12. novembrini kestval konverentsil loodetakse ka majanduslikud abinõud vastuoludest hoolimata täpsemalt paika panna ja noored kliimavõitluses Greta Thunbergi järgijad loodavad just Rootsi neiust selles vallas suurt abi.

Foto: AP/Scanpix
Maailm
31. oktoober 2021, 19:55

GLASGOW’ KLIIMAKONVERENTS: Greta Thunberg saabus kui rokkstaar (5)

Glasgow’s tormasid tuhanded meeleavaldajad, fotograafid ja ajakirjanikud tervitama 18aastast Greta Thunbergi, kui ta laupäeval rongilt maha astus täna alanud alanud ÜRO kliimamuutuste konverentsi eel. Lootus saavutada võitluses kliimasoojenemisega edu on küll vähenenud, kuna suuremate majandusriikide G20 kohtumisel Roomas jõuti mõnedel andmetel vaid üldsõnalise kinnituseni, et liigutakse 1,5kraadise eesmärgi poole. Palju loodeti president Bidenist, kuid kuna maailma mõjuvõimsama riigi juhti kiusavad siseriiklikud poliitilised vastuolud ja seni tulemusteta rahaheitlus kongressiga, polnud tal rõõmusõnumit edasi anda.

Kohtumise auks korraldatud galaõhtusöögil Quirinale palees istus USA president Joe Biden koos abikaasa Jilliga küll laua otsas, nautides marineeritud lõhet ja meriahvenat, kõrvitsarisottot koos valgete trühvlitega ning desserti, kuid uhkust võis ta tunda vaid selle üle, et teised riigid olid taas heal meelel tunnustanud tema ettepanekut 15protsendilisest miinimumtulumaksust suurfirmadele just seal, kus tulu tekib, et takistada nende peakontorite põgenemist mugavusmaksuriikide hõlma alla. Mõttega on juba nõus vähemalt 136 riiki ja see peaks teostuma ületuleval aastal.

Edasi lugemiseks: