Yana ToomFoto: Tairo Lutter
Eesti uudised
22. detsember 2014, 17:49

Yana Toom: USA vanglad Poolas, Rumeenias ja Leedus õõnestavad Euroopa Liidu autoriteeti (32)

Hiljaaegu avaldati USA Senati raport USA Luure Keskagentuuri (CIA) "ülekuulamise tõhustatud meetodite" kasutamise kohta välisvangide peal pärast 11. septembri terrorirünnakuid. Muuhulgas mainitakse raportis selliseid vangide mõjutamise meetmeid nagu magamatus, piinamine veega, sundimine pikalt püstijalu seismine ning vangide perekonnaliikmete ähvardamine, edastas Euroopa Parlamendi liikme Yana Toomi Eesti büroo.

CIA harjutab kätt "ülekuulamise tõhustatud meetodite" kasutamisel mitmes välisriigis, mis nõustusid enda territooriumil USA vanglate paigutamisega. Nende riikide nimekirjas on ka kolm Euroopa liidu liikmesriiki: Poola, Rumeenia ja Leedu.

Neljapäeval, 18. detsembril toimusid Euroopa Parlamendis selle teemalised debatid, millest võttis osa ka Eestist valitud Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom.

Toom rõhutas oma pöördumises Euroopa Parlamendi liikmetele, et vange piinanud Ameerika Ühendriikide jõustruktuuridel ja nende käsilastel Euroopa Liidus pole õigustust. ÜRO piinamise vastases konventsioonis (1984) on üheselt mõistetavalt kirjas, et pole olemas ja ei saa olla mingeid erakorralisi põhjuseid ja põhjendusi piinamise õigustamiseks (artikkel 2).

Toom väljendas muret, et kõik ülalmainitud piinamismeetodid olid Ameerika Ühendriikide valitsuse poolt heaks kiidetud.

"Ameerika Ühendriikide Senati rapordi avalikustamine on tervitatav ning ma hindan kõrgelt Obama kabineti poliitilist tahet, mida see samm demonstreerib. Kuid see, et paljud endised kõrged ametnikud ning avaliku elu tegelased püüavad praegugi õigustada nn. "mõjutamise tehnikaid", mis mitte ainult ei riku kõige koletumal viisil inimõigusi vaid on juba varem tunnistatud ebatõhusaks, on enam kui muret tekitav," ütles Toom. "See vähendab terrorismivastase töö tõhusust ning õõnestab Ameerika Ühendriikide ja Euroopa Liidu kui demokraatlike riikide mainet ning nende koostööd."

Toomi arvates, peab süüdlasi vastutusele võtma. "Peame nõudma koletus ja süstemaatilises inimõiguste rikkumises süüdi olevate Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide kõrgete ametnike ja avaliku elu tegelaste vastutusele võtmist," ütles Toom oma pöördumise lõpus. „Euroopat ei saaks edaspidi pidada demokraatia tugisambaks, kui Poolas, Rumeenias ja Leedus ei astuta vastavaid samme."

Pervõi Baltijski Kanalile antud teleintervjuus avaldas Toom hämmingut, et Eesti Vabariigi Valitsuse liikmed ei pidanud vajalikuks väljendada huvitatust ja muret, et meie peamine liitlane – just nii nimetavad Ameerika Ühendriike meie peaminister Taavi Rõivas ja kaitseminister Sven Mikser – on meelevaldselt rikkunud piinamise vastast konventsiooni. „Süüdlaste väljaselgitamist ja vastutusele võtmist peaksid nõudma mitte ainult Ameerika poliitikud, vaid ka Euroopa Liidu liidrid, sest rangelt öeldes ei rikkunud Ameerika Ühendriigid piinamise vastast konventsiooni oma maal, vaid liitlaste territooriumil," ütles Toom.