Eesti uudised

Ettekandjad kurjad: eestlastel ei ole jootraha jätmise kommet! (240)

LISA KOMMENTAAR

S.29. august 2014, 14:25
Huvitavad kommentaarid. Kas paljud üldse teavad, mida ettekandjad suureimas osas müüvad? Tundub, et ei teata. Ettekandja ei ole ainult see, kes toob söögi-joogi lauda, vaid ta müüb elamust. Need, kes sellele küll ei mõtle, ei näe seda, aga kes vähimalgi määral on õppinud müümist ja teenindamist, teavad, et klienditeenindaja müüb eelkõige elamust. Elamus on see, mida tullakse otsima (kui just ei ole tõesti vaja lõuna ajal kuskil lõunat süüa, siis käib asi kiirelt ning mingit teenindust väga ei olegi). Muidugi peaks iga töötaja seda teha suutma - olla alati heas tujus ning tekitama kliendis tunde, nagu ta oleks sinna oodatud jne. Selle kõige eest, mida ettekandja teeb, saab ta ka palka. Kes paremini, saab paremat palka (kui ta julgeb suuremat palka küsida). Tipp ei tohiks iial olla selle kõrval asi, millega ettekandja peaks arvestama ega mille peale lootma. See on vabatahtlik ning minu arvates peakski olema. Tipp tähendab just seda, et sulle kõik see, mida teenindaja pakkus, väga meeldis, et ta tekitas sinus positiivse emotsiooni, tegi sinu pilvise päev päikseliseks. Jah, öelda ju võib, et ta saabki selle eest palka, tõsi see ongi. Siiski, kui klient ISE tunneb, et ta võiks teenindajat tunnustada tema suure vaeva eest teha klient õnnelikuks, siis miks ei võiks tippi anda?
Olen ise töötanud ettekandjana ning muudes kohtades teenindajana. Annan alati endast 100% ning minu kliendid ei ole kunagi kurtnud, et ma oleks halb teenindaja (va.purjus kliendid, kes arvavad, et nad võivad kõike öelda ja teha). Ja ma olen tippi saanud. Kohvikus töötades sain piisavalt tippi. Minu jaoks oli see alati boonus, alati positiivne kogemus. See näitab, et ma teen oma tööd tõesti hästi. Ning kui läheb hästi, näeb ka mu ülemus seda. Kui raha ei ole alati pandud, on kasvõi midagi kirjutatud, et väga hea teenindus vms. Mõned kliendid on küsinud just minu järele (püsikliendid), kes teavad, mida nad saavad.
Minu tipi andmise strateegia on täpselt sama, mida ma loodan oma klientidelt (ei oleta, ei ütle, et nii PEAB olema): kui teenindaja tegi tõesti oma tööd hästi, kui toit oli hea, kui kõik toodi võimalikult kiiresti (NB! Need, kes arvavad, et söögi valmistamine võtab 5 mintuti, eksib rängalt. Siis võib toorest sööki ka teile pakkuda), kui üldine miljöö oli väga mõnus, kui teenindaja tekitas minus sellise mõnusa koduse tunde. Siis ma annan tippi, ja just olenevalt teenindusest - kui palju mulle see meeldis. Kui teenindusega rahul ei olnud, siis ma ei andnud. Ja nii ongi. Ma ei pea seda kunagi kohustuseks ning see ei peagi olema. Elame vabas riigis, inimene otsustab ise, mida oma rahaga teeb. Samas, kui kedagi ei tunnustata, ei muutugi siin ilmas midagi paremaks. See, kui sa annad hea teeninduse eest tippi, annab ka hea tagasilöögi sinule - järgmine kord tuleb seesama teenindaja veelgi suurema naeratusega sinu juurde ja teeb veelgi suurepärasema teeninduselamuse kui eelmine kord.
Ise olen andnud inimestele raha või mingi asja kohvikutes, ka poodides (nagu Selver näiteks-teenindaja on alati nii rõõmsameelne ja tore inimene, et kinkisin talle midagi lihstalt, puhtast tahtest) jne. Ma ei ole rikkur, kindlasti mitte, aga raha on kaduv nähtus, ta alati läheb kuskile. Ärgem olgem nii kalgid inimesed, vaid just pigem tunnustagem inimesi. See ei pea tähendama, et peab kõigile raha letti viskama, ei. Tunnustada saab ka hea sõnaga, ning kui on õige teenindaja (kes ongi nö.määratud seda tööd tegema, mitte ei tee lihtsalt raha pärast või sellepärast, et muud võimalust ei ole), siis ta ka hindab seda ja üritab paremini teenindada ka edaspidi.
mann26. märts 2014, 21:56
Olen invaliidsuspensionär, annan ikka tippi, taksojuhile alati ja ka söögikohas,no ega ma oma minirahade eest sellest vaesemaks jää ja ebaviisaka teenindajaga pole veel kohtunud :)
Lihtne26. märts 2014, 19:46
Teenindajad kes jootraha ei teeni , peaksid pöörduma oma tööandja poole ning paluma ennast koolitada . Hea teenindus toitlustus asutuses paneb kliendi lihtsalt sund olukorda , kus tal oleks piinlik dippi mitte jätta . Kindlasti on ka erandeid :)
Eestlane teab26. märts 2014, 14:49
Ettekandja on palgatööline, mitte nagu Inglismaal hotellitöötaja- pakikandja jne...elab tipist. Miks peaks andma tippi, kas samad töötajad ka õpetajale annavad tippi?? Ei anna, seega maksan arve, kui tõesti kõik ok, jah- lisan tipi, kuid Eestis väga harva seda teinud. Ehk enne kui räägiks asjast, uuriks, mis riikides kehtib tipinõue- asjad on ju teada...kus riikides palka ei maksta, elatakse tipist ;)
vabandust, kas tohin siin süüa...26. märts 2014, 12:17
Teenindajale, 16:49
Kullake, sa oled peast sassis või?! Miks ma "persetan" lauda ja miks ma ootan, millal mulle midagi tuuakse? Kas ma pean ukse juures valvel seisma, kuni sa märkad mind lauda juhatada? Menüüd pean ka ise mööda maja taga otsima? Pange siis ukse peale silt, et "Siin on iseteeninduslik söökla".
Selline viriseb veel, et tippi ei saa...
A26. märts 2014, 11:56
Yhes Tartu söögikohas suvel perega einestades andis me laps teenindajale yhe oma pulgakommidest,naeratati. Enne äraminekut sees tualetis käies kuulsin letitagant neid "mõnusaid" kommentaare,et aa ma pean mingi pulgakommiga leppima v... ? ja nii dipist ilma jäigi (mida tegelikult oli kavatsetud jätta). Enamjaolt siiski jätame,aga no mille eest,et pidevalt lugeda igaltpoolt hädaldamist,et kui vastikud on inimesed ja neile raha ei jäta.. ? OTSIGE MUU TÖÖ KUI EI MEELDI. Mulle ei maksa keegi mu töö eest peale ja ka teistele ettekandjatega sarnaselt miinimumi saavatele ei maksa keegi peale. Samahästi võin siia oma kontonumbri lyya ja oodata ylekandeid vastikutelt inimestelt . :D
Uskumatu26. märts 2014, 08:18
milline jultumus! Kirjutage oma "tipp" arvele ja makske selle pealt ka riigimakse! Häbi peaks olema kerjata. Ja Eestis söömas käies olen ainult ühes (kordan- ÜHES) asutuses saanud korraliku teenindamise ja see oli 1997.a. Gloria restoranis. Ei varem ega hiljem pole mind ega mu tuttavaid normaalselt teenindatud. Isegi söögiriistu tuuakse lauale äärmisel juhul vaid 2 paari- ometigi kui on tellitud 2 erinevat eelrooga, praad ja erinevad magusroad. Rääkimata eksimisest klassidega, külmadel taldrikutel praadide toomisega ja... oh, seda ei jõua kokku lugeda.
eero25. märts 2014, 23:16
no aga25. märts 2014, 22:24
põhitöö teeb siiski ära kokk....tippi peaks hoopis tema saama, mitte ettekandja, kes asjad lauda tassib!
Sebra25. märts 2014, 22:19
Kas need kurjad ettekandjad ise väljas söömas käies jätavad tippi? Ei?
eesti kliendid 25. märts 2014, 20:26
on tõeliselt vastikud!Tullakse uksest sisse ei suudeta isegi terele vastata, ei kasutata ka teisi viisakusväljendeid.Ei suleta enda järel uksi ega suudeta toole oma kohale tagasi asetada, räägimata muidugi veel lauakommetest.Süüakse nagu sead, ausõna nii mõnegi kliendi laua olen tahtnud karantiini panna.
Milles seisneb probleem?25. märts 2014, 16:59
Artikkel on ju puhas naljarubriik! Alustame siis otsast peale. Millist kvalifikatsiooni vajab ettekandja? Noorust, kiirust, naeratust ja korrektsust. See töö kuulub tavaliselt noortele ja ilma suurema töökogemuseta inimesetele. Palk 355 ja ca 20 eurot päevas tippi.
leks25. märts 2014, 16:39
Tegelikult peaks tööandja töö eest normaalset palka maksma...
jah25. märts 2014, 16:04
Eestlased on tõesti hästi nõudlikud ja räpased kliendid.Tulevad sööma siis on vaja kümmet asja juurde tuua.Kui venelane tuleb sööma siis saab tema ise võetud leti pealt soola-pipra ja muud vajalikud asjad.Pärast saab need tagasi ka pandud.Eestlasele tassi ise kõik lauale ette.Too veel köögist kahe jääkuubikuga ja kolme sidrunilõiguga klass vett ka.Lisaks kuule päevast päeva vingumist selle kohta kui kaua toit köögist tuleb.Minul kulub max minut aega et köögist toit võtta ja laua viia.Lisaks veel et hinnad on kallid ja toit on mage.No tõesti kas mina teen süüa ja määran hindu?
Ei tahagi enam selliseid inimesi teenindada!Kuid mis teha kooli kõrvalt vaja tööl käia.
kurat mingu hooraks,25. märts 2014, 12:19
saaks kindlast veel lisa,kui tööd oskab.
veiks25. märts 2014, 11:39
ma pole nii kindel, et ettekandja ostes poest päts leiba, jookseks leiva tehasesse pakkuma jootraha töölisele kes samuti saab miinium palka, või ostes jupp vorsti läheks, läheks lihatööstusse ja pakuks jootraha seal jne....
Katri25. märts 2014, 11:32
Huvitav, ega kelnerid ja teenindajad ju nulliga tööle võeta. Kõik saavad palka, mis raha ta siis veel võõrastelt tahab?
iks625. märts 2014, 11:30
Ei maksa mingit jootraha põhimõtteliselt!
kats25. märts 2014, 10:40
Kuidagi naljakas lugeda neid kurjasid kommentaare, kuidas ettekandjad ikka ei vääri mitte midagi ja kelle töö on justkui hullem kui mõnel koristajal. Olen ise ettekandja ja töötan iga kuu pea 190 tundi ja seda miinimum tunnitasu eest. Kohtan toredaid kui ka kohutavaid inimesi nagu ikka igas töövaldkonnas. Pean ütlema, et on kurnav nii vaimselt kui ka füüsiliselt, seda eriti viiendal päeval,mil jookseb 54 tund olla nädalas tööl. Ja siis on raske naetatada inimesele, kellele ei sobi see hind või sõimatakse toidu liigse soolasuse üle nagu oleks ma selle valmistanud. Miks ma seda teen? Sest olen kõrgharidusega noor, keda ei võeta oma erialale tööle, sest puudub töökogemus. Kolm aastat õppimist ja praktikat vetsupotist alla. Ja nüüd maksa laene tagasi. Miinimumi eest. Lisaks kõik muud arved. Ja tipp ehk jootraha on see, mis mulle söögi heal päeval lauale toob. Ja ma pean olema tänulik sellegi eest. Neelama alla alandused ja kõik muu. Asi pole, et ma ei otsi tööd või olen laisk. Pole seda kunagi olnud. Ja pole ka enamus ettekandjaid. Me teeme seda, sest meil ei jää muud üle. Kes kooli kõrval, kes et saaks arvedki makstud. Nii et enne kui lajatama hakkate, kui väärtusetud on ettekandjad, mõelge end nende kohale.
