LAULATUS: Kroonprintsess Victoria ja prints Daniel panevad teineteisele sõrmuse sõrme. Foto: Scanpix Sweden
Maailm
21. juuni 2010, 07:02
Vaata galeriid pulmade säravamatest tipphetkedest!

Kroonprintsess rahvale: aitäh, et andsite mulle printsi! (24)

"Tänan teid, Rootsi rahvas, et te andsite mulle printsi!" kuulutas kroonprintsess Victoria kuningalossi rõdult laupäeval pärast laulatust ja enne pühapäeva hommikul kella kuueni kestnud pulmapeo algust. Kuid loodetud rahvusvahelist menu pulmadel polnud: kolm suurimat uudisteagentuuri keeldus neid kajastamast.

Victoria abikaasa, kes kodanlasest hetkega prints Danieliks sai, ütles pulmapeol oma tänukõnes: "Ma armastan sind, Victoria! Olen õnnelik, et saan olla su abikaasa!"

Värske kuninglik paar lõikas koos lahti rohkem kui kolme meetri kõrguse 250kilose tordi, mida kaunistasid käsitsi tehtud karamell-lilled ja noorpaari monogramm.

Enne tordisöömist ja järelroogi (maasikad, rabarber, vanillijäätis) pakutud õhtueine menüüs oli muu hulgas krevette, marineeritud turska, veisepraadi, trühvleid ja kalamarja.

Kesköise pulmavalsi järel mängiti popmuusikat – esinesid Roxette ja Carola Häggvist.

Aftonbladeti andmeil maksis ajakirjanike arvates muinasjutuliselt õnnestunud pulmade korraldamine (Eesti kroonides) üle 130 miljoni. Tõsi, selle summa sees on ka Storkyrkani ja noorpaari residentsiks saava Haga lossi (mis on seisnud aastakümneid tühjalt) ajakohastamiseks kuluv raha. Haga lossis Stockholmi eeslinnas Solnas on pisut üle 40 toa.

Laulatus Storkyrkanis

Laulatusel Stockholmi Storkyrkani katedraalis viibis üle 1000 kutsutud külalise. Kohal oli riigijuhte – ka Soome president Tarja Halonen abikaasaga – ning esindatud olid Euroopa kuningapered eesotsas Taani kuninganna Margrethega.

Kroonprintsessi ja endise fitnessikeskuste omaniku Daniel Westlingi laulatas peapiiskop Anders Wejryd. Victoria klassikalise dekolteega, kuid tavavastaselt lühikeste varrukatega kleidi (slepp oli ajakirjanduse meelest tagasihoidlik, kõigest viis meetrit pikk) kujundas Per Engsheden. Kroonprintsessi loor oli Bernadotte’ide pere 180aastane pärandusaare, mida oma pulmas kandsid ka kuninganna Silvia ja kuningas Carl XVI Gustafi õed.

Laupäeval tähistasid Victoria ema kuninganna Silvia ja isa kuningas Carl XVI Gustaf oma 34. pulma-aastapäeva. Victorial oli peas sama kroon, mis 34 aastat tagasi ehtis laulatusel tema ema.

Laulatustseremoonial kõlas esiettekandes ABBA muusiku Benny Anderssoni kirjutatud laul, mis tõi Victoriale silma liigutuspisarad. Ka prints Daniel pühkis tseremoonia ajal pisaraid, ja sõrmuseid vahetades värisesid mõlemal erutusest käed. Esimese suudluse vahetas noorpaar kirikust väljudes.

Pärast laulatust sõitis värske abielupaar seitse kilomeetrit lahtises kaarikus mööda Stockholmi, et tervitada tänavatele kogunenud umbes poolt miljonit inimest. Seejärel sõidutati nad kuningliku 18aerulise jaalaga Vasaordeni kuningalossi, mööda seks puhuks merele rivistatud sõjalaevadest ja purjekatest; neist lendas üle 18 Jas-Grippeni hävitajat.

Tõsi, kui 34 aastat tagasi joonistasid hävitajad Silvia ja Carl Gustafi auks taevasse südame, siis seekord piirduti rangelt geomeetrilise ülelennuriviga.

Laulatust turvas 2000 politseinikku, 3000 sõdurit ja hulk vabatahtlikke.

Pulmapäeva vastukäimised

Kroonprintsess Victoria algne soov oli, et isa annaks ta peigmehele üle altari ees. Rootsi kirik sõdis sellele vastu ja lõpuks leiti kompromiss: kuningas viis tütre küll kirikusse, ent peigmees ootas teda juba poolel teel altari juurde.

Victoria õde printsess Madeleine tuli kirikusse uhkes elektrisinises kleidis ega andnud kordagi märku, et tema süda oleks sellepärast murtud, et ta kihlus noore eduka juristi Jonas Berg-strömiga tühistati. Madeleine’i endine kavaler, keda süüdistati truudusetuses, oli ka pulma kutsutud, kuid ei ilmunud kohale. Ööklubides seigelda ja ülikiireid autosid armastava prints Carl Philipi praegune modellist silmarõõm (vihastas kuningakoja välja, kui poseeris ajakirjale paljastatud ülakehaga, rindu katmas vaid püüton) kutset ei saanud, küll aga temaga aastaid koos elanud eelmine kallim, kes on kroonprintsessi lähedane sõbratar.

Victoria ja Daniel

Praegu 36aastane Daniel Westling ehk siis tema kuninglik kõrgus prints ja Västergötlandi hertsog Daniel kohtus kroonprintsess Victoriaga (32) üheksa aastat tagasi, kui neiu hakkas pärast buliimiast tervenemist tema luksuslikus fitnessiklubis jõudu taastamas käima. 2002. aastal said ajakirjanikud haisu ninna ja avalikkuse ette ilmusid fotod pikajuukselisest ja talupojamurret kõnelevast Danielist. Rahvas ja kuningakoda olid alul noorte kohtumiste vastu, kuid aastatega leppisid ja Carl XVI Gustaf jäi pulmadega nõusse. See oli ka eelduseks, et Rootsi valitsus andis abieluks loa.

Vähese haridusega Danielile korraldati printsikoolitus. Oma fitnessiklubide keti pidi ta maha müüma, et jäägitult Victoriale pühenduda. Kroonprintsess on vaeglugeja. Oma elu esimese raamatu olevat ta ajakirjanduse andmeil läbi lugenud alles 30aastaselt, kuigi eluloo järgi on ta paar aastat koguni Yale’i ülikoolis õppinud.

Kui Daniel oli üle saanud kroonilisest neerutõvest (isa loovutas talle oma neeru), oligi kõik laupäevaseks laulatuseks valmis.