Adolf Hitler ja tema kõrgemad ohvitserid 1945. aasta märtsis. Kuigi Hitler tollal seda veel avalikult ei tunnistanud, olid natsid sõja kaotanud.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
22. aprill 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 22. aprill: raevunud Hitler tunnistas avalikult sõja kaotamist (4)

22. aprillil 1945. aastal tunnistas viimastest ebaõnnestumistest teada saanud Adolf Hitler, et Natsi-Saksamaa on II maailmasõja kaotanud.

Kuigi juba vähemalt kaks aastat varem oli selge, et Natsi-Saksamaa ei suuda liitlaste vägedele kaua vastu seista, tunnistas Adolf Hitler alles 1945. aasta aprillis, et Saksamaal pole kuidagi võimalik II maailmasõjast võitjana välja tulla. Natside üks juhtfiguure Heinrich Himmler ei suutnud veenda Suurbritanniat ja Ameerika Ühendriike, et need ühendaksid jõud Saksamaaga neid kõiki ähvardava Nõukogude Liidu ohu vastu.

Samuti sai Hitler teada, et Punaarmee oli vallutanud Treuenbrietzeni linna, mis asus sakslaste kaitseliinist lääne pool ning vaid veidi enam kui 60 km kaugusel Berliinist. Berliini ümbritseva kaitseliini püsimajäämise ülesanne anti ka 1944. aastal Narva all tegutsenud natside väejuhile Felix Steinerile. Sakslane ei näinud mingit varianti, et tema alluvusse usaldatud diviisidega Hitleri käsku täita ning otsustas vasturünnakust loobuda. Kui füürer 22. aprillil sellest teada sai, puhkes temas äge raev.

Vihane ning viimse lootuse kaotanud Hitler süüdistas oma kindraleid ja tunnistas kõigile Berliini alla punkrisse varjunud natsidele, et sõda on kaotatud. Ta kinnitas, et jääb viimase hetkeni Berliini ning sooritab lõpus enesetapu, mis pidi olema tema ainsaks pääseteeks. Kaheksa päeva hiljem lasigi natsipartei esimees endale kuuli pähe, olles eelnevalt tsüaniiditableti alla neelanud. 8. mail teatasid Saksa väed lõplikust tingimusteta alistumisest.