Kelli25. märts 2014, 09:33
Käin ka ülikooli kõrvalt poole kohaga teenindajatööl. Mina küll kuri pole, eriti haige on oodata, et inimesed sulle raha jätaks. Mina olen kuri pigem tööandja peale, kes sellist sandikopikat maksab. Tip on minujaoks alati olnud mõistmatu asi- inimene niigi maskab ju teenuse eest, mille sees on ka minu palk, miks ta peaks veel lisa maksma?
hmm25. märts 2014, 09:22
Aga kui hea söök oli, miks ma pean ettekandjale tippi jätma? Kas seda ei peaks siis hoopis kokk saama? Või hoopis põllumees, kes head juurikad jms tooraine kasvatas, millest toit tehti? Miks ettekandja arvab, et tema on selles ahelas see kõige vajalikum lüli, kellele tuleb tingimata juurde maksta?
Pepe24. märts 2014, 23:00
Ei saa jootraha jatta,sest teenindus ei vaari seda.
Veronika24. märts 2014, 17:43
Välismaal aga on veel see komme, et kogu tipp läheb ühisesse pütti - nii saavad tööpäeva lõppedes kõik teenindajad ning ka kokk võrdse tasu. Siis ei tekiks ka teil probleeme sellega, kes millist lauda teenindab, pluss väike lisapress hea teeninduse pakkumiseks ;) Ise olen palju reisinud ( ja erinevates välisriikides elanud) ja jätan alati kõikjal 10%. Kuid Eestiga on see "väike" probleem, et teenindus on tihtilugu allpool igasugust arvestust (äkki võrreldes välismaaga). Naeratust näeb vähe, MITTE KUNAGI ei tulda vahepeal laua juurde, et uurida, kas kõik on korras ja et ehk vajame midagi... Tihti on tunne, et Eestis teenindajad ei saa mitte mingit väljaõpet ja see kivi on juba omaniku või personalijuhi kapsaaeda.
piki pead 24. märts 2014, 17:11
jalaga makku , mis veel..... keretäis kraaaksumist ei teeks paha.
tipsi24. märts 2014, 16:55
milleks neid jootraha vaja üldse jätta,ma olen ka Tartus restoranis ja Ränduri pubis söömas käinud,aga sealt küll minu käest jootraha ei küsita,(ega ma ei annaks kah:))
eestlane24. märts 2014, 16:44
sellest palgast? 8.- praad, 2.- mahl ja te tahate tippi???
Kallid söögikohad, laske hinnad normaalseks (eestlaste jaoks), olge meeldivad, ärge lösutage ja lobisege sõbrantsidega, sel ajal kui me ootame et anda oma tellimus..., tehke end korda, riietuge korrektselt. Küll tipp ka jookseb. Tõeliselt heale teenindusele ei ole kahju tipitada isegi miinimumpalgast.
Mari24. märts 2014, 14:46
Eesti teeninduskultuur on ikka endiselt kehval järjel, paremuse poole on läinud küll mitu sammu, kuid kahjuks endiselt ei saada aru, et klient on nende palgamaksja!
24. märts 2014, 14:00
Ette kandmine on ettekandja töö. Kahjuks ei saa ka teiste valdkondade teenindajad tippi. Sõbralikule poemüüjale ju ka keegi ei jäta lisaraha. Ise arvan, et maksan isegi toidu eest suurt hinda. Minu poolest peab teenindaja leppima sõbraliku tänuga hea teeninduse eest.
kaktus24. märts 2014, 12:19
mul samuti veidike üle miinimumi, keegi ei maksa mulle oma töötegemise eest sentigi peale ka mitte mingil teatud perioodil. Naljakas et mõningad aga seda lausa nõuavad. See on siis koht kus kokkuhoidu teha. Palka ei saa, elab tipist! Siis olen isegi mina nõus seda tegema, kuigi pole sellist raha et kuskil väljas sõõmas käiagi
annaks24. märts 2014, 12:09
arstile,taksojuhile ja ettekandjale ja sanitarile...kui oleks!Noored,kaunid piigad-kuidas te saate üldse oma suukesi pruukida,et vähe antakse.Üldse ei peaks, ja kui keegi annab,siis pidage seda preemiaks,mitte oma sissetuleku kohustuslikuks osaks.Paljud toiduainetega tegutsevad kodanikud ei arvesta sellega,et suutäis,mis tasuta suhu läheb ongi juba preemia,ehk lisatasu.
Pagulane24. märts 2014, 11:29
Saksamaal raha tagasi andes kelner kohe kusib,et kas tohib 10 protsenti jootraha omale jatta.Sakslased on sellega harjunud ja seeparast nad jatavadki 10 protsenti.Eestlane teeb 1 sendi eest skandaali,kui bussijuhil jattis sendi tagasi andmata.Pani veel ajalehte ka.
Lihtsurelik24. märts 2014, 11:00
Meie sissetulekud on ju niiii väikesed, et IGA SENT ON ARVEL!!!
miks?24. märts 2014, 10:50
Kas peab üldse jätma jootraha? Kas on mõni seadus sellekohane? Kes maksud maksab kelnerile jäetud jootraha pealt? Miks pean, näiteks 2-3 eurot, andma kellelegi teisele, peale restorani arve tasumist?
2-3 euro, enda raha eest, saaksin näiteks 1 liitrise mahla, puuvilju ja piimapaki koju viia.
24. märts 2014, 10:27
Helju/ MIks arvavad ettekandjad, et ei pea oma tulu pealt maksma tulumaksu kui kõik teised maksavad? See on tulu, mida saavad? Kus on maksuamet?????
helju24. märts 2014, 10:24
Kui saadakse tasu, siis see peaks ka tulumaksu alla minema, miks kõik teised töötajad maksavad tulumaksu ja ettekandjad arvavad, et nemad ei pea. Kus on maksuamet?????
mari24. märts 2014, 10:02
Ei ole otseselt teenindaja aga ka sekretäri töö on peaaegus sama-kellegi teenindamine. Saan palka kätte pingelise töö eest 400 kuus. Ja kui käin vahel kohvikus, võttes kohvi ja koogi = ~5 euri. Miks ma peaksin jätma jootraha oma sandipalga ja kõrgete hindade juures, mulle ei maksa keegi peale. ??? Juhid tõstku töötajate palk normaalseks.
ys24. märts 2014, 10:02
Vat see on nahaalsus siin jootraha üle viriseda. Me kõik teeme oma tööd ja keegi ei maksa meile jootraha. Seega peaks see Liis olema õnnelik kui üldse midagi saab, aga ärgu siin ülbitsegu. Vastik!
Brit24. märts 2014, 10:00
No ma arvan, et siis kui jootraha ei saa, peab ikka viga teenindajas olema. Ma ise ka olen restoranides töötanud kokku 10 aastat ja miskipärast ei saa küll nuriseda, et jootraha ei jäeta. Minu klientuur on 90% eestlased ja üldjuhul väga toredad ja viisakad kõik :)
...24. märts 2014, 09:41
Kõik eestlased, kes te söömas jõuate käia ja selliseid arveid teha, jõuaksite ka elementaarse 10% ettekandjale jätta. Te olete lihtsalt idud aferistid ja kombetud matsid. Ihned ja egoistlikud.
Teadja24. märts 2014, 08:54
Ise loll, et läks nii väikse palgaga tööle! Jootraha tuleb ära teenida - meeldiva teenedamisega ja ettekandja- kelneri töö oskustega. NII SAMA EI ANTA JA ÕIGSTI TEHAKSE!
Teadja24. märts 2014, 08:54
Ise loll, et läks nii väikse palgaga tööle! Jootraha tuleb ära teenida - meeldiva teenedamisega ja ettekandja- kelneri töö oskustega. NII SAMA EI ANTA JA ÕIGSTI TEHAKSE!
Teadja24. märts 2014, 08:54
Ise loll, et läks nii väikse palgaga tööle! Jootraha tuleb ära teenida - meeldiva teenedamisega ja ettekandja- kelneri töö oskustega. NII SAMA EI ANTA JA ÕIGSTI TEHAKSE!
Teadja24. märts 2014, 08:54
Ise loll, et läks nii väikse palgaga tööle! Jootraha tuleb ära teenida - meeldiva teenedamisega ja ettekandja- kelneri töö oskustega. NII SAMA EI ANTA JA ÕIGSTI TEHAKSE!
Teadja24. märts 2014, 08:54
Ise loll, et läks nii väikse palgaga tööle! Jootraha tuleb ära teenida - meeldiva teenedamisega ja ettekandja- kelneri töö oskustega. NII SAMA EI ANTA JA ÕIGSTI TEHAKSE!
gdo)(75423. märts 2014, 23:36
Tra koige lebom töö ever, kokk teeb söögi ja sa pead selle lihtsalt lauda kandma, dippi kokkale kunagi ei anta selleeest.. haige,
kk.23. märts 2014, 22:49
sellessuhtes et kui kõik on nii kalliks aetud, teenindus kehv ja üleolev, siis ei tahagi nagu midagi lisaks välja käia
23. märts 2014, 22:43
Ma küll jätan jootraha aga.. no kuulge - küsige rohkem palka. See pole normaalne, et palgana arvestatakse ka jootraha. Ma töötan IT peal, hoian servereid püsti, kes mulle jootraha jätab?
Arrvos23. märts 2014, 21:36
"Liisi! kas sa p..e ei taha minna oma nõudmistega?
kapo23. märts 2014, 20:26
Kle poes tehnikamüüja samuti on kliendiga väga viisakas ja näitab ja seletab ning abistab kauba valimisel ja ostul,kuid talle ei anna keegi jootraha vaid hoopis kaupleb lõpmatult hinda omale odavamaks mille tagajärjel joob töötajal palk väiksemaks,toidupoes või kingapoes ei kauple aga keegi!!!
peete23. märts 2014, 20:17
pole midsgi anda palgd nirud
Eh..23. märts 2014, 20:03
Kallid maalased (need kes jätavad tippi)Palun ärge unustage ka spaa rahvast ??
taavi23. märts 2014, 19:57
jäin lihtsalt mõttesse-kui klientidega suhtlemise ajaks topin töölauale nende nina alla topsiku pealkirjaga ,tipp,nagu olen söögikohtades näinud-huvitav,mitu päeva ma veel ametis oleksin??ja kõige põnevam oli artikli lõpuosa,kus juttu veerand kohaga töötajatest,kes lolli kliendi pärast kodus istuvad ja nälgivad-no sorry-mina pole süüdi,otsige siis tasuvam töö ja vinguge vähem,ei tea ühtegi teist ametit,kus 1000 euri kuus ümbrikupalka juurde antakse.
Okei !23. märts 2014, 19:08
Ja miks peaks jätma? -.-
helena23. märts 2014, 18:55
naeruväärne, et kõik räägivad mingist mustast rahast. kui ei taha mustalt tippi jätta, siis kaardiga antud tipil võetakse ka maksud maha ja siis on ju nö puhas raha!
Maxumaxja23. märts 2014, 17:50
Näe linnas suured majad,üle saja korteri aga kui lükkad majaesise lumest puhtaks et see viril ettekandja saaks koju kotile kobida ja jääd müts näppus tippi ootama võid nälga surra seal maja ees.Keegi ei tule maksma.Miks ma siis peaks maksma kelleledi kes mulle söögi lauda toob.Kas te kulle ettekandjad näiteks rongis piletimüüjale maksate tippi??Ta ju ka teenindaja.Arvan,et võiksite vähem vinguda,muidu kliendid surevad vingumürgitusse ja teil pole seda väikest palkagi.Te olete ikka seda vanameest nimega "Kärna Ärni" tõega võtnud sest tema ütles ikka:kes kopikat ei korja see rublat ei saa aga kui rublat ei saa pead palgast ära elama!!!
klient23. märts 2014, 17:20
Kui teenindus tõuseb sellisele tasemele, et pildist kaovad isekad ja nähvitsad, siis on tipi jätkamine mõeldav. Seni kui tuuakse mitme päeva vanust leiba ja ei pakuta vettki, siis tänan, ei.
Tõnu23. märts 2014, 17:18
Ja miks peaks? See on ju töö nagu iga teinegi. Palga maksmine olgu ikka ettevõtja mure. Ma ei usu, et ettekandja teisi asutusi mööda käiks ja jootraha pilluks - mõnes kohaks oleks pärast koguni jama altkäemaksu pakkumise pärast!
...23. märts 2014, 17:15
oleneb teenindajast, vingus näoga inimesele pole mõtet jätta. samas tartus pierre restoranis jätan alati sest sealsed teenindajad oskavad isegi halval päeval tuju heaks teha...
Liisu23. märts 2014, 17:07
Mis kuradi jootraha te ootate, kui te ei oska teenindada? Õppige klientidega paremini suhtlema!
