Mart Helme.Foto: Ekraanitõmmis
Eesti uudised
26. aprill 2020, 19:06

TV3 VIDEO | Siseminister Helme piirangute leevendamisest: ajakirjandus segab meie tööd (8)

Seitsmesed läksid Suure-Lähtru mõisa külla siseministrist mõisahärrale Mart Helmele, kes vastas vaatajate küsimustele.

Helme sõnul on valitsus olnud meeletu pinge all. „ Kui lisaeelarve, jaotusmeetmed ja abirahade pakett sai vastu võetud, siis kõik lasid kõik lipsu lõdvaks,“ tunnistas Helme. Samas ei tähenda see siseministri sõnul seda, et koroonakriis hakkab leevenema.

„Oleme avalikkusele andnud teada, et iga nädala lõpus, reedel, teevad teadlased ja muud asjapulgad omad järeldused. Koostöös ja nende materjalide alusel teeme järgmised otsused,“ sõnas ta.

Helme kinnitab, et saab kõikide ja eriti ettevõtjate murest aru. „Me ei oleks ühtegi apipaketti vastu võtnud, kui me ei saaks aru, mis toimub majanduses. Me kõnnime kogu aeg noateral. Kuhu me kaldume, kas tervishoiu või ettevõtluse poolele,“ seletas minister.

Helme sõnul on ajakirjandus valitsusel pigem jalus. „Eestis ei ole olnud üleüldist töö- ja liikumiskeeldu. Kõik need võrdlused Hispaania, Itaalia ja Prantsusmaaga, kus need piirangud olid, ei päde. Meil said inimesed käia ilusalongides, spordi ja jooksuradadel. Inimesed said käia vabas õhus jalutamas, rattaga sõitmas, jooksmas. Ajakirjandus on jätnud mulje, et Eestis on olnud totaalne lukku keeramine. Keegi nina välja pista ei tohi, kohe on politsei kallal ja määrab trahve. Selline ajakirjandus segab,“ teatas siseminister.

Helme sõnul ei tohi inimesed end praegu veel lõdvaks lasta. Eraldi toob ta välja Tallinna, kus on ministri hinnangul võetud hoiak, et kõik on möödas ja saab hakata 2 + 2 liikumiskeelust mööda vaatama. Selle hoiaku tekkimisel näeb Helme samuti osalist vastutust ajakirjandusel. „Selle ilmselgeks tulemuseks on see, mida näitab ka muu maailma praktika, et haigus hakkab levima seal, kus on suurem inimeste kontsentratsioon. Eestis on see suuremates linnades ja Tallinnas eelkõige. Ma väga palun inimesi, et nad hoiaksid 2 + 2 piirangut ja võtaksid neid piiranguid väga tõsiselt,“ sõnas Helme ja palus kõigilt aktiivset mõtlemist ning vastutustunnet enda ja oma lähedaste pärast.

Vaata lähemalt "Seitsmeste uudiste" videost: