Prints PhilipFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
21. aprill 2020, 10:22

98aastane Philip katkestas tähtsa sõnumi edastamiseks pensionipõlve

Elizabeth II abikaasa prints Philip on Briti päästeteenistuse, meedikute ning teiste koroonapandeemia eesliinitöötajate tegevusest nii liigutatud, et otsustas vaatamata avalikkuse eest taandumisele kirjutada nende toetuseks avalduse.

"Tahtsin ülemaailmse immuniseerimisnädala hakul tunnustada elutähtsat ja pakilist tööd, mida nii paljud pandeemia ohjeldamiseks teevad," seisab juunis 99aastaseks saava Edinburghi hertsogi sõnumis, mis postitati eile Briti kuningakoja sotsiaalmeediakontodele. Prints Philip tõstis esile meditsiini- ja teadustöötajaid, kes näevad kõik ühiselt vaeva, et meid Covid-19 eest kaitsta. 

"Tahan meie nimel, kes me oleme turvaliselt kodus, tänada ka kõiki võtmetöötajaid, kes seisavad hea meie elu infrastruktuuri püsimise eest; toidutööstuse ja -laialikande töötajaid ja vabatahtlikke, neid, kes hoiavad posti- ja kojukandeteenused töös, ning neid, kes kannavad hoolt prügiveo eest."

Vanity Fair märgib, et see on esimene avalik kommentaar hertsogi sulest, sestsaadik, kui ta 2017. aasta mais pensionile minekust teatas.

Ajakirja Majesty peatoimetaja Ingrid Seward nimetab prints Philipi avaldust väga tavatuks, sest ta on avalikust elust taandunud. Teisalt elame erakordses olukorras, toonitab Seward. "Prints Philip ei püüa meie rahvast õpetada, selle jätab ta kuninganna hooleks," märgib Briti kuningakoja spetsialist. "Ta tahab toetada heategevusorganisatsioone, kellega ta on seotud, ning avaldada neile praegusel raskel ajal toetust." Sewardi sõnul on Edinburghi hertsog olnud alati huvitatud teadusest. "Kindlasti huvitavad teda püüdlused kiiresti vaktsiini leida. Ta jälgib kõike terava huviga."

Kuningakojale lähedase allika teatel on kuninglik paar Windsori lossis koduses karantiinis. Elizabeth II-l täitus täna 94 eluaastat, kuid ta on palunud, et tema auks traditsiooniliselt korraldatav sõjaväeline saluut jääks ära, kuna see pole praegu kohane.