Muidugi ei saa üldistada, sest on ka toredaid teenindajaid, ent siiski valdav enamus on nagu mühakad, istuvad leti taga, ajavad kaastöötajatega juttu, kurjad näod ees.. ;)
kas pole 23. märts 2014, 17:06
P.S.eestlane saadab oma raha kõik Hiina,sealt tellib odava prae,ootab 30-60 päeva,siis veel nädalakese,et Eesti post selle temani viiks.
mis ma sellega öelda tahan?
Ehk ,eestlane on harimatu ja majandusest ei tea mitte midagi!Nurisetakse,et kõik on kallis ja tellivad hiinast!
inimene kulutab eestis VÄHE RAHA kaupadele = = tööandja kulutab eestis VÄHE RAHA palkadele
Kas pole võrdne?
Ettekandja23. märts 2014, 16:59
Saan ise ja jagan ka edasi. Taksojuht saab juba rutiinsel sõidul 6.80 arve puhul alati 2 eurot tippi. Oma kaashingedele (ettekandjatele-kokkadele) jätan alati 15-20% tippi. Vanaemal oli pikem ravi silmadele , keerulised operatsioonid õnnestusid hästi ning arstid olid väga hoolivad - ei pidanud paljuks lauale ümbrik soetada 100 euroga. Prügivedajatele jääb "tipikotike" kui on veidi rohkem kraami ära anda. Väikevenna kaudu saatsin peenema assortiikarbi tema klassijuhatajale kes võttis peale tunde eraviisilist aega, et mu venda õpetada ja õpitulemusi parandada. Näiteid küll ja veel..
Saan ise ja pole ka kahju edasi anda neile kellele tänulik olen. Ega see raha ju musta auku ei kao - seda kasutavad inimesed kellele on samuti sellised lisarahad suureks abiks.
müüja23. märts 2014, 16:58
Suures osas on jutt õige,et eestlast teenindada ei taha,muudkui viriseb ja otsib põhjust hinnas alla saada!Nagu müüja teeks hinna!
Kui aga poes käivad turistid,siis kohe ukselt saabub naeratus,tervitus ühesõnaga PÄIKE!
Kurvad on need külmad kuud,kui päikest pole!!!!!!!
ettekandjad23. märts 2014, 16:11
Tehke oma tööd ja ärge vinguge! Ise jätate bussijuhile,autoremontijale.poe kassapidajale,arstile jne ?! Nemad on ka TEENINDAJAD!
eestlane, kes jätab tippi23. märts 2014, 15:38
Loll jutt, et mujal Euroopas jäetakse 10% tippi. Paar eurot on makisimumsumma, mida ka väga kallites restoranides tipiks jäetakse. See on absurd, kui mul on 500-eurone arve kusagil Michelini tärniga restoranis ja jätan selle eest veel 50 eurot teenindajale (keda tavaliselt on mitu) tippi.
Riikides, kus tipp moodustab 10-15% arvest, on see reeglina juba arvele lisatud (nt USA).
Tegelikult on Eestis tipi jätmisega lood pärast eurot palju paremaks läinud, sest inimesed arvavad, et münte ei sobi tipiks jätta. Seetõttu visatakse viiekas peale. Aga selline suhtumine on vale. Raha on raha. Ka mündid on raha.
Mis puutub muudesse teenindussfääridesse, siis ise nt jätan peaaegu alati taksojuhile tippi, s.t ümardan arve ülespoole täiseurodeni (nt 15 eurot 14.55 asemel). Juuksuris kipun ümardama ülespoole kümneni (nt 30 eurot 28 euro asemel)
k23. märts 2014, 15:13
Ega teenindaja neid hindu restoranides/kohvikutes hindu paika pane,et vingute kui kalliks kõik on.
Ka klient23. märts 2014, 14:35
Huvitav - masu alguses oli ka kusagil sarnane artikkel , aga seal nagu piriseti et tip peaks 5 % olema , nüüd juba 10 % . Kas vahepeal isuke kasvanud ? Ja vaadates nende kohtade hindu , siis pole sinna sisse arvestatud vaid tip , aga ka u 300 % kasumit . Eriti suur võidujooks on kohvitassi hindadel - kohati tundub et nagu vorsitoodetel ( 1liitris 1 kg kohviube )
hullem kui 25a. tagasi..23. märts 2014, 13:24
Loodame, et uus valitsus teeb tipi andmise seadusega kohustuslikuks. Ehk siis kaob ära eestlaste alavääristamine teenendajate poolt. Tundub, et kõik ettekandjad ja kelnerid on läinud sellele tööle ainult lootuses tippi saada. Kas neile inimväärset palka ei makstagi. Kui ei siis Soome küprokit kruvima või paska koristama, Iirimaale kalkuneid rappima või Austraaliasse känguruid kanseldama. Igatahes peale seda artiklit ei ole tahtmist ühtegi restosse minna ja seal kättväristavat teenendajat vaadata. Mõnes teises teenindussfääris peab tihti ära kuulama, enne arve tasumist, pika monoloogi väikesest sissetulekust, ahnest ülemusest ja raskest elust, lootuses, et see avab kliendi kukru.
Vaene eestlane23. märts 2014, 13:24
Varem jätsin 1 sendi jootrahaks, aga ettekandjad solvusid selle peale - enam ei jäta.
Lihtsalt23. märts 2014, 12:36
Lisaksin veel hiljutise halva teeninduse kogemuse, kus peale lõunasel ajal külastasime restorani: juhatati meid koos elukaaslase ja teismelise lapsega naeratusega lauda, aga kuna alkoholi ei tellinud, siis kadus ka ettekandja naeratus. Saime ikka päris pikalt oodata, kusjuures ettekandja juurde pidi minema elukaaslane, kui soovisime veel tellida. Ettekandjaga polnud võimalik isegi silmsidet saada, kuna ta oli pidevalt hõivatud kõrvallauas olevate joogiste tegelinskitega. Lõpetuseks veel, et nii meie kui kõrvallaudkond olime mõlemad eestlased. Kuidas kommenteerite sellist teenindust siin kommenteerivad selle ala töötajad!?
Lihtsalt23. märts 2014, 12:13
põhimõtteliselt ei jäta, sest see on nende töö, mille nad ise on valinud ja mille eest saavad palka. Kui tasu on väike, siis pidage läbirääkimisi oma tööandjaga või leidke teine töö. Väljas söömiseks on hinnad niigi üle mõistuse kallid, mida saame endale perega võib olla korra paari kuu jooksul lubada. Ise olen alati positiivselt meelestatud, kui on hea teenindus olnud, siis olen ka tänanud ja kiitnud. Halva teeninduse korral aga pole oma tuju rikkuma hakanud selle väljendamiseks. Rohkem positiivsust ja vähem vingumist! Antud juhul see ettekandja artiklis rikub ka teiste ettekandjate mainet. Kui ei tule toime, otsi muu väljund!
naruväärne23. märts 2014, 11:47
Kõlab nagu oleks ettekandja võetuks mingiks muuks tööks ja teenindab niisama vabast tahtest laudu ning seetõttu tuleb ilgelt tänulik olla, et ta end meie pärast liigutas. Tipid ja ümbrikud on levinud korrupeerunud riikides. Meie suund on stabiilset ja ausat palka saavad töötajad.
Jaanika23. märts 2014, 11:40
Siiamaani olen alati jätnud 10% aga peale selle jutu lugemist enam ei jäta. Tore teada, et ettekandjad ei taha meid eestlasi teenendadagi, sellepärast vahest saab päris kaua oodata enne kui sind märgatakse. Mujal maailmas on tihti menyy peal kirjas kas tipp sisaldub toiduhinna sisse vōi ei. Sama peaks lugema ka Eestis.
Kõige23. märts 2014, 11:38
Rumalam asi,mida kuulnud olen on mingi kohviku või restorsni teenindajale lisaks jootraha jätta. MILLEKS? Kas te palka ei saa? Siis peaks poemüüja ka teilt jootraha küsima poes teenindamise eest või näiteks firma koristaja lööb Teil òhtul kõik puhtaks ja pärast käib enne äraminekut topsiga ringi ning kogub selle eest almust. Isegi kokk köögis näeb teist rohkem vaeva. Kõige hullem on veel see,et Te näite uskuvat, jootraha PEAB kindlasti saama
mari23. märts 2014, 11:31
No kuulge, kas see on nüüd jälle mingi uus mood. Loomulikult ei anna mina tippi, sest söömine ise on juba piisavalt kallis. Kui kohvi hind hakkab 2.50-nest üles ja tordiviil kisub juba 5 euro kanti siis milleks tipp. Makske oma töötajatele normaalset palka ja nii on. Maru mugav on tööandjal oma tegemata töö kliendi kaela ajada.
klient nr 623. märts 2014, 11:22
seal on ju rasvaselt kirjas et keegi ei taha eestlasi teenindada. mis tippi te veel siis tahate kui kliendile visatakse pika ootamise peale kapsad lauale, et nähke siis, järage, samas kui kõrvallauas poetakse mingitele sakslastele nii et vähe pole. tuuakse kasvõi põlvili moosikauss ette. mis tippi te veel tahate kui selline teenindus on. ja summad mida seal mainitakse, 200-1000 eurosed arved, kui nende pealt ka iga kolmas annaks tippi vähemalt 10 prossa, siis peaks ettekandjad ikka jõukad olema küll. teate mis, tehke tööd ja ärge virisege.
purga ewert23. märts 2014, 10:53
Kuidas ma saan jootraha jätta, kui ma ei käi sellistes kohtades, kus eeldatakse justkui jootraha maksmist. Jäävad kohad nagu mäk ja hes, mõni luugiga kebab ja sellega minu restoranikultuur kahjuks piirdubki. Nüüd teevad sotsialistid valitsust, nõudke oma saadikult, et see kirjutaks seaduseelnõu, mis kohustab jootraha jätmist.
rashomon23. märts 2014, 10:48
Kui tehakse 200-1000 eurosid arveid, siis nõudke palgalisa oma tööandjalt, mitte jootraha! Jootraha jätmine on üldse üks iidamast-aadamast ja arengumaade tava! Sakslased vast jätavadki seda eestlastele rohkem selle tõttu, et oleme nende jaoks arengumaa. Jaapanis näiteks pole mingit tipi tava. Ettekandja reeglina keeldub sellest või võib isegi solvuda. Klient ei pea ettekandja palgaga tegelema! Tööandja peab!
XD23. märts 2014, 10:39
Mina pole ühestki söögikohast lahkunud jootraha jätmata!
Ikka...23. märts 2014, 10:03
Enamasti kui on lauateenindus, siis ikka jätame tippi elukaaslasega. Paraku pole alati sularaha kaasas ja siis on endal ka paha tunne olnud, eriti kui teenindus oli meeldiv. Elementaarne viisakus oleks teenindajale jootraha jätta, paraku enamus Eestlased matsid, kes sellest midagi ei tea.
Manivald23. märts 2014, 09:43
Pole sada aastat enam kõrtsis käinud, aga kas töesti see pavlovi refleks on ooberitel ikka küljes. On harjunud suhkrutükiga peale käsu täitmist. Lihtne
Õpetaja23. märts 2014, 09:29
huvitav, et kurdavad ja õnnetud.
Mõtlesin, et kui minu õpilase hakkavad mulle iga tunni lõpus ka tippi jätma, siis võiksin minagi ettekandjale, juuksurile jne jätta.
Mida arvate, lapsevanemad...
oi23. märts 2014, 09:15
oi oi oi kui palju vingujaid,aga klient on kuningas siis kui käitub kuninglikult,nii et vaadake enne enda käitumist siis hakake ettekandjat süüdistama,mina jätan alati jootraha ja alati on meeldivad teenindajad olnud,nii et endalt rohkem naeratust siis naeratatakse ka teile vastu.
Borg23. märts 2014, 09:08
Minu kolleeg on ühes muuseumis giid (teeb vajadusel ka muud tööd), kusjuures supergiid. Saab miinimumist ainult paarkümmend euri suuremat palka, kuigi meie muuseum kasseerib giiditeenuse eest täie rauaga tasu ning giid on suveperioodil hommikust õhtuni rakkes. Kord maksis üks grupp giidile tippi ja kogemata sai direktor sellest teada - üks pensionär käis direktorile isiklikult giidi kiitmas. Asjast tuli kohutav skandaal. Direktor nõudis giidilt raha n-ö ühiskassasse, häbistas teda kogu kollektiivi ees (ah et teed siin meie selja taga salaja haltuurat) ja heidab seda juba paar aastat koosolekutel talle ette. Niipalju siis tipist...
martena23. märts 2014, 09:06
huvitav teistel ametikohtadel ei jäta keegi mingit jootraha :-D, niigi toit kallis,selle sees peab ka olema hea teenindus ja kui kliendi arve on mitu sada euri siis firma peaks ise maksma teenindajale selle pealt suuremat tasu mitte ,et klient peaks lisaks suurele arvele veel peale maksma . Igasugune jootraha vastu võtmine on altkäemaks :-D
AIDS23. märts 2014, 08:54
aga miks nad kotleti peale sülitavad
tont23. märts 2014, 08:39
aga laibalahkajale ei ütle kliendid isegi aitäh.
