Tom Moore.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
19. aprill 2020, 19:06

Saja-aastane veteran kogub tervishoiule miljoneid

„Ma võitlesin oma lahingud eesliinil sõjas, praegu on sõja eesliinil tervishoiutöötajad ja nad vajavad abi,“ kinnitas Briti erukapten Tom Moore. Ta teatas, et kavatseb heategevusraha kogumiseks oma 30. aprillil tähistatava sajanda sünnipäeva eel teha käimisraami abil sada jalutuskäiku oma koduaias.

Saja 25meetrise kõnnini jõudis kapten Tom – nagu teda hellitavalt kutsutakse ühe David Bowie laulu peategelase järgi, kes oli küll major Tom – juba läinud neljapäeval. Selleks ajaks oli ta miljonite annetajate abiga saanud plaanitud tuhande naela asemel rohkem kui 25 miljonit ja ta jätkab kõndimist. Homme on veteran videoühenduse kaudu aukülalisena avamas uut haiglat Yorkshire'i maakonnas. Kapten Moore on sealt pärit, kuid elab praegu Marston Moretain'`is, Bedfordshire'is. 400 voodikohaga haigla on esimesi uute raviasutuste programmis, mille alusel neid krooniviiruse puhkedes Suurbritannias ehitama asuti.  

Sõja ajal ja ka pärast seda Indias ja Birmas teeninud kapten Tomi kogutud raha eest on juba muretsetud tervishoiutöötajatele toidupakke ja loodud videovõimalusi, mis aitavad koroonaviiruse tõttu haiglasse sattunud inimestel oma lähedastega ühendust pidada.

BBC hommikusaatele ütles vapper veteran optimistlikult, et lõpuks kaovad pilved taevast, päike tuleb välja ning me kõik tunneme ennast jälle hästi. 680 000 inimest on kirjutanud alla petitsioonile, milles nõutakse, et kuninganna lööks kapten Tomi rüütliks.

II maailmasõjas osalenud endine tankikomandör lõi käed laulja Michael Balliga ning nende kiiresti salvestatud versioon 1945. aasta Rodgersi ja Hammersteini pophitist „You'll Never Walk Alone“ tõusis internetiportaali iTunes UK muusikatabeli tippu. Kapten Tom alustab seda lugu sõnadega „kui sa kõnnid läbi tormi, siis hoia pead uhkelt püsti ja ära karda pimedust.“ Muide, selles tabelis on teisel kohal samuti endise aja klassikasse kuuluv Dame Vera Lynni ja Katherine Jenkinsi duett „We'll Meet Again“, mida tsiteeris kuninganna Elizabeth II oma äsjases pöördumises rahva poole