TAVALISED INIMESED: Kui Grete Lõbu ja Marko Reikop saates juttu ajavad või kas või katseid teevad, tunnevad nad Grete sõnul end täpselt sama vabalt kui inimesed kodudes. Ainult selle vahega, et nemad on televiisoris.Foto: ERR
Inimesed
16. mai 2014, 07:00

Grete Lõbu: meie ülesanne Reikopiga on olla parimas vormis, kui saade algab (9)

"Ringvaate" uus saatejuht astub oma eelkäija Anu Välba jälgedes: Grete Lõbu sai aasta naissaatejuhi tiitli

Marko Reikopi kõrvalt lapsepuhkusele läinud Anu Välba septembris "Ringvaates" välja vahetanud Grete Lõbu pälvis tänavusel Kroonika Eesti meelelahutusauhindade jagamisel aasta naissaatejuhi tiitli. Anu Välbat on seni sama aujärjega tunnustatud seitsmel korral kolmeteistkümnest.

"Anu on praegu ikka endiselt beebiga kodus ja väga õnnelik," räägib "Ringvaate" praegune saatejuht Grete Lõbu.

"Praegu teeb Välba lapse kõvalt mõningaid väiksemaid töid, "Ringvaade" oleks talle veel liiga suur koormus.

Kui ta mingil hetkel tahab täiskohaga tööle tagasi tulla, eks siis saab ju vaadata ja mõelda, kuhu ta tahab tagasi tulla ja mida ta tahab edasi teha, ja eks ma siis mõtlen ka, mida ma tahan teha või mitte."

Praeguste plaanide järgi roolib Grete Lõbu "Ringvaadet" ka sügisel.

Septembrist Marko Reikopi kõrval otsesaate juhtimisega alustanud Grete räägib, et töö on vastanud täielikult ta ootustele.

"Minu tööpäeva kõige parem hetk on kella seitsmest kella kaheksani, ehk see hetk, kui "Ringvaade" on otse-eetris," tunnistab Grete. Rutiini siin tekkida ei saa.

"Iga päev tuleb leiutada uus saade, iga päev tuleb välja mõelda, mida teha täna, et oleks jälle huvitav," selgitab Grete.

Eestlased on läinud jutukamaks

Mõnikord on muidugi ka raske.

"Sest kui palju siin Eestis neid huvitavaid uudiseid on, mida mitte keegi teine enne pole rääkinud! Oma nurga leidmine ei ole alati kerge," valgustab Grete.

"Ringvaate" saatejuhi tööpäev algab hommikul kell 10 ja lõppeb 20.05, kui kaamera välja lülitatakse.

"Päris kõigil hommikuil me Markoga ka ei tööta. Aeg-ajalt tuleme mõni tund hiljem, sest muidu ilmselt lihtsalt ei jaksaks iga õhtul värske olla ja särada.

Meie ülesanne on oma parimas vormis olla ju just nimelt siis, kui saade algab," selgitab Grete.

Uue ameti kohta on Grete Lõbu saanud üsna head tagasisidet. Ka täitsa võõrad inimesed on tulnud ütlema, et neile sobib, mis ta ekraanil teeb.

"Mul on väga leebelt läinud see teise inimese töökoha peale tulek ja ma usun, et selle eest tuleb mul tänada kogu "Ringvaate" meeskonda, kes on mulle suureks toeks olnud," rõõmustab Grete, et teatepulga ülevõtmine Anu Välbalt on igati sujunud.

Lähtuvalt uue töö iseloomust – olla argipäeviti igal õhtul värske ja vahe, on Grete pidanud tegema oma elus mõningaid ümberkorraldusi, kuid ta ei tähtsusta neid üle.

"Oled sa siis kooliõpetaja või tuletõrjuja, politseinik või arst, kes käib vahetustega ja vahel ka öösiti tööl, või siis teletöötaja – igal ametil on oma spetsiifika," arutab ta.

Vähemalt pole igav.

Kuna "Ringvaade" on otsesaade, kohtab sageli situatsioonikoomikat või siis -traagikat. Enamasti veab alt tehnika.

"Mingid lood ei jõua õigeks ajaks valmis või viibivad mingite tehniliste äparduste tõttu, juhtmed on krussis või sa pead otse-eetris lahendama ootamatult tekkinud olukorda, kus kõik pole just täpselt nii läinud, nagu plaan ette nägi," selgitab Grete.

"Ükskord oli niimoodi, et tegin intervjuud ja teadsin, kuhu see välja peab jõudma. Mulle alati öeldakse intervjuu lõpuaeg.

Ja enam-vähem ma tajun seda aega. Et kui lõpuni jääb kaks minutit, siis ma jõuan nende küsimusteni, mis ma kõige lõppu tahan jätta," räägib Grete.

Kord aga juhtus, et intervjuu lõpuaega ei öelnud talle keegi.

"Ja ma siis ma muudkui rääkisin ja rääkisin, kuni tuli välja, et mu kõrvaside ei töötanud ja ma olin rääkinud selle intervjuu umbes kaks korda pikemaks, kui oli mõeldud, ehk siis saate lõpuni.

Kahjuks jäi ära videolugu, mis tegelikult pidi saate lõpetama," meenutab Grete.

Algul ei saanud ka režissöör aru, et kõrvaside ei tööta.

"Mõtles lihtsalt, et ma ignoreerin nende märguandeid."

Mõnikord ehmatavad saatekülalised kaamera ees ära. Ükskord juhtus koguni nii, et intervjueeritaval ei tulnudki sõna suust.

"Tal oli õnneks kaasrääkija kõrval, kes rääkis edasi."

Napima jutuga saatekülalisi tuleb ikka ette.

"Aga ma ise olen nii jutukas ja tegelikult ju tean, mis on kogu selle intervjuu eesmärk ja sõnum ning eks ma siis edastan vajaliku info ise," selgitab Grete, kuidas neil puhkudel lihtsalt kriitilise aja räägib, et informatsioon edastatud saaks.

Õnneks selliseid olukordi väga tihti ei juhtu.

"Kui inimesed tulevad rääkima oma lugu, ajavad oma asja, siis… mulle tundub, et eestlased on läinud ka julgemaks ja jutukamaks ning oskavad end paremini väljendada," räägib Grete ja tunnistab, et inimesi valitakse saatesse ikka eelkõige selle järgi, et nad suudaksid ennast hästi väljendada.

"Meil on alati varuks üks väiksemat sorti videolugu – juhuks, kui tõesti mingid asjad kokku jooksevad.

Ja meil on alati ka paar sellist ajatut teemat – juhuks kui jääb aega või ruumi üle," räägib Grete, et päris tühjalt nad Reikopiga ekraanile suud maigutama ei jää.

"Kui ükskord peaks juhtuma, et midagi pole enam panna, siis tuleb saade ära lõpetada!"