ZZ23. märts 2014, 08:05
Riho23. märts 2014, 07:53
Jätan alati sest tean kui raske töö see on. Ja teades ka seda kui kohutav vinguja on eestlane.
xxx23. märts 2014, 07:20
Ja õige!Miks peaks... .
pipar23. märts 2014, 07:19
kas haiglasse ravile sattudes sa ise jätad n.ö. jootraha. lahkutakse enamasti nii, et ei öelda aitäh
to mnjaa23. märts 2014, 03:54
Itaalias ei maksta tippi ? Nalja teed ? Itaalias arvestatakse tipp automaatselt su arvele juurde, nii et oled kohustatud tippi maksma seal.
to õige 13.3223. märts 2014, 03:37
Et siis Egiptuse kullakesed töötavad päris ilma palgata või ? Ei teadnudki.
klient23. märts 2014, 01:23
käisin eile tuntud pubis, tellimine letist, maksmine letis. Söök oli söödud ja kannud tühjad, keegi ei ei vii nõusid laualt, ega paku õlle lisaks. Klienditeenindajad neiud oli hõivatud oma tuttavatega jutustamisega, üle leti. Tõusime ja lahkusime. Kas oleks pidanud millegi eest tippi jätma ? Kõigepealt õppige tööd tegema, siis tuleb ka tipp iseenesest.
23. märts 2014, 00:55
Uskumatu kui õelad ikka suudetakse olla. Töötan ise teenindusvaldkonnas ja Tipi üle mina kurta ei saa, aga nii see enamus kohtades on, et palk on nö miinimum. Paljud ütlevad et kui ei sobi, otsi muu töö. Aga siis jälle risti vastupidi häda, et kui minna restorani, siis pole kedagi teenindamas. Erinevad valdkonnad on erinevalt tasustatud. Jah mina kui teenindaja kuskil söömas käies, jätan alati tippi hea teeninduse korral.(Lauateenindus, kus sa ise lillegi ei liiguta ja sulle joogid ja söögid ette ja ära veetakse)
Kes ise selles valdkonnas ei tööta/pole töötanud, siis nemad ongi need kes kõige rohkem vinguvad.
Kui klient ootab kuningliku teenindust, siis käitugu ka ise vastavalt. Kui klient marsib uksest sisse ja ei pea kinni sildist(palun oota, teid juhatatakse lauda), istub lauda, mis on koristamata ja tal on vaja KOHE puhast lauda ja jooke ja süüa, siis ilmselgelt teenindaja selle üle rõõmus pole. Kui sa lähed restorani sööma, siis varu endale aega, mitte ära nõua kõike ja kohe. Vaata natuke enda ümber ja mõista, et peale sinu on ka teisi kliente kes soovivad teenindust.
Ettekandja23. märts 2014, 00:14
Kallid kommenteerijad,
Olen ettekandjana/vanemteenindajana juba 10 aastat töötanud ja pole mu silmad kulisside taga veel sellist vaatepilti näinud, et ettekandjad ohkaks eestlasele menüüd viies rohkem kui välismaalasele. Küll aga on üsna tavapärane nähtus see, et eesti klient tuleb kohe vingus-mossis näo ja kinnise olekuga, samas kui välismaalane on väga jutukas ja avatud ning paneb ka teenindaja rohkem naeratama. Teenindus on ikka kahe osapoole omavaheline suhtlemine. Nii see eestlane seda vestlust kõrvalt lauast pealt kõõritabki ja tuleb internetti kiruma, et teda diskrimineeriti.
öäk23. märts 2014, 00:06
Jõudsin umbes 10 kommentaari lugeda ja siis hakkas lihtsalt halb näha, kuid kade, õel ja kiuslik eestlane oma kaasmaalase vastu võib olla. "kui mina ei saa siis ei pea ka teised saama" on ikka tüüplause... TASE
Miug22. märts 2014, 23:58
Eestlased tulevad sööma siis pooled sisenejad ei oska tere öelda, istutakse maha veel koristamata lauda (nii raske oleks ju 30 sekundit seista ja oodata kuni teenindaja lauda palub istuda) nurisetakse hindade üle, küsitakse mokaotsast "kas te vett ka annate" (loe: ma ei taha jooki osta, aga ehk annate niisama vett), keset tipptundi tunnevad end nad kui ainukesed kliendid, arve küsimisel üritavad kolme sooduskaarti korraga kasutada ning kuigi lapatakse uhke näoga oma kaarditaskut mis on igasuguseid pangakaarte täis tellitud, siis järjest tihemini tuleb nende kaartide puhul välja tshekk "Limiit ületatud" või "Arvel puudub vajalik summa". Peale lastega peresid tuleb laud suisa "reservi" panna, et laua-pealne ja alune lagast puhtaks saada. Keset toimetusi peab veel käima mikrokas titetoitu soojendamas ja piimapudelitele kuuma-vee kausse viima. Palka saab tunnis 1.90 + tulemustasu kõikide nende titesöökide ja kraaniveede eest. :)
Muidugi on meil ka väga häid kliente ja ausaltöeldes kaalub vahest toreda klienti jutt ja käitumine palju rohkem üles kui see saamata jäänud jootraha.
Leenu22. märts 2014, 23:25
Mina jätan alati söömas käies teenindajale jootraha. Kui on meeldiv teenindus ja teenindaja tegeleb kliendiga, siis miks mitte. Pärnus Steffani pitsarestoranis on näiteks kõik teenindajad nagu ühe pulgaga löödud- nii ilusad, säravad ja toredad. Jätan alati seal käies jootraha ning viimane kord käies sain veel meeldiva asja teada- kui kaardiga tahad maksta, siis küsib aparaat kliendi käest ise- Kas soovid jätta Tip-i. Siis võimalik valida, jah/ei, ning saad ise summa sisestada. Väga meeldiv minu arust, kuna ise olen ka rohkem kaardiga maksja ning vahepeal sularaha ei ole, on see hea võimalus. Ja olen neilt uurinud, kas saavad kõik jootraha ikka endale, siis nii see on. Isegi pangakaardiga makstes saavad kogu summa, mis sina annad, nemad endale.
Ja siin virisejate üle - mina jätan juuksurile jne ka jootraha..Ning see on loomulik, et restoranides antakse seda.!Kuna ikkagi laua teenindus! Mine siis kusagile burksiputkasse või kohvikusse, kui tahad ise saiakesi võtta ja leti äärest tellida, ise pead veel leti ääres ootama ka kuni su toit seal kätte antakse..
Väga viisakas oleks siiski summast vähemalt 10% jätta teenindajale, kui kõik oli OK ja teenindaja viisakas,lõbus! Igalpool mujal maailmas ka seda antakse ja nagu Soomes on tip palga sees, siis muidugi ei jäta. Kuid kui inimene teeb sinu päeva oma hea tujuga paremaks ,siis miks sina ei võiks teda selle eest premeerida?!?
Leenu22. märts 2014, 23:25
milline vana hea tava??!22. märts 2014, 23:17
Kust võetakse see 10% "vana hea tava"? Mis ajast, millal selline tava oli? Miks just ühel kategoorial on vaja maksuvaba lisatulu saada? Kas ettekandjat jätavad ka supermarketis kassasse 10% jootraha? Ei usu.
bOb22. märts 2014, 23:00
Töötan väikeses kaupluses, personaalne teenindus on meil loomulik, kliendid paneme riidesse pealaest jalatallani, ja enamus ajast nii, et klient ei tea kindlalt mida ta soovib ja suurusnumbrite teadmisest ei maksa rääkidagi. Soovitamine, nõustamine, lahenduste pakkumine jne. Sellise teeninduse puhul võiks ka siis ju jootraha jätta! :)
kohvilähker22. märts 2014, 22:57
paar aastat tagasi kui tallinnas ühes raekoja platsid väikese tassi kohvi ostsin ,ehmatasin end sirgeks,küsisin et ma ei soovinud kohvisse konjakit...öeldi,et seda ei olegi seal.. aga hind oli küll selline..,et oleks poest tervelt poole kilose paki saanud :) lugege kokku kui palju poole kilose paki pealt teenite,mis tippi siin veel tahta..,siis peaks ju kõigile teenindajatele tippi jätma.. ma ei teeni kahjuks niipalju,et raha lihtsalt ära anda...
inglisman22. märts 2014, 22:42
oma 15aastat tagasi meelds mulle AMIGO baarmanide teenindus.tõsi sinna päris igaüks tööle ei saanud.
aga eks jotsi jätavad need,kes ise jotsist elatuvad.
tean ise kena naist.kes koikides eliit ööklubides baaris teenindanud juba 25aastat.no tema küll jootraha üle ei kurda.aga teenindaja naeb ka 45 vapsutavalt hea välja.rääkimata töö kultuurist.Head teenindamist,saab küll õppda,aga see peab ikka sulle looduse poolt kaasa antud olema.Iga klient on isesugune ja kui tabad ära selle kliendi mõttemaailma,siis jäetakse ka jootraha.
Eesti teenindaja võiks alustada naeratusega...
M22. märts 2014, 22:02
Hr Tuul, välismaal on selle tipiga veidi teisiti ka, nimelt jäetakse enamus jootraha kaardiga, mille saavad teenindajad üks kord kuus kätte ja sealt lähevad maksud maha. Eestis on sularahas tipi andmine lubatud, nii et ära too oma kitsikusele vabanduseks ''maksupettust''.
Võin öelda, et ka mul on olnud isegi 700 eurosid arveid ja ei anta tipi, kuigi oled andnud head teenindust. Tavaliselt on välismaa restoranides ja muu söögikohtades arvele juba lisandunud teenustasu. Seetõttu nad isegi ei osa arvata, et tegelikult lähevad minema tipi andmates.
karskus elunormiks22. märts 2014, 21:13
Mis joomine see on, et jootraha tahetakse.
p22. märts 2014, 21:11
Niigi kallis, mis tippi te veel tahate?
siuks22. märts 2014, 20:43
Jätan tippi siis, kui teenindaja ei ole pealetükkivalt viisakas...ei meeldi see, kui söömise ajal kuskilt välja kargab ja uurib, kas maitseb jne. Mingi ninnunännutamine ka ei meeldi. Piisab kui töö on kiire ja korralik, sellisel juhul tuleb tippi ka :)
mats22. märts 2014, 20:37
söön kodus pelmeene ja olen rahul riigi ja korraga
Fakt22. märts 2014, 20:34
USA - s võeti Mc Donald - sse tööle eeldusel ,et sul teine töökoht veel lisaks kuna ühest palgast ei ela ära
tabu22. märts 2014, 20:33
Armsale, viisakale, püüdlikule ja kiirele neiule annaks jootraha alati. See komme pole Eestis totaalselt kadunud, sest viimase okupatsiooni ajast on möödunud vaid 25a. Venemaa ja Egiptus ongi jootraha jätmise osas vist esikohal. Kuid nt Jaapanis on jootraha andmine väga veider tegu ja peaaegu tabu restoranides, taksodes jm.
rob22. märts 2014, 19:45
Miks on nii,et kui lähen inglismaal suvalisse bubisse,tunnen hetkega,et oleksin nagu vana ja oodatud kunde. Eestis aga tuleb tahtmine juba rutem minema hakata sest kunagi ei tea,millal seda ütlema tullakse. Jätan alati tippi kui asi seda väärt on aga muidu annan parem lapsele,las ostab jäätist. Erandeid muidugi on ja viimane oli baybeback.
lilleke olen22. märts 2014, 19:32
vastus inimesele, ka minu enda tütar on ettekandja ja tõesti niipalju kui olen temaga väljas käinud ,on ta alati jätnud veidike jootraha,sest ta teab kui raske see amet tegelikult on
lehelugeja22. märts 2014, 19:24
Enne majanduslangust tegi tütar seda tööd. Kui klient tahtis kaardiga makstes tippi jätta, ütles ta kliendile: pole vaja jätta, sest mina ei saa sealt midagi. Soliidne koht oli ja palju kliente esimesest eestist. Teadis juba ette, kes jätab kes ei. Oli poliitikuid, firmajuhte, avaliku elu tegelasi..
