Eesti jazziauhinnad 2020Foto: Siiri Padar
Üritused
26. aprill 2020, 19:42

FOTOD JA VIDEO | Aasta jazzmuusiku tiitli pälvis Joel Remmel, noor jazzitalent on Marianne Leibur

Kevadiseks traditsiooniks kujunenud Eesti Jazziauhindade jagamine toimus sel kevadel juba 14. korda ja täiesti uutmoodi - nagu praegusel kriisiajal kombeks, siis veebi vahendusel!

Sündmus toimus sümboolses paigas – 2016. aastal aasta jazziedendaja auhinnaga pärjatud pealinna ainsas jazziklubis Philly Joe’s. Kohapeal viis õhtut läbi Eesti armastatud näitleja ja jazzisõber Sergo Vares, kes tegi võitjad teatavaks ning helistas kõigi kategooriate võitjatele virtuaalselt.

Tunnustust jagati viies kategoorias: aasta jazzmuusik, aasta jazziedendaja, aasta jazzansambel, noor jazzitalent ning aasta jazzihelilooja. Sel aastal kvalifitseerus Jazzkaare ja Eesti Jazzliidu poolt välja jagatavate auhindadele 90 nime, kelle seast valis žürii nominendid. 

Aasta jazzmuusiku tiitlile kandideerisid pianist Joel Remmel, pianist Kirke Karja, kitarrist Ain Agan, laulja Kadri Voorand ja pianist Holger Marjamaa. Aasta jazzmuusiku tiitliga kaasneb auhinnafond 3500 eurot. Võidu võttis Joel Remmel. 

Aasta jazziedendaja auhinnale nomineeriti Eesti pikima traditsiooniga jazzifestival Tudengijazz ehk TUJA; Klassikaraadio ning selle muusikatoimetaja Ivo Heinloo, kes on südameasjaks võtnud kodumaise jazzimaastiku tutvustamise ja jazzikontsertide talletamise; improvisatsioonilisele ning stiiliülesele kitarrimängule keskenduv festival Viljandi Kitarrifestival; Eesti Rahvusringhäälingu heliosakond ning nende hea kõrva ja muusikamaitsega helikunstnikud; saksofonist-flötist, arranžeerija, helilooja, Estonian Dream Big Bandi juht ja muusikapedagoog Siim Aimla. Aasta jazziedendaja saab auhinnaks Jura ENA8 Full Metropolitan Black espressomasina ning vabapääsme Jazzkaare ja Eesti Jazzliidu kontsertidele aasta jooksul. Jazziedendaja auhinna pälvis Tudengijazz ehk TUJA.

Aasta jazzansambli finalistide nimekirjas olid säravad kooslused: Joel Remmel Trio, Kadri Voorand in Duo With Mihkel Mälgand, Sooäär/Yaralyan/Ounaskari, Titoks ja Estonian Dream Big Band. Aasta jazzansambli tiitliga kaasneb preemia 1000 eurot ja selle tunnustuse osaliseks sai Kadri Voorand in Duo With Mihkel Mälgand.

Noore jazzitalendi tiitlile kandideerisid viimase aasta jooksul eredalt silma paistnud noored talendid: laulja, viiuldaja ja muusikakirjutaja Marianne Leibur; talendikas soulilauljatar, klahvpillimängija ja helilooja Rita Ray; vokalist ja eluliste laulutekstide kirjutaja Elina Hokkanen; kitarrist ning helilooja Johannes Laas; ja noorema põlvkonna silmapaistev saksofonist Tobias Tammearu. Noor jazzitalent võidab festivali North Sea Jazz külastuse Telliskivi Loomelinnaku poolt ning võimaluse esineda Jazzkaare korraldatud kontserdil aasta jooksul. Tiitliga pärjati Marianne Leibur

Kolmandat korda välja antavale aasta jazzihelilooja auhinnale nomineeriti mitmekülgne vokalist, pianist, õppejõud, arranžeerija ja helilooja Kadri Voorand; tuntud helilooja, kitarrist ja multiinstrumentalist Erki Pärnoja; silmapaistev jazzpianist, helilooja, pedagoog ning omanimelise trio liider Joel Remmel; eriilmeliste interdistsiplinaarsete projektide algataja, helilooja ning kontrabassimängija Mingo Rajandi; ning helilooja, kitarrist, paljude ansamblite loominguline liider, EMTA jazziosakonna juht Jaak Sooäär. Aasta jazziheliloojale on kingituseks preemia 2000 eurot. Võitjaks osutus Mingo Rajandi.