Foto: Pexels.com
Inimesed
17. aprill 2020, 14:16

Koroonaviirus viis hauda nimeka džässmuusiku

Covid-19ga nakatumise järel suri 92 aasta vanuses USA džäss-saksofonist Lee Konitz, kes tegi pika karjääri jooksul koostööd nii Miles Davise, Charles Minguse kui Ornette Colemaniga.

Konitzi omaksed kinnitasid NPR-le, et muusik suri New Yorgis koroonaviirusest põhjustatud kopsupõletikku. Konitz oli vaatamata südamehädadele jätkanud ka 90. eluaastais esinemist. Viimase plaadi salvestas ta 90aastaselt - "Old Songs New (Sunnyside)" ilmus mullu novembris.

1927. aastal Chicagos sündinud Konitz õppis esmalt klarnetit, kuid läks siis üle altsaksofonile. BBC Newsi teatel kujunes artistil välja isikupärane stiil, mida iseloomustas valmisolek julgeteks harmooniariskideks. See eristas Konitzit 1950. aastatel domineerinud stiilist, millele oli aluse pannud Charlie Parker, keda Lee luges oma lähedaseks sõbraks. "Ma ei tahtnud tema moodi kõlada. Nii et ma ei kasutanud peaaegu üldse vibraatot ja mängisin enamjaolt kõrges registris. See on mu saundi tuum."

Konitz oli ennekõike tuntud muusikuna, kes osales Miles Davise epohhilooval albumil "Birth of the Cool" (1957). Tema enese tuntuim pala "Subconscious-Lee" oli improvisatsioon Cole Porteri laulust "What Is This Thing Called Love".