Kordnik22. märts 2014, 19:14
Mis mula see on. Vaadaku neid oma söögihindasid algul ja siis soovigu veel mingit jootraha. Kohvitassike maksab nagu poes 100 g pakk, millest saab ikkagi mitmeid tasse kohvi, kotlett, milles on eiteamida, maksab nagu kilo liha jne. Teen kõik oma toidud kodus ja ei vii kopikatki kuhugile söögikohta. Või kuskil väljas olles olen parem söömata kuni kojujõudmiseni.
mmm22. märts 2014, 19:03
No tere hommikust...kompliment tuleb välja teenida,mitte nõuda. Õppige kõigepealt vähemalt naeratama ja tere ütlema. Varsti on rongijuht ka vihane,et tippi ei saanud.
AmeriCan22. märts 2014, 18:54
Mis te eestlased inisete tippi üle .Saage üle oma orja mentaliteedist. Austage teid teenindavaid inimesi, olge lahked mitte ülbed . Kasvage suureks.Savipats on teid juba ammu russidele maha müünud
Kata22. märts 2014, 18:54
Kui teenindus on tasemel, ei ole tipi jätmine ka mingi probleem. Tipi jätmine on sama palju kinni teenindajas kui teenindatavas. Välismaakeeles ütleks selle kohta: it's a two-way street.
lugeja22. märts 2014, 18:51
Ma ei pea vääriliseks anda kellelegi tema töö eest jootraha. Arve sisse on arvestatud kõik kulutused, arve maksmisega olen ma tasunud nii toodud söögi kui ka ettekandja/kelneri töö eest. Jootraha nõudmine on sama mis kerjamine. See on alandav ja ebasobiv 21. sajandi Euroopasse.
.22. märts 2014, 18:50
Paar isiklikku arvamust asja kohta.
Teen iga päev samamoodi tööd--aga mingit "tippi" mulle selle eest keegi ei maksa.
Kas kellelgi on tulnud pähe jätta jootraha mõnele tragile marketi kassapidajale, kelle tegevus on samamoodi madalalt tasustatud, ja töö ränk?
Ja 40-50 eurot päevas(headel aegadel)-teeb 1000 eurot kuus, mille pealt ei maksta mingeid makse. Aga riigilt lunitakse kõikvõimalikke soodustusi--sest palk on ju väike.
Ja lõpetuseks--kohati on arvet saades selline tunne, et toiduga koos on sulle müüdud ka mööbel ja toidunõud--ainult sina ei tule selle peale, et need lahkudes kaasa krahmata.
cvc22. märts 2014, 18:48
Kui on normaalne teenindus, ma jätan alati umbes 5% tippi. Väga hea teeninduse puhul aga isegi kuni 25% umbes. Halva ja tujutu teeninduse puhul loomulikult ei jäta sentigi.
troll22. märts 2014, 18:40
Minu arusaamist mööda on kombed ikka väga erinevad Euroopas. Mõnel pool just on viisakus see, kui maksatakse arve täpselt. Ebaviisakas on lisaraha juurde pakkuda. Aga tõesti kombed on erinevad, seetõttu sellest säräane number teha?
Mihkel22. märts 2014, 18:22
kummaline arusaam! Töö eest saadakse palka . Kui sellega rahul ei olda,tuleb uus töökoht otsida või ülemuselt nõuda palgatõusu .Inimesed ei pea teid üleval pidama. Miks peaks mingi toidu ettekandja saama tippi? Iseasi,kui maitsev toit, kena garneering, viskaks tippi kokale.Taksojuht veab ka teid punktist A punkti B ,tõstab kohvri pagasnikusse,peaks ka 10prossa justkui iseenesest mõista juurde lisama? Arsti juures sama. 10% visiidi maksumusest või hoopis raviarve naksumusest+ Eriti veel,kui arst viisakas,räägib, palpeerib,kuulab ja suhtub kenasti. Tervis ju kalleim vara! Nõukaaeg on ammu möödas,kus ühiskonna koorekihi moodustasid kelnerid,ettekandjad,uksehoidjad .
juku22. märts 2014, 18:18
mis kuradi jootraha-joodikud olete või????palka saate oma töö eest ja kõik ok!!!
vastus Liisile22. märts 2014, 18:16
Tippi ei anna,sest teenindajad on Eestis kurjad.
sigrid22. märts 2014, 18:13
enamus teenindajasid keda tean, käivad väljas söömas, ja kui sind on tabanud nö "kutsehaigus" siis jälgid eriti teraselt kuidas sind teenindatakse ja analüüsid kuidas sina seda teed, kui sulle meeldib ja sa oled kõigega rahul siis ise teeninduses töötavad inimesed jätavad isegi rohkem kui 10% tippi.
sellekohalt, miks a la mäkis ei jäeta aga restos peab jätma, lihtne näide sellest, käisime sõbrannaga tallinna suht kõrvalises sõõrikubaaris, seal ei olnud "tipitopsi" aga naisterahvas kassas oli ülitore ja sõbralik ning jätsime sõbrannaga kumbki talle tippi( summat ausalt ei mäleta aga umb 2 euri kindlasti 6-7 eurise arve kohta)
lisaks ei jäetagi tippi sulle kui on lettimüük, nagu mäkk ja muu, kui sul on ikkagi personaalne teenindus( ma ei räägi siin vingus näoga ettekandjatest, kes teid menüüga loobivad või ainult tere ja head aega ütlevad) ja teie teenindaja pühendub teile individuaalselt, tuleb vastu erinevatel võimalustel, siis leian et see on ikkagi midagi muud kui r kioskis lehe ostmine
Teenindajale, 16.4922. märts 2014, 18:11
Uskumatu, et sellise kõnepruugiga( "persetate maha") saab üldse keegi olla teenindaja ja veel tippi ka oodata. Kas restoran on Teie oma, et ütlete-mine söö hamburgerit? Restoran ongi söömise koht ja ettekandja on tööline, nagu iga teine siin maal. ma ei usu, et Teie või mõni teiesugune on koolis õpetajale iga tarkusetera eest "tippi" maksnud, kuigi "persetas" koolis vist mitu aastat. Töötage, kui see sobib teile ja ärge oodake, et Teie lihtsa töö eest peaks teised inimesed veel eraldi raha maksma. Ka Teil on palk, nagu teistelgi.
Endine teenindaja:)22. märts 2014, 18:09
Olen olnud teenindaja , ei kurda jootraha üle .. euro euro haaval kogunes õhtuks ikka päris ilusti .. sai enne koju minekut kokkadega 50-50 ära jagatud ..:) Tipp -tipiks, aga kõige suurem heameel oli näha, kui klient oli tõesti teenindusega rahul .. Kui ei ole soovi tippi jätta.. või ei ole selleks vabasid vahendeid .. Kulla kallis kaaskodanik .. Ütle kasvõi aitähh..:) See annab teenindajale tohutult uut energiat juurde ...:) Ja minu puhul tähendas see kordades suuremat tänutunnet, kui see mõni euro seal lauanurgal .. Ja naeratus, avatus ja viisakus käivad ikka käsikäes .. :) Ei ole kõigil nii külma närvi, et kõikide tujutsemiste peale veel naeratada.. Ise võtsin neid n.ö. ,,jonnakaid" kliente, kui väljakutseid .. Ja oi kui hea tunne oli, kui lõpuks sealt ,,kivinäost" naeratuse kätte sain :) :) Oskan ka ise head teenindust hinnata.. Ma ei eeldagi , et lähen ja mind ,,orjatakse" , kuna ma olen klient .. vaid lähen ja soovin , et mind võetakse vastu kui külalist -käitudes ise samal tasandil:) Kallid kaasmaalased.. ärgem olgem nii tigedad üksteise vastu :) Anda tippi, või mitte .. tänada või mitte .. olukorrad on erinevad.. :) Mõistlikku suhtumist :)
edgar22. märts 2014, 17:53
Üheks süüdlaseks, et jootraha ei jäeta võib olla ka siil, kes telekas ütles, maksa kaardiga. Mina näiteks sularaha ei kasuta. Mul pole isegi rahakoti, on üks väike kaarditasku, kus hoian kõiki plastikkaarte.
no kuulge22. märts 2014, 17:51
leidsid millega siia halama tulla.ei tea kust ma selle jotsi peaks võtma?kes mulle jätab?halloo.
Sander22. märts 2014, 17:48
Mis kuradi tipi lunimine see olgu! Kui mulle esitatakse mingi kauba-teenuse eest arve, siis see ongi see, mille pean välja käima. Ei saa olla niimoodi,et kui palju maksab see 75€sendine sai. See maksabki 75€senti ja punkt!
vots22. märts 2014, 17:47
Teenindaja palk olgu ikka arve sees. Loll komme, et ettekandja peab palga klientidelt kokku kerjama. Lähen saapaid ostma ja teenindaja jookseb ette taha karpidega, veider oleks talle raha pihku suruda. See ongi tema töö sisu.
inimene22. märts 2014, 17:43
MIKS PEAB JÄTMA,PALKA JU SAAB.
Muki22. märts 2014, 17:43
Ettekandja amet on nende töö.Nad saavad selle eest Eesti keskmist palka.Miks siis nemad arvavad,et keegi teine keskmise palga saaja peaks neile jootraha jätma? Mina arvan,et igasugused altkäemaksud on Eestis keelatud ja kõik lisatulu tuleb maksuametis deklareerida. Maksuamet võiks sportlaste kimbutamise asemele tähelepanu pöörata Eesti söögikohtadele.Seal tundub teie tööpõld lai olema.
Joke22. märts 2014, 17:34
Jätaks aga kardan, et ettekandja ei deklareeri seda ja seega osalen ebaseaduslikus aktis.
tõnn22. märts 2014, 17:30
Kulla teenindaja 16.49 Kui sa niimoodi asjasse suhtud et enne jootraha ja pärast naeratus, siis võib olla peaksid /vabandust, mul tuleb ka viisakas olla ,ainus vabandus mulle on et ma võiksin aastatelt ikka teie vanaisaks olla/, peaksite ka Teie oma suhtumist muutma. Ma olen selles süsteemis olnud ja olen praegugi, teenindajast sõltub kliendi tuju ja ka jootraha summa loomulikult. Nii et nägu naerule, /olgugi et pisarad voolavad sees/, ja läheme järgmisele ringile. Klient on kuningas, aga kuningatel pole tavaliselt maneere, nii et SINU teha jääb atmosfäär. Tasuta nõuanne. Ole tubli, Sinust saab asja, kuna sa põed.
tippi22. märts 2014, 17:25
ega keegi müüjale ja muule teenindavale personalile ka jäta jootraha.Ja miks peaks restoranis.Teenindus on langenud viimaste aastate jooksul ja just restoranides.Ja eestlane,kes vahete vahel saab lubada endale luxsust,peaks andma jootraha.
Tanja!22. märts 2014, 17:22
Kulla teemaaljataja? Restoranis einetades palju ise jottsi jättnud oled?
mis jootraha,22. märts 2014, 17:17
see on pistis, hinnad on niigi kõrged, mispärast peab veel peale maksma? Palka saad ju oma töö eest!
Mia22. märts 2014, 17:13
Suvel käisime seltskonnaga Haapsalus Dietrichis. Sattus ettekandja, kes oli vist üdini häiritud, et peab eestlasi teenindama. Nägu oli vingus, küsimustele vastas nipsakalt ja jättis pakkumistest rääkimata. Tippi polnud ta mingil juhul välja teeninud. Aga kuna alati jätame, siis mõtlesime, et vot just nimelt jätame sellele tibile kah. Oh sa jutt, kui tibi siis tippi laual nägi, siis küll lõi sära, järsku oli viisakus ise a'la külastage meid jällle jne. Nii et ettekandjad, te olete vast ise kah ette juba eestlastesse negatiivselt meelestatud, ebaviisakad, külmad jne, teadke, et sööklateenindusega te tippi küll ei saa.
tõnn22. märts 2014, 17:04
Ma tõesti ei tea kuidas praegu, pole ammu külastanud aga vene aja lõpus oli 5% arvel ametlikult/AMETLIKULT/ juures. Ja loomulikult jääb midagi veel, kui kelner/inna/ on tasemel. Pole mõtet vastu vaielda, sest ma olin ise selles süsteemis sees.
olid ajad22. märts 2014, 16:58
15.03.1929 – Tallinna restoranides kehtestati 10-protsendine sunduslik jootraha.
teenindaja22. märts 2014, 16:49
Neid kommentaare lugedes jäi tõesti suu lahti kui õelad on eestlased ikka (enamus). Räägite siin et miks teenindaja peab jotsi saama aga müüja ei saa. Et nagu lähete poodi ja persetate lauda ja müüja toob kõik mis soovite või? Ei ole ju nii. Väljas söömas käijes on esimene asi uksest sisse ja tere ei öelda vaid istutakse kohe lauda ja siis on vaja mõttetuid nalju visata teenindaja ja menüü kohta teha. Omast kogemusest ütlen et ole nii viisakas kui tahad aga mats jääb matsiks. Ainult nõuab aga kui maksmiseks läheb siis makstakse sendi pealt. Keegi ei kāse teil jootraha jätta aga PALUN ära perseta lauda ja oota et sind kuninglikult koheldakse kui sa selline sendilugeja oled. Mine söö parem hamburgerit kuskil kiiröögikohas! !!!!!
maamiis 22. märts 2014, 16:48
lihtsalt huvi pärast küsin ,kas nad tulumaksu ikka maksavad sellelt rahalt .miks ma peaks "musta majandust " toetama .minuarust see lausa keelatud ju!
