ALLKIRJA ANDMAS: Austraalia peaminister Kevin Rudd (paremal) ja Paapua Uus-Guinea peaminister Peter O’Neill allkirjastasid Brisbane’is lepingu, mille järgi Austraaliasse meritsi saabuvad asüülitaotlejad saadetakse Paapua Uus-Guineasse.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
26. juuli 2013, 07:23

Austraalia saadab paadipõgenikud inimsööjatemaale (12)

Austraalias jõustus seadus, mille kohaselt saadetakse meritsi saabuvad asüülitaotlejad nende taotluse läbivaatamise ajaks Paapua Uus-Guineasse, mida ajaloost teatakse kui inimsööjatemaad.

Kui taotlus rahuldatakse, siis jäävadki tulijad sinna saareriiki elama ega pääse ikkagi Austraaliasse, teatas ajaleht Sydney Morning Herald.

Uus seadus jõustus kohe pärast seda, kui Austraalia peaminister Kevin Rudd ja Paapua Uus-Guinea peaminister Peter O’Neill olid Ida-Austraalia sadamalinnas Brisbane’is allkirjastanud vastava riikidevahelise lepingu. O’Neilli sõnul ei sea ta riik vastuvõetavate asüülitaotlejate hulgale ülempiiri.

Ruddi valitsus tahab sisserändepoliitika karmistamise abil takistada majanduspõgenike sissevoolu ja võidelda inimkaubanduse vastu.

Austraalia välisminister Bob Carr on kurtnud, et eriti hoogsalt on viimasel ajal kasvanud Sri Lankalt ja Iraanist saabuvate majanduspõgenike hulk. Iraanlasi oli mullu põgenikest tervenisti seitsmendik. Tihtilugu saabutakse Indoneesia kaudu. Arvukalt tuleb Austraaliasse põgenikke ka Afganistanist, Birmast, Vietnamist, Pakistanist, Iraagist ja Bangladeshist.

Tšehhi internetiväljaande T?den andmetel on tänavu saabunud Austraaliasse juba 15 728 põgenikku. Võrdluseks: mullu terve aasta jooksul 17 202. Mitusada on neist teel Austraaliasse merel hukkunud.

"Austraallastel on küllalt sellest, et näha meist põhja poole jäävais vetes asüülitaotlejaid suremas. Me maal on villand inimeste salaja riikivedajatest, kes asüülitaotlejaid kuritarvitavad ja neil avamerel uppuda lasevad," ütles Rudd Šveitsi väljaande 20 Minuten teatel.

Vastutasuks põgenike vastuvõtmise eest soostus Austraalia toetama Paapua Uus-Guinea tervishoiu-, haridus- ja kohtusüsteemi. Sealhulgas aidatakse Lae linnas suur haigla korda teha ja rahastatakse ka selle ülalpidamist.

Uue seaduse vastased on Ruddi valitsust karmilt kritiseerinud. Enim pannakse pahaks seda, et asüülitaotlejad saadetakse kaelast ära vaesesse riiki. Austraalia peaprokurör Mark Dreyfus kinnitas, et uus seadus on kooskõlas rahvusvahelise pagulasõigusega.