PILKUDEMÄNG: Venemaa president Vladimir Putin ja duumasaadik Alina Kabajeva eitavad suhet, ehkki meedia on kirjutanud, et nad abiellusid ja kasvatavad kahte väikest last. 2001. aastal tehtud pildilgi on näha, et nende kahe vahel on sümpaatia. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
16. oktoober 2013, 07:00

Vladimir Putin abiellus uuesti ja kolis Sotši residentsi? (42)

Venemaa president Vladimir Putin (60) teatas koos oma abikaasa Ljudmila Putinaga (55) suvel, et nad võtsid vastu ühise otsuse –lahutada. Paraku ei ole Putin sõnagi poetanud oma uuest naisest Alina Kabajevast (30), kellega tal on väidetavalt kaks last – poeg ja tütar.

Vene ja Lääne meedia kirjutab, et 30aastane endine iluvõimleja ja praegune riigiduuma saadik Alina Kabajeva elab erakuelu ning väldib kaamerate ette sattumist. Erakonna Ühtne Venemaa liikmena teeb ta harva sissekandeid oma miniblogisse ning on Twitteris muu hulgas kirjutanud, et on vallaline ja tal ei ole lapsi. Samas on meediasse lekkinud info, et Kabajeva abiellus Putiniga juba mitu aastat tagasi ning sünnitas talle poja Dmitri ja tütre, kelle nime hoitakse saladuses.

Kinnitamata andmetel veedavad Putin ja Kabajeva aega Sotši eramus, kuhu riigipea tõttab igal vabal minutil. Paarikest olevat tavakülastajatele suletud restoranis nähtud isegi suudlemas.

Abiellusid Iverski kloostris?

Alina pensionärist isa Marat Vazõhhovitš, kes oli kunagi professionaalne jalgpallur, ütles kunagi antud intervjuus, et ei tea, kas tema tütar on mehele läinud. Kui talle esitati otsekohene küsimus Putini kohta, vastas vanahärra keerutamata, et oleks sellise väimehe üle uhke. «Kui ta abiellub sellise inimesega, siis on see väga tore. Ta on väga minu sarnane,» leidis Vazõhhovitš, et tal on riigijuhiga ühiseid jooni.

Vladimir Putini ja Alina Kabajeva seotusest kirjutati juba 2008. aastal. Uue hooga hakati nende eraelu lahkama pärast seda, kui advokaat Kaloi Ahhilgov tegi 21. septembril Twitterisse sissekande, kus ta kirjutas: «Nagu mulle teatati, abielluvad Putin ja Kabajeva täna Iverski kloostris. Kogu Valdai on ümber piiratud.»

Hiljem lisas mees, et ta ei tea, kas see vastab tõele, kuid kohalike elanike teatel on föderaalne kaitseteenistus Iverski sisse piiranud.

Tuntud vene blogija, Moskva meeri valimistel edukalt osalenud vene opositsionäär ning Putini poliitvastane Aleksei Navalnõi kirjutas samuti oma miniblogis, et talle üteldi, et Putin ja Kabajeva abielluvad Iverski kloostris ning kogu Valdai on liikluseks suletud. Ka kloostri üks töötajatest oli teatanud, et riigipea laulatuse tõttu on teed suletud.

Novgorodi oblastis Valdais asuv Iverski klooster on Venemaa üks vanimaid. 1991. aastal tagastati see kirikule. Putin on Iverski kloostrit väisanud koos Moskva ja kogu Venemaa patriarhiga 2008. aastal. Riigijuht on heades suhetes kloostriülema, arhimandriit Jefremoviga. Räägitakse, et just tema laulataski Putini ja Kabajeva.

Pole välistatud, et Putin võib mõne aja möödudes seda abielu uutel presidendivalimistel, mis toimuvad 2018. aastal ning kust ta kavatseb osa võtta, ära kasutada, näidates end vabameelse liidrina, mis aitaks tal võita noore põlvkonna sümpaatia.

Kuulujutud Putini võimalikust abiellumisest levisid internetis kulutulena ning presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov tõttas neid telekanali Dožd vahendusel ümber lükkama, väites, et jutte ei tasu tõsiselt võtta.

Paraku tuli tal sama teema juurde veel kord tagasi tulla ning teatada ajalehes Izvestija, et kuulujuttudega on mõttetu võidelda, sest need elavad edasi ka pärast ümberlükkamist. Peskov palus inimestel riigijuhi eraellu mitte sekkuda.

