Pipi Pikksukk Nele-Liis Vaiksoo kehastuses.Foto: TAIRO LUTTER
Eesti uudised
9. november 2011, 16:24

Lastekirjanduse uurija: Pipi Pikksuka isa võib neegrikuningaks nimetada! (5)

Astrid Lidgreni kultusteost "Pipi Pikksukk" on taas tabanud rassismisüüdistused. Lastekirjanduse uurija Jaanika Palm esitab "vagatsevale tädindusele" vastulause ning ütleb, et süüdistused on ülepaisutatud.

Pipi isa oli raamatus neegrikuningas. Palm ütles Vikerraadiole antud intervjuus, et stereotüüpidest rääkides võiks meenutada, et esimene raamat ilmus 1945. aastal. "Neeger polnud selle tähendusega," rõhutas ta.

Raamatus oli ka koht, kus Pipi jõudis oma isa saarele ja tema juurde tulid neegrilapsed, kes otsemaid tema ees kummardama hakkasid - justkui oleks tegu valge printsessiga. Palm rõhutab, et Pipi ise hakkas ka vastu kummardama ja pigem Lindgren hoopis naeruvääristas käitumist, kui keegi end teistest paremaks peab. 

Saksa teoloog Eske Wollrad nimetas triloogiat Pipi Pikksuka tegemistest rassistlikuks ning kutsus vanemaid üles selgitama lastele teatud peatükke raamatust. Saksamaa kirjastused on juba viinud läbi muudatuse nõnda, et neegrikuningast on saanud Lõunamere saarte kuningas. Palm arvab, et Eestis seda kindlasti ei tehta, selleks pole mingit vajadust.