Andres KuuskFoto: Stanislav Moshkov
Tele
22. aprill 2020, 12:37

Andres Kuusk: 11. septembri sündmused liitsid toimetust väga

Ajakirjanik Andres Kuusk asus telemajja tööle 1999. aastal. Selle aja jooksul on mees kajastanud Kosovo-Makedoonia piiril põgenikelaagrites toimuvat, kaksiktornide varingut, Eesti eesistumist ja lubanud saadetes liiga jutukatele poliitikutele kollaseid kaarte jagada.

Saates “Minu ETV” tunnistab Kuusk, et telemajja võeti ta  tõeliselt omaks 2001. aastal kaksiktornide varingu paiku. "Me olime äsja teinud nii-öelda ankrureformi – päris inimene, päris ajakirjanik eetris. Lülitused, otsestuudiod. Ma tean, et vähemalt üks konkurent ütles, et nüüd on "Aktuaalse kaameraga" kõik – teil ei ole nii palju teemasid, saade on liiga pikk. Ja siis juhtus 11. september," meenutab ta. “Ma mäletan, et vaatasime uudistetoimetusega neid ekraane ja esimene mõte, mis peast läbi käis, oli, et tõenäoliselt saab sellest midagi saate lõppu või keskele. See tundus kurioosum, aga siis läks kogu see põrgu lahti. Me töötasime nendel päevadel nagu tõeline 24 tunni televisioon ja need sündmused liitsid toimetust väga.”

Esimest korda sai Andres püssirohtu nuusutada, kui 1999. aastal kajastas Kuusk Kosovo-Makedoonia piiri lähedal olevates põgenikelaagrites toimuvat. "Need üsna kurvad ja traagilised kaadrid murdsid midagi minus ja sellest ajast on taoliste lugude jutustamine üks minu missioon,"

“Vaieldamatult kõige suurem asi, mida Eesti televisioonis teinud olen, on eesistumise kajastamine. Sel hetkel, kui sa seisad lennujaamas ja järjest maanduvad Theresa May, Emmanuel Macroni ja kõikide Euroopa peaministrite lennukid – see on uskumatult äge tunne," kirjeldab Kuusk. “Mitu aastat ettevalmistusi ja sel hetkel oli Eesti Euroopa keskpunkt!” on mees kindel.