Tiina LokkFoto: Erlend Štaub
Film
22. aprill 2020, 14:22

Tiina Lokk loodab, et ei pea kogu PÖFFi netti kolima

PÖFFi juht Tiina Lokk rääkis saates "Delta", et kuigi Pimedate Ööde filmifestivali (PÖFF) toimub novembris, mis annab festivali korraldajatele otsuste tegemiseks teiste suurfestivalidega võrreldes rohkem aega, tuleb festivaliplaane teha ikkagi lühiajaliselt ja käigu pealt.

"Paljud festivalid, sealhulgas ka meie proovime ette valmistada seda, et oleksime vähemasti sellel aastal ideaalis kombineeritult, et vähemalt midagi toimuks ka live's ja võib-olla mingisugune osa oleks digitaalselt online'is. Aga ega me kindlad ei ole," tunnistas Lokk. 

"Ega keegi ei tea ka, mis nendest sügisestest festivalidest saab, kui peaks tulema viiruse teine laine," lisas Tiina, et kuigi praegu on paljude suurte festivalide nagu Karlovy Vary, Locarno, San Sebastiáni ja isegi Veneetsia ning Cannes'i saatus veel lahtine, siis tõenäoliselt jäävad need lõpuks ikkagi ära.

Lokk tõdes, et ei usu elu seeski, et filmikunst koliks lõplikult, jäädavalt ja sajaprotsendiliselt internetti. "See viirus on üks huvitav asi. Ta loob ekstremaalse situatsiooni, mis sunnib inimesi otsima uusi lahendusi. Siin filmimaailmas on täpselt samamoodi."

"Festivali tavapärase planeerimise puhul tuleb mõistagi arvestada sellega, et kindlasti ei ole sel aastal nii palju väliskülalisi tulemas ja juba seetõttu kolib suurem osa küsimuste-vastuste seansse, tööstusalaseid vestlusringe, paneele ning töötubasid suures osas internetti, kuna pole teada, mil määral reisimine endises mahus selleks ajaks taastub," tunnistas Lokk.

Tänapäeval on väga lihtne tõmmata filme alla või salvestada ekraani pealt, mistõttu filmide veebis näitamise korral pole võimalik festivale kaitsta. "Tekkinud olukord on katastroofiline ja teeb elu filmitööstusele tervikuna väga raskeks," selgitas Lokk, et filmide toomisesse tekkinud auk tähendab, et tegelikult pole ka täpselt teada, kui rikkalikku filmiprogrammi saab PÖFF tänavu üldse vaatajatele pakkuda.