2013. aasta augustis kaheksas telekanalis näidatud Tallinna maratoni videoklipis, kus lõid kaasa ka Edgar Savisaar ja Lauri Laasi, kutsuti rahvast üles osa võtma maratoni ühistreeningutest.Foto: Kaader videoklipist
Eesti uudised
2. veebruar 2015, 07:00

Õigusteadlane soovitab Tallinna teavituskampaaniateks semiootilist ekspertiisi (2)

Tartu ülikooli õigusteadlane Jaan Ginter soovitab Tallinna linnavalitsuse 2013. aasta teavituskampaaniate suhtes teha semiootilise ekspertiisi, kuid samas tuleks kaaluda valimiste eel teatud ajaks keelata avaliku raha eest kampaaniate tegemine, milles kajastatakse valimistel kandideerivaid inimesi.

Olukorra õiguslikuks hinnanguks on vaja ekspertiisi selle kohta, mida ikka vastav teavituskampaania teada andis, sõnas Jaan Ginter. "Õigusriigis on vajalik, et sarnaseid teavituskampaaniaid koheldaks samamoodi. Seega peaks Tallinna linnavalitsuse kampaaniaid võrdlema näiteks kunagiste majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teavituskampaaniatega, kus teavitus saadeti samuti välja just valimiste eel ja koos valimistel kandideerinud poliitiku pildiga," ütles ta.

Samasugused juhtumid on olnud ka teiste erakondadega, märkis Ginter, kelle sõnul võiks tõenäoliselt olla lahenduseks keelata valimiste eel teatud ajaks avaliku raha eest teavituskampaaniate tegemine, milles kajastatakse kandideerivaid isikuid. Erakondade rahastamise järele­valve kontrollkomisjoni esimees Ardo Ojasalu on varem öelnud, et politsei peaks Tallinna linnavalitsuse 2013. aasta teavituskampaaniate suhtes uurimist laiendama. Ta on ERRile teada andnud, et riigikontrolli audit kinnitab ERJK juba varem kujunenud seisukohta, et see oli valimisreklaam.