Foto: Scanpix Sweden
Maailm
9. november 2011, 09:51

Saksa teoloog: Pipi Pikksuka raamatud on rassistlikud (80)

Saksamaa teoloog nimetab armastatud Rootsi lasteraamatu triloogiat Pipi Pikksuka tegemistest rassistlikuks ning kutsub vanemaid üles selgitama lastele teatud peatükke raamatust.

Evangeliste esindava naisteühenduse kõneisik Eske Wollrad võttis raamatu jutuks möödunud nädalavahetusel Leipzigis toimunud diskrimineerimisvastasel konverentsil. Pärast seda on Saksa meedia kihanud vastukajast.

"Asi pole selles, et Pipi tegelaskuju oleks rassist, vaid kõigis kolmes raamatus on esindatud rassistlikud stereotüübid," rääkis Wollrad väljaandele The Local.

Kirjastused on juba viinud läbi muudatuse, mis puudutab Pipi isa tiitlit – neegrikuningast on saanud Lõunamere saarte kuningas. Probleemseid kohti leidub Wollradi sõnul siiski ka mujal raamatus. Ta toob näiteks selle, kuidas musta nahavärviga lapsed end valgenahaliste laste ees liiva sisse heidavad. "Kui lugesin õepojale, kes on mustanahaline, seda raamatut, jätsin lihtsalt selle osa välja," ütleb Wollrad.

Wollradi sõnul ei soovi ta Astrid Lindgreni 1940ndatel kirjutatud raamatut täielikult keelustada või selle sisu hukka mõista, kuna selles on ka palju lõbusaid, toredaid ja õpetlikke kohti. Siiski näeks Wollrad, et rassistlikud kohad neutraliseeritaks, et neid saaks ka mustanahalisele lapsele ette lugeda, ilma et peaks midagi vahele jätma või muutma. Ühe lahendusena näeks ta näiteks joonealuseid märkusi, mis selgitaks lõigu sisu ja tausta.

Pipi seiklused pole esimene lasteraamat või -tegelane, keda lähiminevikus rassismis või soorollide rikkumises süüdistatud. Oma osa on saanud nii Tove Janssoni Muumid, põhjapõder Rudolf kui Mark Twaini "Huckleberry Finn".