Seda, et Putinil on nõrkus ilusate ja sportlike naiste suhtes, teab väga hästi tema ringkond. Keelepeksjad panid ta omal ajal paari endise võrkpalluri ja nüüdse uudistediktori Jekaterina Andrejevaga. Tõesti, nad on omavahel ammu tuttavad ning Andrejeva on juhtinud mitmeid kordi otse-eetrit, kus rahvas sai riigijuhile küsimusi esitada. Andrejevat võib isegi pidada Putini ametlikuks ruuporiks, kes kajastab telekanali Pervõi õhtustes uudistes riigijuhi tegemisi. Andrejevat, kes juhib uudistesaadet «Vremja» 1998. aastast peale, võib pidada nüüdisaegse Vene televisiooni legendiks.

Putin on tõeline seelikukütt?

Kui uskuda skandaalse ajakirjaniku Jelena Tregubova juttu, kes oli sunnitud pärast kõmu tekitanud raamatu «Kremli diggeri muinaslood» avaldamist kodumaalt lahkuma, siis Putin olevat ka talle oma silma peale pannud.

Tregubova, kes avalikustas paljude Vene suurpoliitikute jutuajamised (sealhulgas ka Putini sõnavõtte enne tema presidendiks saamist), kartis oma elu pärast ning põgenes Suurbritanniasse, kus talle pakuti poliitilist varupaika.

The Daily Mail on kirjutanud, et Putin võis huvituda mitte ainult Kabajevast, vaid ka USAst skandaaliga välja saadetud vene spioonitarist Anna Tšapmanist, kellest sai Venemaal seltskonna- ja teletäht.

2008. aastal küsis Nezavissimaja Gazeta korrespondent Natalja Melikova Sardiinias töövisiidil viibiva Putini käest otsekohese küsimuse: kas vastab tõele, et ta abiellub Kabajevaga, lahutas oma naisest ning tema tütar elab Münchenis? Putin vastas, et selles ei ole sõnagi tõtt ning viskas nalja, et talle meeldivad kõik vene naised: «Ma arvan, et keegi ei solvu, kui ütlen, et mina isiklikult pean meie vene naisi kõige andekamateks ja kõige ilusamateks. Kui keegi suudab nendega võistelda, siis võib-olla ainult itaallannad.»

Putin pani ajakirjaniku paika, üteldes, et on olemas eraelu, kuhu ei ole kellelgi õigus sekkuda: «Ma olen alati eitavalt suhtunud nendesse, kes oma tatise nina ja erootiliste fantaasiatega ronivad võõrasse ellu,» tõmbas poliitik teemale joone alla.

Mõni tund pärast artikli avaldamist pandi aga väljaanne kinni.

Tütarde eraelu samuti salastatud

Samal aastal avaldas ka Moskovski Korrespondent sensatsioonilise uudise Putini ja Kabajeva pulmadest 2008. aastal, väites, et paar abiellub 15. juunil. Putin lükkas uudise otsekohe ümber ning väljaanne läks pankrotti – väidetavate, et finantsraskuse tõttu.

New York Post tuli käesoleva aasta jaanuaris lagedale veel ühe pommuudisega –

Kabajeva sünnitas 2012. aasta novembris Putinile teise lapse, tütre, ning elab koos kahe lapsega Sotšis Vene presidendi residentsis. Vene meedia kinnitas, et Kabajevat polnud tõesti tükk aega enne novembrit avalikkuse ees olnud ning uudisel võib tõepõhi all olla.

Putini kahe täiskasvanud tütre Maria ja Jekaterina elu on sama salastatud kui Putini enda eraelu. Väidetavalt sünnitas Maria 2012. aasta suvel poja ning Putin sai esimest korda vanaisaks.

De Telegraaf kirjutas käesoleva aasta aprillis, et Putini tütar Maria elab koos 33aastase Jorrit Fasseniga Voorschoteni linna uues elamurajoonis kortermaja viimasel korrusel. Mõned majaelanikud kuulsid prominentsest naabrist esimest korda ajakirjanikelt, teised väitsid, et nägid ükskord Putinit turvameestega kohalikus toidupoes Albert Heijn.

Fassenist on ka varem kirjutatud ning ristitudPutini väimeheks. Mees sai Vene meedias tuntuks 2010. aastal, kui ta sai Moskvas Rublevo–Uspenski maanteel kohaliku pankuri Matvei Urini turvameeste käest tekkinud liikluskonfliktis tappa. Pärast intsidenti Urin vahistati ning pisteti 4,5 aastaks vangi.

