Inimesed
29. oktoober 2005, 00:00

Morna on reaalsem kui Marbella (9)

Seitse aastat tagasi ilmavalgust näinud ja kohe peadpööritavat vaatajate tunnustust kogunud ning pidevalt vaadatavuse reitingus suveräänse liidrina püsinud ETV «Pealtnägija» on troonilt tõugatud.

Ja ei kellegi muu kui vana rivaali «Õnne 13» poolt. Nii on number 13 seriaalile igati õnnelik arv, sest just oma 13. hooajal tegi Õnne seep uurivale ajakirjandusele ära. Iseküsimus, kas nii ka jääb.

Vaevalt et kumbki saade teadlikult vaatajanumbrite tagaajaja rollis kunagi on olnud. (Üleüldse arusaamatu, miks peab avalik-õiguslik televisioon kommertskanalitega võidu jooksma.) Lihtsalt mõlemad tiimid oma saate formaadis on väga professionaalsed ja pole siis ime, et aastaid on esikohas püsitud. Kuigi üks väike aga siin on. Või kaks.

Esiteks, kui Õnne ei näita kuskilt otsast väsimuse ja murenemise märke, siis «Pealtnägijat» näib see kummitavat juba mitu viimast hooaega. Ahhaa elamus ja teemade ülesehitus on hakanud pluss-miinus-joonel kui väsinud püksikumm üha enam pikemaks venima. Ja teiseks, ning see torkab eriti silma «Pealtnägija» paari viimase saate puhul, et ega see kuskil kaugel elavate rikaste maailm vaatajale ikka eriti korda ei lähe. Las mängivad seal kuskil tennist ja kimavad oma kullatud autodega. Ja mis siis.

Tunduvalt hingelähedasemad on mornakad oma probleemidega. See on just see Hanschmidti fenomen. 700 miljonit krooni taskus on kaugelt müstilisem ja adumatum kui Morna linn kuskil siin. Ei tea küll kus, aga siin, väga lähedal.

Nii ongi abstraktne Morna tunduvalt reaalsem kui Marbella. Mis ju nii inimlik.