Leonardo da Vinci autoportree Torino Kuninglikus raamatukogus.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
30. oktoober 2014, 21:03

Leonardo da Vinci autoportreed varjati Hitleri eest kartuses, et ta omandab maagilise jõu (1)

Üht maailma kuulsaimat autoportreed – poole aastatuhande eest joonistatud Leonardo da Vincit – eksponeeritakse praegu Itaalias Torino Kuninglikus raamatukogus.

Peent ja õrna, veidi tuhmunud sangviinijoonistust näidatakse rahvale üliharva.
Sellest Leonardo da Vinci teosest on üldse väga vähe teada, kuid arvatakse, et pildil on müstiline jõud, kirjutab BBC. Torinos on levinud müüt, et Leonardo pilk on jäädvustunud autoportreesse nõnda tugevasti, et need, kes seda pilti vaatavad, omandavad suure jõu.

Räägitakse ka, et mitte geeniuse autoportree kultuuriline või rahaline väärtus, vaid just selle maagiline jõud viis selleni, et Teise maailmasõja ajal viidi see salaja Torinost Rooma – et see vaid jumala pärast Hitleri kätte ei satuks! Kardeti, et natsijuht võib sellest jõudu juurde saada.

Mis iganes oli põhjus, et šedöövr natside eest varjule viidi, oli Leonardo autoportree ainus tema joonistuste ja käsikirjade kollektsioonist, mis tollal Torino Kuninglikust raamatukogust minema toimetati. Raamatukogu praeguse direktori Giovanni Saccani sõnul ei teata praegugi, kuhu see joonistus täpselt peideti. "Et takistada natse seda enda valdusse saamast, transporditi see luureoperatsiooni käigus absoluutses anonüümsuses Rooma," rääkis Saccani.

Kuna tollal puudusid hapra teose säilitamiseks sellised tehnilised võimalused ja teadmised nagu tänapäeval, ei teinud see aeg selle seisukorrale loomulikult head. Nüüd säilitatakse šedöövrit kõige paremates tingimustes. Eksponaadina on Leonardo autoportree varjatud klaasi taha, mis Saccani sõnul "kaitseb kõige eest", rääkimata muidugi lugematutest häiresüsteemidest ja turvakaameratest saalis.