Elizabeth II mullu novembris. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
21. aprill 2020, 15:10

LIIGUTAV NOSTALGIAVIDEO | Vaata tänase sünnipäevalapse Elizabeth II plikapõlvekaadreid!

Tema Majesteet Elizabeth II tähistab täna 94. sünnipäeva. Kuninganna on palunud, et tavapärane sõjaväeline saluut jäetaks ära - see pole pandeemiaajal kohane. Ent kuningakoda tähistab monarhi sünnipäeva armsa videoga.

Yorki hertsogipaari esiklaps Elizabeth Alexandra Mary tuli ilmale 21. aprillil 1926, mil Ühendkuningriiki valitses tema isaisa George V. Printsess sündis keisrilõikega oma emaisa kodus Londonis Mayfairi linnajaos aadressil Bruton Street 17 ning ristiti 29. mail Buckinghami palee erakabelis. Elizabethi nime sai ta oma ema järgi, Alexandra oli George V ema (kes oli pool aastat varem hinge heitnud) ning Mary tema isaema. 

1930 tuli ilmale Elizabethi noorem õde Margaret. 1936 tõusis nende isa ootamatult valitsejaks - tema vanem vend Edward VIII oli troonilt taandunult, abiellumaks kaks korda lahutatud ameeriklanna Wallis Simpsoniga. 

1947 abiellus printsess Elizabeth endise Kreeka ja Taani printsi Philipiga. 1948 tuli ilmale nende esiklaps prints Charles, 1950 tütar Anne. 6. veebruaril 1952 sai printsess Elizabethist tema isa George VI ootamatu surma järel Ühendkuningriigi valitseja, kuid kroonimistseremoonia peeti alles järgmise aasta juunis. Nüüdseks on kuningannast saanud Ühendkuningriigi kõigi aegade pikima valitsejastaažiga monarh. 

Kuninglikul paaril on ka nooremad pojad Andrew ja Edward ning kokku kaheksa lapselast. Monarhi neljast järeltulijast kolme abielu on purunenud. Juunis jõuab kätte tähtis verstapost: prints Philipi 99. sünnipäev.