The Guardian kirjutab, et Putini eraelust ei teata peale tema esimest korda presidendiks saamist peaaegu mitte midagi. Ka perepilti, kus ta poseeriks koos naise ja kahe tütrega, on võimatu leida ning tema avalikkuse eest kadunud abikaasa Ljudmila on justkui tulnukad röövinud.

Putin saatis endise naise kloostrisse?

Ehkki kuulujutud Putini eksabikaasa Ljudmila lahkuminekust ringlesid juba ligi viis aastat tagasi, teatas paar alles tänavu juunis balletietenduse «Esmeralda» vaheajal, et lapsed on suureks kasvanud, kumbki elab oma elu ning kõige õigem on abielu lahutada.

«Otsus on ühine,» rõhutas Putin. «Meie abielu on läbi. Me praktiliselt ei näe teineteist. Mõlemal on oma elu,» toetas teda ka Ljudmila Putina.

«Ma ei armasta avalikkust. Aga me armastame väga lapsi, oleme nende üle uhked ja näeme neid pidevalt,» selgitas Ljudmila.

The Washington Post oletab, et tegemist oli lihtsalt viisaka lahkuminekuga, mis laseks mõlemal poolel antud olukorrast väärikalt välja tulla. Lääne meedia teatel pole harva koos kaamerate ette juhtunud Putinid kunagi päris õnnelikud välja näinud ning ka viimane ühine ülesastumine, kui nad teatasid lahutusest, oli poseeritud ning Ljudmila oli pinges ja närvis.

Kuidas ja kus enne abiellumist stjuardessi ametit pidanud Ljudmila elab, on suur saladus. Räägitakse, et Putin saatis ta 2010. aastal Pihkva lähedal Spaso-Jeleazari kloostrisse. Kõlakate ümberlükkamiseks näidati televisioonis reportaaži, mis oli väidetavalt filmitud Putinite kodust, kui neid väisas rahvaloendaja. Ilmselt ei tekkinud aga kuulujutud päris tühjale kohale, sest palverändurid olid Ljudmilat ülalpool nimetatud kloostris siiski näinud.

Ljudmila Putina on rääkinud, et tema abikaasa on olnud tõeline türann juba nende abielu algusest peale, kui nad elasid veel Saksamaal. Ljudmila sõnul on Putin veendunud, et naise koht on kodus pliidi ääres ning tal ei ole asja mehe töö- ja eraasjadesse, mis toimuvad koduseintest väljaspool. Putin olevat teda ka peksnud ning pidevalt teiste naistega petnud.

Putin on lasknud ilusüste teha?

Vaatamata sellele, et Putin on võimul juba üle kümne aasta, ei ole tema näole tekkinud loomulikke kortse. See on tekitanud kõlakaid, et riigipea laseb endale pidevalt botox’it süstida.

Esimest korda hakati Putinit botox’i kasutamises kahtlustama 2010. aasta sügisel, kui ta ilmus ajakirjanike ette paistes silmaalusega. Vene politoloog Stanislav Belkovski juhtis juba siis tähelepanu Putini näole, mis oli varem elav, kuid nüüd sile ja justkui halvatud.

Ka Ukraina presidendi Viktor Juštšenko isikliku ilukirurgi Rostislav Valihnovski teatel on Putinile pikemat aega ilusüste tehtud. Arsti sõnul on see Putini näost selgelt väljaloetav, kui vaadata tema siledat laupa ning nina ja suu ääres olevaid «nähtamatuid» kortse.

Kabajeva astus parteisse tänu Putinile

Alina Kabajeva on sündinud 12. mail 1983. aastal Usbekistani endise jalgpallitähe peres. Edukalt võistelnud Kabajeva on aastate jooksul noppinud hulgaliselt medalid Euroopa ja maailmameistrivõitlustelt. Ta võitis 2000. aastal Sydney olümpial pronksi ning 2004. aastal Ateena olümpiamängudel iluvõimlemise kuldmedali. Seejuures põrus Kabajeva 2001. aastal Austraalias Brisbane`is dopingukontrollis ning oli sunnitud üheks aastaks võitlustest eemale hoidma.

Kabaeva ei räägi oma eraelust, kuid on olnud nõus poolpaljalt, vaid kasukat kandes, poseerima ning kaunistama Vogue`i venekeelse väljaande esikaant. Valdimir Putin soovitas tal astuda võimupartei Ühtse Venemaa ridadesse ning Kabajevast sai 2007. aastast riigiduuma liige. Ta tegeleb seal kehakultuuri, spordi ja noorsoo küsimustega.