Tont.22. märts 2014, 16:36
Käin kõrtsis harva,aga pole kunagi mats olnud ning jätan alati üle selle 10 protsendi. Ja kui pappi pole,söön kodus pelmeene.
mnjaa22. märts 2014, 16:12
esiteks, Euroopas üldiselt ei ole kommet, et PEAB tippi jätma. Reeglina ei jäeta seda ei Skandinaavias, Saksamaal, juba mainitud Itaalias, HIspaanias ega ka mujal Kesk-ja Ida-Euroopas. Beneluxi riikides loetakse sendipealt, et on oige vahetusraha. Turistina teises riigis on jah ehk tippimine enam kombeks, aga kodus seda ei teha.
Ja Eestis, vabandust, ei ole ka seda kommet ikka nii väga olnud, et iga inimene iga kord midagi annab. Ja mind ajab eriti närvi, peamiselt Tallinnas, aga ka Pärnus, kui teenindaja, saades aru, et ma olen eestlane, polgliku pilguga viskab menüü ette ja siis läheb välismaalastele pugema. Olen monedki korrad välja jalutanud sellise käitumise pärast. Koiki kliente tuleb teenindada vordsetel alustel, eeldamata jootraha, voi mida iganes. Kui seda ei teha, siis sinna kohta ei naase, kui voimalik konelen koha peal ülemusega, kritiseerin netis voi lihtsalt soovitan tuttavatel/sopradel kohta mitte külastada.
Antakse eriliselt hea teeninduse eest, mida ehk juhtub kord aastas. Sorry, aga enamus teenindajaid Eestis arvab, et kui nad mulle moka otsast tere, palun ja head aega viskavad, siis sellest piisab. Ei piisa.
Naeratus, asjatundlikud vastused, kui küsitakse, mida moni tundmatu toit/jook sisaldab, piisav tähelepanu (tühjade noude ära viimine, joogi juurde toomine, magustoidu kaardi pakkumine jne), annaksid juba enam alust tipi moelda. Samuti ei jäta tippi teenindajatale, kelle pikad juuksed lehvivad (nii mees, kui naisteenindajad), kelle käed on mustad, pikad küüned/kunstküüned, lahtised jalanoud - sest see on ülimalt ebahügieeniline ja pigem tahaks kutsuda koha omaniku ja nouda, miks ei peeta kinni elementaarsetes ja ma usun ka seadusega noutud reeglitest panna juuksed kinni, kanda kinniseid jalanousid ja mitte mingil tingimusel olla mustade käte/küüntega ning pikkade küüntega. ajab mul alati isu ära!
ja loppeks, sööklatoidu ette tassimise eest ma ei näe ka mingit pohjust tippida. Kui on kulinaarne elamus, st paremas restoranis voi ka mones lihtsalt toredas, aga väga heade toitudega toitlustusasutuses, siis ma hea meelega tipin. Tavalise pubi/kohviku/restotoidu eest - miks ma peaks?
Ja loppeks - tehke teeninduspersonali ametiühing ja noudke endale normaalset palka, nii et teie elu ei soltuks jootrahast.
jants22. märts 2014, 16:12
krt ma teen ka tööd igapäev,,keegi ei anna jootraha!!
mummar22. märts 2014, 16:09
jootraha tuleb välja teenida siira ja hea teenindusega. tülpinud ja osavõtmatu teeninduse puhul jootraha ei jäta. see kui mulle kogu teeninduse ajal kokku 3 sõna öeldakse, heal juhul teretatakse, ei tekita tunnet, et peaks jootraha maksma.
mäu22. märts 2014, 16:07
Ma artiklit ei lugenud, aga mina ei jäta jootraha seepärast, et mu sissetulek ei ole nii suur, et teeninduse eest lisa maksta. Loodan, et esialgu saab selle kinni maksta teenindaja tööandja. Häbi ma sellepärast ei tunne ja seepärast ei jäta ka vahel väljas käimata, kuna keegi eeldab, et ma jätan lisaraha, ent ometi ma seda ei tee. Nii lihtsalt on.
irw22. märts 2014, 16:02
Eestlane on rott, kuldne eestlane kes teistega jagab,
jagamises PEITUKS KOGU RAHVA HEAOLU !
oleneb teenindusest ka muidugi
Liisu22. märts 2014, 16:01
Kui rahakotis tuul ei ulgunud sai ikka tippi jäetud neile, kes olid viisakad ja meeldivad. Aga mida aastad edasi seda hullemaks muutud teenindajate suhtumine. Astud peenesse retsosse sisse ja tibi nähvad, et "Mis vaja on?", ma ei tea sellise suhtumisega vist ei vaja enam midagi. Olen ka ise mitu aastat klienditeenindaja olnud ja tean, et tihti on kliendid ebaviisakad ning see viib igasuguse tuju nulli, aga see ei tähenda seda, et järgmiste külasjatate peale peaks haukuma hakkama ja neile toidu ette viskama nagu sigadele. Eestis on jootraha pigem suur tunnustus, kui mingi kohustuslik osa tööst. Kui puudub tahe teha oma tööd siis ei saa ka nõuda mingit tunnustust.
NAINE.22. märts 2014, 15:51
Kallid ettekandjad.See töö on nagu teisedki tööd.Miks peab jootraha jätma.Ma ei saa aru.Teen ka rasket füüsilist tööd,päev läbi jalgadel aga nagu keegi ei anna jootraha.Miinuseks veel väike palk.Siis peaks terve EEsti rahvas virisema hakkama.
Kunagine teenindaja22. märts 2014, 15:46
Teenindjana töötamine pani mind võõraid inimesi peaaegu vihkama. Ma jootrahast üldse ei räägi, sest seda niikuinii ei jäeta, aga inimesed tulevad sööma ja siis hakkavad teenindajaga vinguma liiga kõrgete hindade pärast, edasi on neil vaja, et teenindaja personaalselt tooks neile kümme lisaasja, mis letil või laual olemas on jne. Päeva võid ju alustada rõõmsalt ja olla elav teenindaja, aga kui hommikust õhtuni tulevad sööma põrsad ja vingunäod, siis see murrab vaimu. Lõpuks lihtsalt ei ole enam jaksu ka neile üksikutele toredatele klientidele head elamust pakkuda, kahjuks. Eestlane on äärmiselt nõudlik ja räpane klient, kes elab end teenindaja ehk ''alama'' peal rõõmuga välja. Ühtegi asja ei paluta või küsita, vaid nõutakse. Kõigile, kes leiavad, et teenindajad ei vääri tippi - teenindaja on teie enda käitumise otsene peegeldus.
Mann22. märts 2014, 15:45
Lugedes neid kommentaare, siis oskan vaid seda öelda, et enamus inimesed on lollid teeninduskultuuri kohapealt. Parem ärge käigegi väljas söòmas, kui kõik on nii kallis ja teenindajale tippi jätta ei suuda.
kade ei oleks, aga tööandja mure22. märts 2014, 15:45
Palka küsi tööandjalt. Neil taskud punnis ja teised maksku tema töötajale töö eest.
Kairit22. märts 2014, 15:44
Ma saan aru, et tippi jäetakse siis kui sa lähed kuskile restorani ja võtad seal 4 käiku süüa on jah elementaarne jätta tippi. Aga kui ma käin iga päev sõbrannaga kohvikus söömas ei pea ma vajalikuks iga kord tippi jätta.
ise22. märts 2014, 15:36
ei maksa. mees maksab. ja kui talle meeldis. ikka annab ka tippi. aga üksi käies mina ei jäta. viisakas peab olema ka ilma tipita. ja üldse. kui on palju töötuid. siis olgu nad happyd. et üldse rahvast käib :p
Marko22. märts 2014, 15:34
Minuarust peaks pigem kokale siis tippi jätma, sest tema ju tegi söögi. Miks peaks teenindaja, kes lihtsalt küsib kas maitse, tippi saama ? Järgmine kord kui olen söögiga rahul siis palun koka kutsuda ja viskan talle viieka pihku ning ütlen, hästi tehtud!
Mall22. märts 2014, 15:30
MIKS PEAKSINGI JÄTMA ??? TÖÖTAN KOKANA JA MITTE ÜKSKI ETTEKANDJA EI JAGA SEDA KOKKADEGA,MIDA VEEL MÖNED AASTAD TAGASI TEHTI...KÖIK AIND ENDALE,KUIGI KIIDUSÖNU KUULEB PEA IGA TOIDU KOHTA,MIS LAUDA LÄINUD.TEE TÖÖD JA NÄE VAEVA JA ETTEKANDJA SAAB KÖIK OMALE - LAS SIIS SAAB,KUI NII KADE ON,KUID ÄRGU TUÖLGU SIIS SIIA HÄDALDAMA KAH.KOKKADEL VÄHEMALT TÖÖRÖÖM!!!
tony22. märts 2014, 15:27
ei saagi ju paremin teenndada kui tippi ei jäeta ja uskuge mind need vinguvad rotid tuntakse kaugelt ära, ma arvan et nad pole head teenindust kunagi näinudki lihtsalt vinguvad et mitte tippi jätta. Kas mujal maailmas visatakse õpetajatele jotsi ?
to kkk22. märts 2014, 15:17
kelner on kohustatud küsima - kuidas maitses. lausa ametikoolis õpetatakse seda. et sa teaksid.
Kati22. märts 2014, 15:12
Tööle vastavalt ka palk=tipp. Üldiselt mul tipi jätmise kommet ei ole, aga kui on hea teenindus, siis ei ole kahju jätta. Aga nendele ka lihtsalt ei jäta kes ootavadki tippi, endal silmad peas kilamas ja suu vett jooksmas tipi järgi. See kes teeb oma tööd südamest, küll sellele ka jäetakse.
ei usu tibi juttu22. märts 2014, 15:12
jäetakse ikka. ise olen ka enamasti jätnud kusjuures ma ei ole miljonär. ettekandjatele võiks jätta, neil palk on tõesti minimaalne, arvestataksegi, et mis palka sulle vaja, saad ju tippi.
Avalikke söögikohti22. märts 2014, 15:10
külastan ma aruharva, restoranis pole mitu aastat käinud. Ma ei saa seda endale lubada. Enamik eestlasi ei saa. Aga need, kes saavad, võiksid ju ka tipisuutlikud olema.
Torumees22. märts 2014, 15:07
Huvitav - kui neil torud umbes , siis noritakse iga viibitud minuti pärast . Ja mis tippi , antaks tass kohvigi , aga looda sa seda . Nii et ärge unistagegi tipist
mõtleja22. märts 2014, 15:04
Matsid jäävad matsideks....................................((...............
D'O.22. märts 2014, 15:03
KUI ettekandja ON nipsakas ja aeglasevõitu, siis MIKS ma peaksin talle jootraha jätma?? Teen seda ju vabatahtlikult, kui teenindus oli hea ja tõrgeteta ning toit ka maitsev, sest kui tuuaskse mingi ports ette, milel pole "tegu ega nägu" (mis pole matsev!), siis pole ju ka mingit püõhjusdt rahuloluks, isegi, kui see teenindaja kärmestio end liigutab!.. Järeldus - sellisesse söögikohta ma enam EI naase! Ja mingit jootraha pole ka loota kellelgi...
ets22. märts 2014, 15:00
Kaarsiga makstes on tipivõimalus - kui kaardi makse kviitung tuuakse allkirjastamiseks sis seal on rida extra kuhu võid kirjutada mis summa soovid jätta ja neil on õigus täiendavalt debiteerida juurde märgitud summa.
