Veel koos: Yana ja Aleksei Toom 2012. aastal presidendi vastuvõtul. Mis nende suhtele saatuslikuks sai, ei soovinud kumbki avalikustada. Foto: TAIRO LUTTER
Eesti uudised
20. jaanuar 2015, 07:00

Brüssel õgib pereõnne? Yana Toom lahutab abielu (38)

Ka Vilja Savisaare ja Kaja Kallase kooselud lõppesid just saadikuks saades.

"Ma ei kommenteeri! Sellel ei ole mitte midagi pistmist europarlamendi saadiku tööga, sorry!" ütleb Õhtulehele eurosaadik Yana Toom, kes veel kuu aega tagasi oma kaasat Alekseid intervjuus hoolitseva isana esile tõstis ning nüüd nädala pärast kinnisel kohtuistungil temaga abielu lahutada soovib.

"Aleksei Toom on mu teine mees, tema on praegu Artemiga, kes käib Tallinnas koolis," rääkis Yana Toom 27. detsembril ilmunud intervjuus.

"See ei ole valik lapse ja töö vahel, üritan elada kooskõlas iseendaga ja tahan praegu olla Euroopas. Suhtumises, kuidas laps ilma minuta hakkama saab, kõlab paljuski vanema egoism. Kuidas kasvatame poistest mehed, kui ei võimalda neile iseseisvust, küsin mina."

Eurosaadikud aina lahutavad

Järgmise nädala alguses hakkab aga Harju maakohus arutama tuntud poliitiku Yana Toomi abielulahutushagi abikaasa Aleksei Toomi vastu.

Mullu kevadel Euroopa Parlamendi valimistel keskerakondlastest suurima häältesaagiga (25 263) Brüsselisse ja Strasbourgi saadikuks valitud Toom näitas oma valimistulemusega üllatuslikult kandu isegi Edgar Savisaarele.

Rahva usaldusele toetuv lähetus Euroopa südamesse on perenaiseta jätnud nii mõnegi Eesti pere.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar pidi loovutama oma Brüsselisse lennanud kaasa Vilja vähetuntud ooperilauljale. Siiski jättis Vilja oma kuulsa eksmehe perekonnanime alles.

Eurosaadikuks tõusnud Kaja Kallas ei hakanud oma elektrimüügiga leiba teenivat meest Taavi Veskimäge kolimismuredega kurnama, vaid leidis võimaluse sõbralikult lahku minna. Nüüd on siis tarmuka viie lapse ema Yana Toomi kord ühiskonna huvid isiklikest kõrgemale tõsta ja perspektiivitu paarisuhe lõpetada.

Yana ja Aleksei Toomi abielulahutuse kohtulik arutamine on suure tõenäosusega kinniste uste taga, sest vastav taotlus on kohtule esitatud.

Yana Toom ei soovi abielulahutusega seotud üksikasju Õhtulehele kommenteerida. "Ma ei kommenteeri! Sellel ei ole mitte midagi pistmist europarlamendi saadiku tööga, sorry!" ütleb Toom ja lõpetab kõne.

Õhtulehel ei õnnestunud eile ka vaidluse teiselt poolelt ehk Aleksei Toomilt midagi teada saada.

Yana Toomi viiest lapsest neli on juba täiskasvanud. Kui Kornei (25), Varvara (24), Fjodor (21) ja Artur (21) elavad juba iseseisvat elu, siis kaheksa-aastane Artemi on isa hoole all.

Kindlalt edasi – kohtusse!

Pärast jõule Delfile antud intervjuus mainib Yana Toom, et tema pere ei saa erilise luksusega uhkeldada. Tal on neli aastat vana Nissan Qashqai ja 2032. aastani kehtiva pangalaenuga soetatud maja Viimsi vallas. Eks kohtus annab sedagi ju jagada. Unustada ei tohi ka alaealist last, kelle tuleviku plaanimisel võib samuti vaja minna erapooletut kätt.

Lühidalt – kui poleks vaidlust, poleks põhjust ka kohtunike aega raisata, olgu pealegi või kinniste uste taga.

Suuna lahutusele võtnud Toomide perele kuulub muu hulgas ka mittetulundusühing IPIC, mis peaks veebilehel www. ruseu.org edastama kõigile huvilistele vene- ja ukrainakeelseid uudiseid Euroopa Liidust. Uudistele pakutakse sekka muidugi ka reklaami, sest portaal peab ju ometigi midagi sisse tooma.

Reklaamides ei põlata ära lahkelt soovitada moekat meeste aluspesu, kinnisvara Lasnamäel ja – üllatus-üllatus – anda ka oma panus Keskerakonna põhioponendist Reformierakonna valimiskampaania toetuseks. Kõrvuti aluspükstega ripub ekraanil üleskutse "Kindlalt edasi! 10 miljonit e-kodanikku!".

Seda, et IPIC MTÜ on ikka tõepoolest tulule mitteorienteeritud organisatsioon, näitab seegi, et ühing sai seda 2013. aasta majandusaruande järgi 15 456 eurot, kuid kulud ületasid selle summa 1452 euro võrra.