Uudised
7. juuli 2010, 16:07
Video!

Mida kingivad eestlased printsess Victoriale pulmadeks? (4)

Homme kell 11 annavad Eesti ajalooliste purjelaevade kultuuridessandis osalejad Stockholmis Rootsi kuningakojale üle pulmakingi printsess Victoriale ja kutse kuningas Karl XVI Gustavile.

Emajõe lodja Jõmmu kapten Priit Jagomägi ütles Õhtulehele, et kuningatütre pulmakingiks on Sireli talus valmistatud suur lambavillane tekk ja kaks lambavillast patja. Kingituse juurde kuuluvad ka mustast tammest ja pihlakapuust ehted.

Kohtumislootust printsess Victoria ja tema abikaasaga Eesti kultuurisaadikutel pole kahjuks ollagi, sest kuningatütar veedab veel võõrsil mesinädalaid.

Jagomägi sõnul mindi aga ikkagi printsess Victoria pulma. „Oleks ehk õigeks ajakski jõudnud, kuid ilmaolud ei olnud soodsad ja Eesti sisevetelt on Rootsi randadeni õige pikk maa tulla. Aga kuigi pulmalauda me ei jõudnud, anname omapoolse pulmakingi noorpaarile ikka üle," rääkis kapten.

Lisaks kingitusele edastatakse kuningakojale ka Eesti rannarootslaste kiri Rootsi kuningale, milles kutsutakse Rootsi kuninglikku laevastikku osalema järgmise aasta kultuuridessandil.

Kingituse ja kutse üleandmist kajastab Rootsi riigitelevisioon.

Eesti Ajalooliste Laevade Seltsi egiidi käimas olevas kultuuriretkes osalevad Emajõe lodi Jõmmu, viikingilaev Turm, Eesti rannarootslaste alus Runbjarn ja kuunar Blue Sirius, kes jõudsid Stockholmi pühapäeval. Esmaspäeva õhtul toimus Stockholmi südalinnas kuningakoja esise kai peal Svjata Vatra kontsert, lühike purjekinoprogramm ja varjuteatri etendus. Teisipäeval maabus rahumeelne kultuuridessant ajaloolise Sigtuna linna väravate ees. Nädala teisel poolel külastatakse Birka linna, et seejärel võtta kurss Soome vetesse.

Kultuuridessant Läänemerel 2010 on eelüritus aasta pärast toimuvale rahvusvahelisele vanalaevade kultuuridessandile, mille keskmeks on 2011. aasta Euroopa kultuuripealinnad Turu ja Tallinn. Osalema kutsutakse kõigi Läänemere äärsete sadamate ajaloolisi laevu.

Eestis saab rahvas kultuuridessantlaste programmist osa Tallinnas 16.-18. juulil toimuvate merepäevade aegu.