Halloo!22. märts 2014, 14:54
Kord, kui söömas käisin juhtusin enda kõrval nägema meeste ja naiste laudkonda, kes kõva häälega rääkisid, et nad teenindajale midagi ei jäta, sest too "nii pirtsakas" on. Laudkond enda kõva häälega ropendamist, üksteisest ülekarjumist ning meeste puhul ka krookumist, küll aga ebasobivaks ei pidanud.
Mida ma öelda tahan on see, et kõik, kes siin klienditeenindajat sõimavad, võiksid ka ennast teinekord jälgida! Ehk on "halb" teenindus põhjustatud teie enda ebameeldivast käitumisest!
Väljamaal22. märts 2014, 14:53
kui ettekandja võtab vahvlit saab rohkem pippi.
Proff22. märts 2014, 14:53
Teenindamine on väga hea ainult tipprestoranides või siis, kui tuleb mõni tuntud telenägu või võimumees. Tavainimene oodaku, kui letitagune teenindaja nina arvutist üles tõstab. Allakäik on ilmne ka neis söögikohtades, kus kliente vähe ja teenindaja liigse rabamise üle kurta ei saa..
Mimm22. märts 2014, 14:52
Huvitav on see, et kui muude ametite esindajatel kvalifitseeritaks taoline "tipp" ümbrikupalgaks või altkäemaksuks, siis ettekandjatel seda ei ole. Miks? Ma ei saa aru, mis eriline töö see söögi ette kandmine on, et selle eest veel lisa peab maksma? Pigem tuleks igasugune "tipindus" seadusega keelata ja saata maksuamet hotelle ja söögiurkaid kontrollima. Hinnad on nii kõrged, aga töötajad peavad tippi nuruma. Wtf?
assd22. märts 2014, 14:36
Vaatan, et olen üks vähestest lollidest, kes ALATI õhtul söömas käies tippi jätab. Tegelikult peaks uurima, kas need lisarahad on ikka maksustatud? Ja kui ei ole, siis tuleks maksuametil hataka tööle. Ja kui klienditeenindajad ei saa miinimumpalka kätte, siis tuleb järelikult hakata ka nende ülemusi peetima.
European22. märts 2014, 14:36
Need, kes siin Ameerikaga võrdlevad võiksid teada, et seal tõepoolest on tipi jätmine sisuliselt kohustuslik, kuna teenindajatel muud palka ei olegi või on see pea olematult väike. Sealses süsteemis peabki teenindaja 15-25% tipiga oma palga nö välja teenima. Kui seal tipi ei jäta, siis on see teenindusega rahulolematuse märk, kui ollakse pingutanud, siis ka solvav. Euroopas üldjuhul eeldatakse, et teenindaja saab piisavalt palka ning tip jäetakse vaid tõepoolest silmapaistva teeninduse korral tänutäheks. Ja ka siis kui jäetakse, on see 5-10%. Eeldada, et Euroopas PEAB jätma 10% tipi on sügavalt ekslik.
Nii22. märts 2014, 14:33
väga arusaamatu nutulaul...
ma22. märts 2014, 14:30
kesse kokale tippi jätab?
Valdo22. märts 2014, 14:26
Esiteks on väga harv juhus, kui saab hea teeninduse Eestis. Teiseks seaduse järgi peab nö. jootraha deklareerima ja sellelt tulumaksu maksma. Kliendi peale küll vihastada ei tasu. Kui ei meeldi siis maximas saab alati tööd :D
Miinimumpalk22. märts 2014, 14:24
No ega ettekandja ainuke pole ,kes saab miinimumpalka ja kus on kirjas,et olen kohustatud talle jootraha andma.Sel juhul võib ju ükskõik milline miinimumpalgal olija,näiteks ka koristaja,järgmise päeva hommikul ju kasvöi ülemuse käest eelmise koristuse kohta jootraha küsida,kuna saab imeväikset palka.Loll arusaam,et neile PEAB maksma
raivo22. märts 2014, 14:23
raha vähe ja ei käigi väljas söömas aga rikkamad võiksid küll selle palga juures olevatele näitsikutele midagi anda.
asd22. märts 2014, 14:20
jootraha võib jätta millegi ebatavalise eest või kui karma on väga must. Aga lihtsalt viisaka teenindamise eest -- no kuulge, selle eest ma olen juba maksnud.
ärkan 22. märts 2014, 14:18
hommikul,tellin takso, sõidan juuksurisse ja maksan tippi. Lahkun juuksurist ja maksan tippi. Juuksurist jalutan vanalinna sööma,lahkudes maksan tippi. (Samal ajal askeldab kodus koristaja kes ootab tippi). Vanalinnast jalutan massazi, lahkudes masan tippi. Massazist sõidan taksoga koju millele maksan lisaks tippi. No palju tuli kokku? Ei viitsi arvutada...tip ajab närvi
M.22. märts 2014, 14:16
Eestis on nii kallid hinnad, ju see jootraha juba seal sees :D
eksole22. märts 2014, 14:15
Väga hea teenindus ? Viimased kaks kohta, kus ma olen söömas käinud (kaugeltki mitte kehvad kohad) on teenindus ikka alla igasuguse arvestuse olnud. Oleme oodanud teenindust väääga kaua ning teenindaja ütles meie küsimuste peale Ei tea, ma alles tulin, pole proovinud jne. Matsutas ja pööritas silmi. Kirjutasime tseki taga küljele kah, et toit oli 5+ aga teenindus aeglane ja puudulik. Tip teinekord. Ilmselgelt oli meie teenindaja huvitatud kõrvallaua teenindamisest, kuhu tuli istuma inglise poissmeg
hed.
Teenindaja22. märts 2014, 14:12
Mõnele on väljas söömine privileeg. Väljas käiakse söömas harva sest terve pere söömaaeg maksab pool hinge hinda.
Sealt ka jootraha nappus. Annaks küll kui oleks.
Tiit22. märts 2014, 14:12
Mis kasu on jootraha jätmisest? Paljudes kohtades omanik nõuab, et jootraha pandaks mingisse ühisesse kasti, kust tema kui vaja ise peoga võtab ja oma taskusse pistab.
DFF22. märts 2014, 14:11
Siis teenite ikka väga hästi ju, kui saate päevad 20-40 eurot tippi, suvel rohkemgi. Mina olen päris kõrge riigiametnik, magistrikraadiga ja minu neto päevatasu tuleb ka umbes 40 eurot, mitte rohkem. Teie saate lisaks palka ka.
zxc22. märts 2014, 14:11
Meil hinnad jubedad et jootraha jätta ja tibid saavad ka palka, näiteks ameerikas on kultuur teine,seal ettekandja palk koosneb jootrahast ja toidud lihtsates kohtades poole odavamad kui eestis.
American22. märts 2014, 14:09
See jutt on küll sulatõsi. Peale 10 aastat USA-s saad sellest eriti hästi aru. USA restoranide ettekandjad vihkavad Euroopa turiste,sest need ei jäta jootraha. Sealsed restoranid aga maksavad ettekandjale $2.35/h , ehk siis sisuliselt on nii,et tööandja arvates peab ettekandja oma sissetuleku saama jootrahast. 20-25% on normaalse jootraha suurus. Ka meil peaksid kliendid head teenindust ära märkima jootrahaga. See peaks olema normaalne ja läbiv tava!
värdi22. märts 2014, 13:59
ma küsiks sedasi et mida mina kui klient selle tipi eest saan?tegelikult ju mitte midagi sest teenindamine on selle inimese töö ja selle eest saab ta palka,kui seda on väga vähe siis tuleks survestada tööandjat mitte klienti.
kkk22. märts 2014, 13:58
no ma ei saa aru inimestest, kellele meeldib, et neilt küsitakse "kuidas maitses?"
see ju puhtakujuline tunnustuse nurumine. kui maitses, siis ütlen ise.
kui korra vastasin, et eriti ei maitsenud, siis vaadati küll nagu rahvavaenlast.
mõistmatu22. märts 2014, 13:57
Mis ta siis nüüd on, tip või pistis? Mõnele teisele teenidajale (nt kohtunik jms) natukene peale makstes kukud kinni, ettekandjale juurde andes aga tehtud mees?
22. märts 2014, 13:56
Miinimumpalga peab iga tööandja maksma. Seetüttu ei saa aru, kudias on võimalik, et ta teenub vaid paarkümmend eurot üle miinimumpalga. Lihtne arvutus näitab, et päeva stuleb juurde vähenalt 10 eurot ehk siis kuus 200 eurot. Seega peaks palk olema miinimumpalk pluss 200 ja suur osa sellest maksuvabalt.
Tico Sarcastico22. märts 2014, 13:56
Kliendid peavad palga maksma, mitte tööandjad. Kuidas muidu kasumi saada?
aga miks peaks???22. märts 2014, 13:55
kas nad palka ei saa?
miks ma peaks neile jätma? jätaks ettekandjale, kelnerile, baarmenile, poemüüjale, taksojuhile, arstile, arvetemaksmisel võiks ka jätta, panka jätaks mõne hea jootraha jne.
miks peaks??? inimene saab oma töö eest palka, miks peaks siis veel midagi saama. häbematu.
Areng22. märts 2014, 13:53
Ära ole siis ettekandja! Keerulisemad tööd on ka tasustatavamad tööd!
kjh22. märts 2014, 13:50
kui ma USAs vähest aega elasin, siis sai alati jäetud tippi. viie-dollarilise arve puhul sai tihti jäetud vähemalt üks dollar. eestis aga ei kipu alati jätma, justnimelt seetõttu, et paljud teenindajad on nagu masinad, ei mingit inimlikkust. kuid siiski, sularahas makstes otsin vähemalt natukenegi jootraha.
ES22. märts 2014, 13:49
No pealinna kommetega pole kursis, aga suvepealinnas Pärnus enamasti lihtsalt pole põhjust tippi jätta - teenindajatel vingus ninad, jalad lohisevad järel, ei tänan-palun-olgelahke, interjöör on kulunud ja vahel ka lihtsalt must ja hooldamata ning ka toitude kvaliteet on väga alla käinud. Kahjuks on see reaalsus.
22. märts 2014, 13:47
Erakordselt tobe virisemine ja erakordselt tobe arvamus, et mujal maailmas jäetakse tippi. Ega ikka igal pool ei jäeta küll. Nt itaalias ja hispaanias on arvele juba klienditasu sisse arvatud ja ükski ettekandja ei arva, et talle peab veel midagi lisaks jätma. Soomes on samuti tipi jätmine väga ebatavbaline.
p.ersse 22. märts 2014, 13:45
mine kysi tööandjalt inimvöörset palka siis pole vaja kerjusmuti kombel myts peos kerjata nagu need klounid viru tänaval!!!!
matsu22. märts 2014, 13:45
Küsigu siis korralik palk, mitte ärgu mingu miinimumi eest tööle.
Kas nad makse maksavad oma tipi pealt? See on must raha!
Kui ma lähen sööma, siis ma tahan kindlat arvet, ettekandja palk peab olema seal arve sees, mitte ma ei pea seda eraldi maksma.
Eestis sellist kommet pole ja kui kuskil on, siis mind see ei koti ja mingist traditsioonist rääkimine on puhas demagoogia. Ma võin ka rääkida, et traditsioon on 5 korda päevas Meka poole palvetada ja see on sula tõsi. Ainult, et selline traditsioon pole Eestis ja ma ei näe vajadust seda siin juurutada.
Esiteks pole raha ja teiseks22. märts 2014, 13:43
Nendes maades,kus jootraha jäetakse,ei saa ettekandja muud palka,no mis te vingute,minge tänavat pühkima ja vaadake,kui kerge on ja palju saate. Aga kõik tööd tahavad ju tegemist.
22. märts 2014, 13:41
200 eurot maksuvaba tulu kuus (10 eur tööpäev), pole just paha.
WTF22. märts 2014, 13:41
Lollus, tavaliselt ikka jätan hea teeninduse pealt, kui suuremas koguses midagi ostan, kas veini või praadi
Kui muidugi niisama lihtsalt võtan kohvi 1,50-2,00 € eest, siis loomulik on see, et lihtsalt kohvijoomise eest ma ikka küll tippi jätma ei hakka
Kodanik22. märts 2014, 13:41
Olge rahulikud, see maksustatakse kohe nii ära et varsti pole kasu ka sellest kui keegi jätab, täna saate selle veel enda tasku, nautige!
peaks ehk22. märts 2014, 13:40
Tuleks jootraha ka ära maksustada. See ju puhta mustalt teenitud raha
kui teete tööd22. märts 2014, 13:38
siis ei saa iga kord loota et kuskilt pudeneb teile mingit lisaraha!küll mingi 30 aasta pärast teie mured paranevad...TULEVAD TÖÖLE HOOPIS ROBOTID INIMESTE asemel!
