Kuninganna Elizabeth II sõnum rahvale koroonaviiruse pandeemia tõttu. Foto: Scanpix/ Reuters
Inimesed
18. aprill 2020, 16:04

Kuninganna Elizabeth II tühistab koroonaviiruse tõttu oma sünnipäevapidustused

Suurbritannia kuninganna Elizabeth II ei tähista tänavu oma 94. sünnipäeva ja on palunud, et ei oleks ühtegi püssipaukude saluuti sündmuse tähistamiseks, sest see ei oleks sobiv ajal, mil riik võitleb koroonaviirusega, vahendab Reuters. 

Riik on haiguspuhangu tipphetke lähedal, mil surnud on üle 14 000 inimese. See tähendab, et Suurbritannia on pandeemiast tulenenud surmajuhtude arvu poolest viiendal kohal maailmas, kus on siiani olnud vähemalt 150 000 surmajuhtumit.

Püssipakukude saluute kasutatakse kuningliku pere poolt, et tähistada erilisi sündmusi nagu tähtpäevad ja sünnipäevad. Kuninganna soovis aga, et sel aastal tema sünnipäeval, 21. aprillil, ühtegi taolist saluuti läbi ei viida, sest see ei tundu praeguses olukorras kohane. Arvatakse, et see on esimene selline taotlus kuninganna 68-aastase valitsemisaja jooksul.

Buckinghami palee avaldas eelmisel kuul, et kuninganna ametliku sünnipäeva tähistamiseks mõeldud paraad, mida tähistatakse juunis, ei lähe kehtivate piirangute valguses traditsioonilisel kujul edasi. Paraadi asendamiseks veel plaane ei ole.

Suurbritannia on olnud neli nädalat eriolukorras, kus ettevõtted on sunnitud sulgema ja kodanikel kästud koju jääda. Selle kuu alguses tegi riigi kõige kauem teeninud monarh rahvale erakordse pöördumise, lubades: “Paremad päevad tulevad tagasi!”.