Tanel Padari kontsert. Pilt on illustreeriv.Foto: Robin Roots
Tele
21. aprill 2020, 15:06

Miks ETV oma saadetes Eesti muusikat ei kasuta? Urmas Oru: teles käib muusika eest tasu arvestamine sekundi täpsusega, summad on märkimisväärsed (1)

Paljud raadiojaamad ja ettevõtted on kriisiaja keerukas olukorras muusikute toetamiseks hakanud rohkem kodumaist muusikat mängima, kuid Eesti rahvusringhäälingu lipulaev ETV ei ole sellest mingil põhjusel eeskuju võtnud - pühapäevases “Aktuaalses kaameras” oli lugu sellest, kuidas mõjutab koroonakriis Eesti üritustekorraldajaid, kuid saates ei kasutatud kodumaist muusikat, vaid välismaist kataloogimuusikat. 

ERRi juhatuse liige Urmas Oru selgitab, et ERR on olnud läbi aegade silmapaistev eesti muusika esitleja ja toetaja. “Eriolukorra ajal on nii Raadio 2 kui ka Vikerraadio suurendanud Eesti muusika osakaalu veelgi, kutsudes ka teisi raadiojaamu seda algatust järgima,” kinnitab ta. 

Kuid televisioonis on kodumaist muusikat Oru sõnul keerulisem kasutada. “Erinevalt raadiotest, s.h. kaupluste siseraadiotes mängitavast muusikast on telesaadete helindamine ja sellelt tasu arvestamine tublisti keerukam ja mitmetahulisem teema. Tasu arvestamine käib sekundi täpsusega ning summad on märkimisväärsed,” selgitab Oru.

“Näiteks Eesti loodust ja keskkonnateemasid käsitleva “Osooni” saate puhul on sisuliselt valik, kas toota viis saadet, kasutades läbivalt ainult sekunditasuga muusikat, või teha sama raha eest kuus saadet, kasutades temaatilist valik-muusikat kataloogidest,” märgib ta. 

“Kaalume muusikavalikuid alati väga põhjalikult ning kui vähegi rahaliselt võimalik ja sisuliselt vajalik, eelistame eestimaist,” kinnitab ta. 

Oru lisab veel ka seda, et tegelikkuses on eesti muusika kasutamiselt maksvate tasude arvestus ning selle jõudmine autorite ja esitajateni väga pikk ja keeruline protsess.

“Aruannete esitamine, nende töötlemine ja tasude jagamine toimub tagantjärele, sest tasusid jagavatel ühingutel tuleb tegeleda kümnete tuhandete muusikapaladega. Seega laekuvad praegu muusikutele tasud kriisi-eelse aja eest, pigem isegi eelmise aasta eest,” nendib ta. 

Oru sõnul maksis ERR mullu autoriõiguste ja teiste kaasnevate õiguste eest kokku ligi miljon eurot.

Kultuuriminister Tõnis Lukas tegi aprilli alguses kultuurivaldkonna abistamiseks mõeldud abipaketist rääkides mitu üleskutset Eesti kultuurimaastiku toetamiseks. “Esimene on üleskutse kõigile raadiotele – mängida Eesti autorite ja esitajate muusikat. Seda on tehtud rõõmustavalt palju, aga julgustaksin kõiki raadiojaamu, eelkõige ERR-i, mängima eriolukorra ajal Eesti autoreid,” ütles ta.

ERR-ile tegi Lukas ettepaneku Eesti autorite loomingut mängida 70-80% ulatuses. “Sellest saadavad autoritasud lähevad otse Eesti loojatele.” Lisaks kutsus minister üles tellima Eesti kaupa, kunsti ja disaini.

Selleks, et koroonakriisi ajal keerulisse majanduslikku olukorda sattunud kodumaiseid muusikuid toetada, on näiteks Rimi lubanud poodides mängida vaid eesti muusikat, Star FM teatas, et suurendab raadioeetris kodumaise muusika osakaalu ning Raadio 2 suurendas programmis eesti muusika hulka enam kui 20% võrra.