Leonardo da Vinci visand Tajani oksjonil 13. detsembril 2016. Joonistuse hind on 15, 8 miljonid dollarit.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
14. detsember 2016, 00:20

Avastati Leonardo da Vinci visand, oksjoni alghind on 15,8 miljonit dollarit (1)

Pariisi oksjonile toodi varem tundmatu Leonardo da Vinci visand, mille väärtuseks hinnatakse 15,8 miljonit dollarit.

Tajani oksjonimajast öeldi, et joonistus - üks kaheksast, millel da Vinci on kujutanud püha Sebastiani kannatusi - on erakordne avastus. Viimase 15 aasta jooksul ei ole tundmatuid da Vinci töid päevavalgele tulnud. Joonistuse ehtsust on kinnitanud New Yorgi Metropolitani kunstimuuseumi eksperdid, kirjutas BBC.

New York Timesi teatel tuli geniaalse kunstniku visand päevavalgele, kui Tajani oksjonile toodi 14 raamimata joonistust. Ühe pildi puhul arvasid eksperdid, et selle on teinud vasakukäeline kunstnik. Pildi tagaküljel on kaks väiksemat teadusalast joonistust. Metropolitani muuseumi ekspert Carmen C Bambach kinnitas, et töö kuulub da Vincile, kes oli vasakukäeline.

Joonistusel on näha puu külge köidetud püha Sebastiani. Lehe teisel küljel on märkmed ja diagrammid valguse ja varju kohta.

Bambachi hinnangul on Leonardo da Vinci teinud visandi ajavahemikul 1482-1485 – ajal, mil kunstnik töötas Milanos.

Püha Sebastianus oli kirikuajaloo järgi suurtsugu noormees, kes sündis Narbonne'is. 283. aastal sai temast Rooma armee sõdur. Kui tema salajane usk Kristusesse avalikuks tuli, löödi ta nuiadega surnuks. Püha Sebastianus on vibuküttide, sportlaste ja sõdurite kaitsepühak. Tema poole palvetati katku puhul ning arvatakse, et ta leevendab surijate kannatusi.