Šotimaale on jõudnud riikide delegatsioonid ja meeleavaldajad, nende hulgas ka Greta Thunberg.

Foto: Kollaaž (2x PA/Scanpix)
Maailm
31. oktoober 2021, 09:57

„MAAILMA TÕEHETK!“ Kliimakonverentsile saabusid riikide esindajad ja meeleavaldajad. Kuidas kihutas kohale Greta Thunberg? (42)

Maailm soojeneb peamiselt fossiilkütuste heitkoguste tõttu. Seega hoiatavad teadlased, et kliimakatastroofi vältimiseks on vaja kiiresti tegutseda. Tänavusel kliimakonverentsil Šotimaal annavadki riigid aru, kuidas plaanivad nemad vähendada emissioone ja aidata planeeti.

Suurbritannia peaminister Boris Johnson ütleb, et tänavune kliimakonverents COP26 on maailma tõehetk, vahendab BBC. Ta kutsub juhte üles seda maksimaalselt ära kasutama, rõhutades, et küsimus on, kas haarata praegusest momendist kinni või lasta sellel käest libiseda. Ehk viimane võimalus on reaalselt midagi ära teha.

Möödunud kümnend oli aegade soojem ja riigid nõustuvad, et on vaja kiiret ühistegevust. Kliimamuutustega seotud äärmuslikud ilmastikunähtused süvenevad – kuumalained, üleujutused ja metsatulekahjud. Riigid erinevatest maailma piirkondadest hakkavad Glasgow’s arutama plaane, kuidas heitkoguseid vähendada.

Nad kõik leppisid 2015 aastal Pariisi kliimakonverentsil kokku teha muutusi, et hoida temperatuuri alla 2 kraadi industriaalajastu eelse tasemega. Sellest ajast peale on aga äärmuslikud ilmastikunähtused süvenenud. Seega kutsuvad teadlased seadma eesmärgiks 1,5 °C, et ära hoida keskkonnakatastroofi.

Esimesel konverentsi päeval näeb Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) avaldatud aruannet kliima olukorra kohta. WMO kliimateadlaste aruanne võrdleb selle aasta globaalseid temperatuure varasematega.

Kohale tuli ka Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg – spetsiaalse rongiga! Amsterdamist saabunud rongis oli umbes 500 reisijat, sealhulgas Hollandi, Belgia, Itaalia ja Saksamaa delegaate ning 150 noorteaktivisti ja Euroopa Parlamendi liiget. Põhjus selles, et rongiga sõitmine on jätkusuutlikum kui lennukiga.

Rootsi aktivisti ümbritsesid linna pearaudteejaamas politsei, meedia ja aktivistid. Twitteri postituses tänab ta sooja vastuvõtu eest ja märgib, et on viimaks Glasgow’sse jõudnud.

ÜRO kliimamuutuste konverents toimub 26 korda 31. oktoobrist kuni 12. novembrini Šotimaal Glasgow’s. Eestist osalevad konverentsil peaminister Kaja Kallas, keskkonnaminister Tõnis Mölder, riigikogu liige Yoko Alender ja välisministeeriumist Kaja Tael. Samuti lähevad sinna Eestist seitsmeliikmeline keskkonnaministeeriumi meeskond ja teised delegatsioonid ametkondadest.