Evelin Ilves.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
10. jaanuar 2015, 08:00

Evelin Ilves tähistas aastavahetust Kambodžas, mees ja laps jäid koju (236)

Hotelli eestlasest omanik: Evelin jättis meile väga sõbraliku mulje.

Harva koos aega veetvad Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves olid lahus ka aastavahetusel. Evelin põrutas teisele poole maakera Kambodžasse. Reisikulud kattis ta ise, ent samal ajal tiksus esileedi kontole riigi esindustasu.

Läheme ajas tagasi 31. detsembri õhtusse. Kell on 19 ja kaasmaalased kogunevad teleri ette. Kes lõdvendab vööd ja alustab seapraega, kes kergitab juba õhtu esimest pitsi. Vabariigi presidendi tervituseni on veel ligi viis tundi, uuest aastast ja ilutulestikust rääkimata. Presidendi kaasa Evelin Ilves aga rõõmustab just sel ajal 2015. aasta saabumise üle ja õnnitleb kaaspidulisi Kagu-Aasias Kambodžas väikeses kuurortlinnas Sihanoukvilles. Kell on seal Eestiga võrreldes viis tundi ees. Isegi öösel on seal ligi 25 kraadi sooja, päeval kerkivad kuumapügalad aeg-ajalt isegi üle 30 kraadi.

Tutvus vaatamisväärsustega

Evelini peatuspaigaks on eestlastele kuuluv kolmetärnihotell Beach Road Hotel. Selle esimese osa ehitasid Lauri Mattus, Rene Spitz ja Peter Katt 2007. aastal. Aastake hiljem liitus nendega ettevõtja Taavi Kerner. Järgmisel aastal hotell laienes ning tehti ka suur bassein. Hotelli kodulehel seisab: valged liivarannad, ilus loodus, maitsev toit ja rokkivad tantsuklubid. Kõik, mis vaja suurepäraseks puhkuseks.

Eile hotelli numbril helistades saame toru otsa Peteri, kes kinnitab, et Evelin oli tõesti nende juures. "Ta oli koos tuttavatega, talle väga meeldis siin," märgib ta.

Tütart Eveliniga kaasas polnud. "Ta tähistas aastavahetust siin, aga rändas ringi ka, käis näiteks templeid vaatamas," märgib Peter ja ütleb, et Eveliniga oli väga meeldiv suhelda ja ta on sõbralik inimene.

Kellega Evelin koos reisis ja kuidas möödus aastavahetusöö, Peter täpsustama ei hakka, viidates kliendi privaatsusele.

Esindustasu tiksus ka puhkuse ajal

Nüüd on Evelin kodumaal tagasi. Kui kaua reis kestis ja maksma läks, presidendi kantseleist ei öelda, sest see oli erareis. Evelin kattis reisikulud ise. Küll aga kinnitab kantselei pressiesindaja Piret Pert, et ka reisi ajal sai esileedi esindustasu, mis on 1515 eurot kuus puhtalt kätte. Pert on varem selgitanud: "Nii nagu vabariigi president on 24/7 riigipea sõltumata sellest, kus ta parajasti viibib, on ka presidendi abikaasa 24/7 presidendi abikaasa. Internetiajastu annab meile kõigile, sealhulgas presidendi abikaasale, võimaluse olla oma ülesannetega seotud sõltumata geograafilisest asukohast."

Hotelli kodulehel on rõhutatud, et wifi on hoones olemas. Broneerimist võimaldaval veebisaidil booking.com foorumis on kirjeldused hotelli osas üpris positiivsed. Kiidetakse, et bassein on korralik ja rand lähedal. Ent näiteks eestlanna Ülle noomib: "Toas puudusid nii käterätikud kui ka saunalinad. Samuti polnud riidepuid ega hambapesuklaase. Lubatud külmkappi samuti."

Hinnad väga krõbedad pole. Eilse seisuga saanuks basseinivaatega kahese toa järgmiseks nädalavahetuseks (reedest pühapäevani) 56 euroga. Tallinnas tuleks sama pikaks ajaks kolmetärnihotelli otsides arvestada vähemalt 70–80 euroga.

Filipiinid, Bali, Kambodža – kuhu järgmiseks?

Ei tasu imestada, kui Evelin Ilves annaks kunagi välja raamatu "Minu Kagu-Aasia", sest just see kant on talle eriti hingelähedane.

Sinnakanti rändas ta ka mullu ja tunamullu. 2013. aasta veebruaris lendas ta koos tütrega nädalaks Filipiinidele spaamõnusid ja päikesevanne nautima. Kohalik ajaleht kirjutas, et Evelin viibis Cebus nooblis puhkekeskuses-spaas. Kohalikud elanikud olid kõrgest külalisest nii vaimustuses, et korraldasid uhke õhtusöögi ja laotasid maha punase vaiba. Meedias nimetati teda diplomaadiks ja president Toomas Hendrik Ilvese esindajaks.

Aasta eest lendas Evelin üksinda kuueks nädalaks Bali saarele, kus ööbis rikka Indoneesia ärimehe Sonny Aswani villas. Kui esileedi naasis, juhiti ajakirjanduses tähelepanu tema pruunile jumele ja salenenud pihale.

Elu kui seebiseriaalis

Toomas Hendrik Ilvese ja Evelin Ilvese abielu annaks alust suhtedraamale, mis teeks kindlasti silmad ette Ladina-Ameerika telenoveladele. Stsenaarium: naine jääb tiivaripsutusega vahele (kõigest suudlus, ent siiski!). Karistuseks ei võta mees teda enam välisvisiitidele kaasa ega tutvusta teda isegi USA presidendile. Solvunud Evelin käib sõbrannadega kontsertidel ja promob oma uut kokaraamatut. Viimase esitlusele Toomas-Hendrik oma jalga ei tõsta. Avalikkus on mures, kollane meedia kutsub appi isegi tuntud oraakli, nõid Nastja, kes ennustab, et abielu puruneb. Toomas Hendrik hoiab oma fänne pinevil ning keeldub ETV aastalõpuintervjuus eraelust rääkimast.