi.

"Järgmise parlamendi pädevuses on valida ka Eestile uus president," teeb ajaloolisele hetkele asjakohase sissejuhatuse IRLi esimees Urmas Reinsalu. "Meie seisukoht on, et järgmistel presidendivalimistel on hästi oluline debatt Eesti tuleviku üle ja selle üle, kuidas kodanikel oleks suurem võimalus riigi tulevikku puudutavates otsustes oma sõna kaasa öelda. Hästi oluline on seegi viis ja meetod, kuidas presidendikandidaadid erakondade puhul esile kerkivad. Oleks aus, kui enne parlamendivalimisi annaksid erakonnad oma sõnumi või seisukoha, kuidas nad kavatsevad oma kandidaate avalikkuse ette debati pidamiseks paluda."

IRLi ja Tarandi ühisosa – puudega inimesed

Reinsalu sõnul oleks mõistlik, et kõigil erakondade liikmetel ja kõigil kodanikel oleks võimalus oma seisukoht välja öelda. Seetõttu poleks tema hinnangul mõistlik, et need valimised oleksid suletud, kus kandidaadid käiakse välja viimasel hetkel, vaid vastupidi – avatud valimised mitmete kandidaatidega, tõsiselt võetavad inimesed oma vaadete ja sõnumiga.

"Läinud nädalal küsisin ma, miks ei võiks IRLi üheks presidendikandidaadiks olla Indrek Tarand," ütleb Reinsalu. "Kindlasti tuleb neid kandidaate veel. Viimastel päevadel on ka küsitud, mis õigupoolest seob IRLi ja Indrek Tarandit. Viimastel kuudel on meil tekkinud üsna tugev ühisosa, mis puudutab just kodanikuühiskonda. Eelmisel sügisel võeti riigikogus vastu tööjõureformiseadus ning seda ei tehtud kaasaval moel. Omastehooldajate ja puudega inimeste arvamusest sõideti üle ja see on asi, millega rahvas ei saanud leppida. Kaasamisdemokraatia ei toiminud ning see kulmineerus mitmete meeleavaldustega üle Eesti. Üheks protesti väljendajaks oli ka Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu ametisolev president Indrek Tarand."

Tarand kinnitab, et on saatuse tahtel sattunud koostööd tegema liikumis- ja ka muu puudega inimeste organisatsioonide, nende juhtide ja eestkõnelejatega.

"Ainukese parlamendierakonnana on IRL jõudnud äratundmisele, et nende nimekirjas, kuid mitte erakonna liikmetena kandideerivad Tiia Sihver, Tiit Papp, Sülvi Sarapuu ja Tiina Kangro on väärtus," ütleb Tarand. "Ühelgi erakonnajuhil ei ole lihtne teha otsust võtta valimisnimekirja karastunud staažikate parteiinimeste asemel kedagi väljapoolt. See pole mitte ainult kaastunne, vaid ka vastutus-, õiglus- ja kodutunne, mis kõik kokku on inimlikkuse mõõt."

Kross oleks Tarandist reformari teinud

IRLi ja Tarandi ühisosa illustreerivad ja oma sotsiaalkaitseprogrammi tutvustavad kaks IRLi nimekirjas kandideerijat: Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu juhatuse liige Tiia Sihver ja Eesti Kurtide Liidu esimees Tiit Papp.

Kohtumise ametliku osa lõpus tuleb Tarand veel kord tagasi enda presidendiks kandideerimise väljavaate juurde, nimetades seda esialgu siiski vaid mõtteks.

Eurosaadik, kellele kolm parlamendierakonda on läbi aastate pakkunud kas presidendikandidaadi kohta või sotsid näiteks Tallinna linnapeakandidaadi kohta, tunnistab, et kaudselt on talle koostööpakkumise teinud ka tema "lemmikpartei" Reformierakond.

"Nad meelitasid mind Eerik Niiles Krossi kaudu IRLi," tunnistab tulevane presidendikandidaat Tarand kõhklematult. "Kui Kross oli eelmise aasta märtsis veel IRLis, käis ta mulle pinda, et tulgu ma aga tema erakonda. Ma ei nõustunud. Hiljem, kui ta Reformierakonda põrutas, oleks mind küllap kauba peale kaasa võtnud, Yoko Alenderi põlle all või kuskil mujal."

Lõpuks võrdleb Tarand nelja suurema erakonna esimehi ja tõdeb veendunult: "Ainult Urmas Reinsalul on aimu, mis asi see presidendiamet tegelikult on, sest vaid tema on neist presidendikantselei direktorina töötanud. Rõivas, Mikser, rääkimata Savisaarest, on presidenti ainult kaugelt näinud ja sedagi vaid pidulikel puhkudel."

Tema võimalikest konkurentidest tulevasel presidendirallil on kõige rohkem räägitud endisest eurovolinikust Siim Kallasest.

"Kallas on kindlasti mineviku kandidaat, kelle abil pakub Reformierakond aeg-ajalt sellist primadonnalikku seebiooperit," paneb Indrek Tarand kunagise välisministrist ülemuse ja võimaliku konkurendi paika, "mille peaosalisena ütleb Kallas kord, et tema ei taha, ning siis jälle, et tahab, kui aga jumala eest pakkumine tuleks. Selleks, et kandideerida tippametisse, peab kõigepealt mälu piisavalt taastuma."