Õige!22. märts 2014, 13:32
Eestlased ei taha ka mujal tippi jätta-rääkimatta oma kodulinnas söömise järel.Meil lihtsalt ei jagu seda kullakesed, ja me pole harjunud ka seda tegema.Meie palk on kõigil just selline nagu on...Kuid Egiptuses käies võtsin ma kaasa 1 euroseid,et koristajale iga päev tippi jätta.Nemad kullakesed peavad oma tööraha ise välja teenima...Ja ära virise seal kaugel,kui tuba must ja linad vahetamatta! Kuid arvestage siis tipp juba toidule juurde-mõnes kohas on see lubatud ja seadustatud. Ehk siis talveperjoodiks endale lisatööd otsida,kui pole keda teenindada ja ei saa poonust?
aga milleks jootraha22. märts 2014, 13:28
palka saate, aitab küll,niigi kombineerite arveid omatahtsi,anna neile veel jootraha - kerjused olete või?
inimene22. märts 2014, 13:21
ma teen töö ära, saan selle eest palka. lähen sööma, maksan söögi eest 10 erot ja annan 2 veel jootraha? minule ei anna keegi tööl midagi peale palga juurde. ei näe küll põhjust, miks peas jootraha andma.
jutu jätkuks22. märts 2014, 13:21
Tegelikult saab enamuses kohtadesse kaardiga makstes lisa jätta, iseasi kas teenindaja selle tööandja käest reaalselt kätte ka saab. Aga tõesti pean tõdema, et päris palju on keskpärast teenindust ja Väga ei raatsi isegi premeerida selliseid.
Sendilugejad22. märts 2014, 13:21
tavaliselt restoranides ei käi. Aga netis kriiskavad see eest rohkem.
Vällamaalt22. märts 2014, 13:19
Mind hämmastab, et suhteliselt sarnaste Euroopa hindade juures saavad Eestis ettekandjad hiinlastega sarnast palka
Nimetu22. märts 2014, 13:14
sel korral.Sõbrants tahtis tööle minna öeldi ilusti kohe ära,palk on selline.Ülejäänud on Teie asi.
Krissu22. märts 2014, 13:12
Mida te vingute? Meie peame siis miinimumpalga kõrvalt teile tipiraha jätma? Kes meile lampi raha annab? Mitte keegi! Olge kuss ja kui ei meeldi, minge töötage mujal.
Lugeja22. märts 2014, 13:09
Kui ma midagi restoranis ostan, siis on töötaja palk ka hinna sees. Mis maksuvaba väljapressimine või kellegi pärisõigus see jootraha on? Jootraha on väga hea teeninduse eest kliendi soovil antav boonus. See ei ole midagi, millele sul õius on.
Mis loom....22. märts 2014, 13:08
...see ettekandja on, et temale peab tippi jätma*andma? Kas kõik teised ametid, kus palga eest töötatakse, peaksid ka tippi taotlema. Vot läheb ettekandja poodi, ks viskab 10% müüjale lisaks? Ei viska! Poemüüja temale peab viskama. Mingu kukele.
heh22. märts 2014, 13:08
Meenub üks stseen Reservoir Dogs'idest. http://www.youtube.com/watch?v=Z-qV9wVGb38
Miks peaks restoranis tippi andma, aga mitte McDonaldis? Mõlemas antakse süüa ju. Pealegi, kui inimene pole terve oma elu jooksul mitte midagi muud suutnud selgeks õppida kui inimestele süügi ette viimise, siis ei tohiks kurta, et palk väike. Arstidel oleks õigus kurta kui palk väike, sest selleks on peale gümnaasiumi 12 klassi vaja veel oma 10 aastat lisaks õppida. Ettekandjaks saab algharidusega ka.
jollec22. märts 2014, 13:07
nagu ikka eestlastel kombeks, mis siis et teenendada ei oska ja toit ka just ei olnud suurem asi aga tasu tahavad saada, kuigi see mõni sent eestlaselt saada on teinekord suurem kui inglaselt
Tippi Tipi peal, Täpp Täpi peal22. märts 2014, 13:07
Meil on osa körtsiomanikke nii kovad kärbsed, et korjavad teenindajatelt jootraha kokku ja jaotavad siis vastavalt oma äranägemisele
mammu22. märts 2014, 13:03
Miks peaks jätma? See on töö,nagu iga teinegi.Meil on väikesepalgalisi inimesi igal elualal ja ei tule selle pealegi,et keegi peaks midagi andma....
Inimene22. märts 2014, 13:02
Tipi jätmine võib tore komme ju olla, aga kas ettekandja ise jätaks oma palgast väljas süües teistele ettekandjatele tippi 10%. Kas ta üldse käib väljas söömas?
Peamine probleem Eestis on hindade ja palkade metsik lõhe, mistõttu ei käi suur osa inimesi üldse välja söömas. Kui aga käivad, siis vaevalt nad enam raatsivad tippi jätta.
Need kellel on raha, ja kes käivad tihti väljas söömas, need jätavad tihedamini ka.
jeh22. märts 2014, 13:00
kohe suvi käes, tulen Viru tänava kohvikulauda ja tellin õlle. Kui palju see maksab?
Ilmselgelt küllaldaselt, et firmaomanikud saavad kelneritele maksta palga mitte 355 eurot vaid 500 eurot. Kas peame nuumama firmaomanikke, kes kehtestavad ülikõrged hinnad ja ei maksa oma töötajatele 500 eurot täistööaja eest?
Normaalne eestlene ei saagi neis kohvikutes käia, sest tal ei ole raha, et lubada ülikallist õlut või kohvi.
Küsige oma tööandjalt, milline on tema kuu sissetulek, kasum? Ja kui on väike, kehtestagu hinnad , mida suudab eestlane maksta. Kelle jaoks on need lauad Tallinna tänavatel?
Mõelge ka oma pisikese ajuga!
Oleneb ju palgast ja teenindajast22. märts 2014, 12:59
Oleks hea palk, kuigi niigi hea positsioon aga raha läheb arvetele liiga palju ja niigi tuleme perega napilt välja järgmise palgani, niiet mida ma jätan kui tean, et see on mu jägmise söögi raha. Oleks palgatõusud ja parem kõigil usun, et kõik jätaks jootraha mida isegi teeks meeleldi meeldivasse kohta ja hea teenindaja kohta aga mõnes kohas küsiks isegi raha tagasi halva teenindaja kohta kes ütleb`säh võtke`.
Ja kuna meie palk väike on siis üritame aegajalt ikka ilusas kohas söömas käija peredega enda väikse palgaga( usun et nõustuvad pajud sellega ) aga mille eest me siis tippi maksame? Seda peaks nagu kõrgemad isikud tegema mitte lihtrahvas.
eestlane22. märts 2014, 12:57
Hm, tavaline on, nagu neiu ütleb, 20-40 euri jootraha päevas - hea teenistus ju lisaks ametlikule palgale! Saan aru, et töö on raske, aga mis teha kui oled sellise elukutse valinud siis pinguta, et oleks kundel isu tippi jätta. Ja eesti kliente ei maksa kiruda, tal endalgi kitsas käes, ole õnnelik, et neid üldse käib!
Nii22. märts 2014, 12:54
kaua kui inimeste sissetulekud on väikesed siis on üldse ime, et toidu-joogikohtades käiakse. Eks ettekandjad näe ja tunneta muidugi paremini, kas inimene on igapäevane või harv käia. Arvan, et kui ma tassi teed- kohvvõi pudeli vetti võtan siis juba see on kõva jootraha.
mies22. märts 2014, 12:53
vahest jätab 3 kuni 6 eurot. Enamasti ikka ettekandjad on viisakad ja küsivad kuidas maitses
ekspert22. märts 2014, 12:52
Eesti ettekandjad on äärmiselt ülbe ja kliendivaenuliku käitumisega, olgu üldse õnnelikud et seda matslikkust on siiani talutud nurisemata.
Tartlane22. märts 2014, 12:49
Kui on hea söök ja meeldiv teenindus, jätame alati natuke peale, ca 5-10% arvest. Nii teevad ka kõik meie tuttavad. Kui toit on halb või teenindus olematu - ega siis jäta ka.
Üldse tundub kummaline ving rahvusteemal . Tartus õnneks küll sellist suhtumist ei ole märganud, et "vastikud eestlased" tulid sööma.
Igale22. märts 2014, 12:49
inimesele makstakse tema töö eest palka ja pole vaja oodata lihtsalt niisama hõlptulu.Kui ei taha teenindada,siis ära tööta ettekandjana.Issand milline jultumus ja häbematus veel nuriseda.Sageli pole teenindust ollagi.
asd22. märts 2014, 12:49
Nii palju kui mina väljas söömas olen käinud, siis pole vaja jootraha jättagi. Kui teenindajast paistab välja, et teeb lihtsalt tööd ja tegelikult kliendi heaolu teda üleüldse ei huvita. Ainuke viisakus teeninduse juures on ka "Tere" ja "Head aega". Miks ma peaks siis jootraha jätma? Selline asi on elementaarne. Viimati käisime Basiilikus söömas sõbraga, siis seal oli küll hea teenindus. Noorem tüdruk oli viks, viisakas ja rõõmus. Vahepeal tuli küsima kuidas söök maitseb ja kas on miskit vaja ning tegi nalja ja puha. Sellistele inimestele jätan jootraha, aga teenindajale, kes teeb elementaarseid asju ning teenindab nii palju kui tarvis pole vaja minu arust jootraha jätta, kuna see ongi tema töö. Kui inimene teeb rohkem kui nõutud, siis jätan.
kurjale ettekandjale22. märts 2014, 12:46
õpilane ka kahjuks ei jäta õpetajale jootraha ja kahjuks hinnet selle eest ei saa alandada :)
bussi- ja trammijuhile ei jäeta samuti jootraha. samuti poekassas istujale.
naine22. märts 2014, 12:46
Sama näiteks juuksuris käimisel, kas anda või mitte. Üks-kaks eurot on justkui vähe, viis jällegi ülearu praalimine, teenus niigi kallis. Aga kui tööandja ütleb, et palk on tipi tõttu väiksem, siis sellise juures ilmselt ei töötaks.
asdf22. märts 2014, 12:46
olen kommentaator Anne-ga 200% nõus! teiste ametite esindajad töötavad samamoodi, koormused on samamoodi suured (teinekord suuremadki), aga ei ole veel kohanud ühtegi teist teenindussektoris töötavat inimest, kes viriseks, et kliendid peaksid tippi jätma. absurd!
Maarja22. märts 2014, 12:45
Kui ettekandjad on viisakad ja teenindus hea, siis olen ka jätnud, aga kirtsus näoga pirtsakale mimmule ikka ei jäta mingit tippi küll....
Andres22. märts 2014, 12:45
Kas ma olen elanud vales või miks ma tean, et on üldine arvamus, et Eestis pigem arvestatakse jootraha palga sisse... nagu Soomeski. Sealt tulenevalt ka põhjus miks eestlased ja soomlased ei jäta tippi.
ettekandjale22. märts 2014, 12:44
õpilastel kahjuks ka ei ole kommet jätta õpetajale jootraha :)
samuti ei ole kommet jätta jootraha bussi- või trammijuhile.
ja kahjuks taandub ka palju sinna taha, et pangakaardiga makstes ei saa jootraha juurde arvata
tuul22. märts 2014, 12:43
kulla Liis, kas sa maksuametile oma tipi deklareerid nagu teevad ettekandjad nendes riikides, kus jootraha jäetakse? ma tahan näha seda eesti ettekandjat, kes oma tipi,mis on tegelikult must palk, deklareerib? miks ma peaksin maksupettuses osalema?
hmh22. märts 2014, 12:42
Üritan ka alati midagi jätta kui rahul olen, aga hea kui elementaar viisakusedki ettekandja öeldud saab. Pooltes kohtades ei küsita näiteks midagi...ei kas soovin magustoitu...või kuidas maitses.
asd22. märts 2014, 12:41
Nende hindade juures, mis meilt küsitakse, oleks patt jootraha jätta.
reps22. märts 2014, 12:14
Jätaks ehk,aga miinimumpalgast pole midagi jätta:(