VEEL KOOS: Putin ilmus viimasel ajal koos abikaasaga avalikkuse ette harva. See ongi üks lähimineviku vähestest fotodest, millele Venemaa president on jäänud koos abikaasaga. Foto: AP / Scanpix
Inimesed
4. aprill 2014, 07:00

Putin on taas vaba mees! (2)

Venemaa jäi esileedita – presidendi lahutus jõustus sel nädalal lõplikult

Sel nädalal jõustus Venemaa presidendi Vladimir Putini ja 30 aastat temaga abielus olnud Ljudmila Putina lahutus, millest nad teavitasid avalikkust juba juunikuus. Paar kinnitas, et kumbki elab juba mõnda aega oma elu. Ehkki Putin on kõiki armusuhtekõlakaid eitanud, on teda viimaseil aastail seostatud mitme teise naisega.

Veel eelmisel nädalal seisis Vladimir Putini (61) kodulehel olevas biograafias, et ta on abielus, kuid teisipäevast saadik on seal perekonda puudutavas rubriigis mainitud vaid Putini kahte tütart - 28aastast Mariat ja 27aastast Katerinat.

Kolmapäeval kinnitas presidendi pressiatašee Dmitri Peskov Vene meediale, et lahutus on tõepoolest lõplik, vahendab BBC News.

Nüüdseks endine Venemaa esipaar teatas lahutusotsusest juunis telekanali Rossija24 vahendusel.

"See oli üksmeelne otsus, meie abielu on läbi. Me vaevu näeme teineteist, kummalgi meist on omaenda elu," lausus Putin, kes ei kanna sellest õhtust enam abielusõrmust.

Ljudmila Putina (56) sekundeeris, et abielulahutus on üdini tsiviliseeritud ja nad jäävad alatiseks lähedaseks. Ta märkis, et mees on kogu aeg töösse sukeldunud, ning lisas: "Ma ei armasta avalikkust ja ka lennud on mulle rasked."

Selles valguses võib tunduda üllatav, et Ljudmila (neiupõlvenimega Šrekbnevan), kes oli noorpõlves tõeline iludus, töötas enne ülikoolis õppima asumist Aerofloti stjuardessina. Kaliningradist pärit neiu tutvus tulevase mehe Vladimiriga Leningradi Riiklikus Ülikoolis hispaania filoloogiat õppides. Pulmad pidasid nad 1983. aasta juulis.

Putinil on olümpiavõitjaga kaks last?

Kuigi Ljudmila vältis rambivalgust ega tikkunud kunagi poliitikasse, pole ta ka koduperenaiseks jäänud. Ta on andnud loenguid Peterburi Riiklikus Ülikoolis ja töötanud telekommunikatsioonifirmas OJSC Svjazinvest. Praegu on Ljudmila vene keelt ja venekeelset haridust edendava fondi kuraator.

Presidendipaari lahkuminekust on sahistatud juba aastaid. 2008. aastal pidi Putin tõrjuma kuulujutte, et ta on salaja Ljudmilast lahutanud ning kavatseb abielluda olümpiavõitjast iluvõimleja Alina Kabajevaga (30), kes kuulub erakonda Ühtne Venemaa ja on 2007. aastast riigiduuma saadik.

Sotši taliolümpiamängude avamisel sai Kabajeva ühena kuuest väljavalitust olümpiatule tõrvikut kanda, mida on taas peetud kindlaks märgiks sellest, et ta on riigipea soosik.

Läinud sügisel lekkis meediasse kinnitamata info, et Putin ja Kabajeva abiellusid 21. septembril Iverski kloostris.

Mullu jaanuaris tuli New York Post lagedale looga, et nad kasvatavad ühist poega ja tütart, kes sündis 2012. aasta novembris - enne seda polevat Kabajeva end pikalt avalikkusele näidanud.

Kinnitamata andmetel veetvat paar aega Sotši eramus, kuhu president tõttab igal vabal minutil. Samuti olevat neid nähtud ühes tavakülastajaile suletud restoranis suudlemas. Tekib küsimus: kas nüüdne jutt abielulahutusest on siis farss? Ja miks peaks Putin lahutusest teadaandmisega viivitama ning uut kaasat maha salgama?

Vene riigijuhti on paari pandud veel mitme kaunitariga, teiste seas endise võrkpalluri ja nüüdse uudistediktori Jekaterina Andrejevaga, kes on Putini ammune tuttav ning on korduvalt juhtinud otsesaateid, kus rahvas saab riigipeale küsimusi esitada.

Putini silmarõõmude hulka on arvatud ka "Miss Moskva" võistlusel osalenud modelli ja fotograafi Jana Lapikovat, kelle president endale 2011. aastal isiklikuks piltnikuks palkas. Noor naine on teda sageli üritustel saatnud.

Ripsutas tiiba USA spioonitariga?

Kui USA Föderaalne Juurdlusbüroo 2010. aastal punapäise spioonitari Anna Chapmani kinni pidas, lahvatas kõmu, et Putinil ja Chapmanil, kellest sai Venemaal seltskonna- ja teletäht, on suhe. Hiljem pole ajakirjandus seda teemat enam käsitlenud.

Lisaks on skandaalne ajakirjanik Jelena Tregubova, kes avaldas 2003. aastal Vene poliitilist eliiti kritiseeriva raamatu, väitnud, et Putin on talle silma heitnud. 1998. aastal kutsunud Putin teda romantilisele sushi-kohtingule.

"Ma ei suutnud otsustada, kas ta üritab mind värvata või on huvitatud minust kui naisest," kirjutas Tregubova.