VABA NAGU LIND: Tallinna linnavalitsuse nõunik Meelis Pai sügav kirg linnulaulu vastu või nüüd taas lõkkele lüüa – seadus lubab.Foto: Mati Hiis
Galeriid
26. jaanuar 2015, 10:40

Fotod kohtust!

Meelis Pai: võin nüüd jälle rahuliku südamega linnulaulu kuulata! (61)

Ülemöödunud aastal valimiskampaanias linnuhäälte salvestist kasutanud Tallinna linnavalitsuse nõuniku Meelis Pai pääses kohtus üle noatera – 1. jaanuarist ei ole tema teos enam väärteo koosseisu, sest vastav seadusesäte kaotas kehtivuse.

Harju maakohus kuulutas täna välja kohtuotsuse Tallinna linnavalitsuse nõuniku Meelis Pai kaebuses Põhja prefektuuri väärteomenetluse otsuse peale, millega mehele määrati 400eurone trahv autoriõiguse rikkumise eest.

Pai kasutas oma kohalike omavalitsuste valimiste eelses valimiskampaanias ööbiku ja teiste metsalindude häälte salvestist, mille oli salvestanud Tallinna ülikooli projektijuht ja loodushäältelindistaja Ivar Vinkel, kes leidis, et tema autoriõigusi on rikutud. Lindistaja nõudis Pailt 35 000 eurot tekitatud kalju hüvitiseks.

"Kuna 1. jaanuarist 2015 jõustus autoriõiguse seaduse muudatus, millega tunnistati kehtetuks muuhulgas ka selle seaduse paragrahv 81 märkega 4, siis seoses sellega lõpetab kohus menetluse Meelis Pai suhtes vastavalt väärteomenetluse seadusele," ütles kohtunik Violetta Kõvask kohtuotsust kuulutades.

Seaduse säte, mille kehtetuks kuulutamine Paile kohtus õiguse andis, puudutas autori või autoriõigusega kaasnevate õiguste omaja varaliste õiguste rikkumise eest kuni alanud aasta 1. jaanuarini mõistetud rahatrahvi. Nüüd võib aga nõunik Pai aumehena uutele valimistel vastu minna.

Olukorras, kus väärteo menetlus lõpetati, leidis kohus, et Meelis Pai kaitsekulude katteks tuleb riigieelarvest eraldada 1625 eurot ja ülejäänud summa 1550 eurot jätta nõuniku enda kanda.

"Kriitika, mida inimeste aadressil tehakse, eriti, kui see on seotud valimistega, ei pruugi olla põhjendatud," väitis rahulolev Pai kohtumaja koridoris. "Autoriõiguse tekkeks on oluline, et me mõistaksime seda muusikat või heli, mida inimene on loonud ja saaksime aru, et konkreetne inimene on selle loonud. Linnu puhul pole see eristatav, kas see on lõokene üks või lõokene kaks või kolm."

"Me ei seisukoht on olnud algusest peale, et ühtegi koosseisupärast tegu antud juhul Meelis Paile ette heita ei saa, nii see lõpuks ka oli ja seda ütles kohus," ütles pärast kohtuotsuse kuulutamist advokaat Indrek Kukk.

Meelis Pai sõnul kaotas ta möödunud aasta jooksul igasuguse soovi kuulata oma lemmikplaati linnulauluga. "Ma loodan, et ma saan nüüd selle rõõmu tagasi, et võin jälle plaadi pealt linnulaulu kuulata ja nautida seda ka metsas ja mujal looduses," nentis Pai kergendusega.

Loodushäältelindistaja Ivar Vinkel lubab kõigepealt tutvuda talle üllatusena tulnud seadusemuudatusega, mis tema hinnangul piraatlusele ukse veelgi laiemalt lahti teeb.

"Uurin seda asja lähemalt ning eks siis näeb, kuidas on mul targem edasi tegutseda," ütles Vinkel pärast istungit kohtumajas. "Ei saa välistada, et peangi tulevikus oma plaate kuskil mujal, väljaspool Eestist välja andma hakkama!"