Jari Isometsä.Foto: Vida Press
Talisport
16. aprill 2020, 17:35

Kuulus dopingusuusataja tegi karjääris kannapöörde

Olümpiamängudelt kolm pronksmedalit võitnud endine suusaäss Jari Isometsä alustab tööd SB-Pro saalihokinaiskonna treenerina. Tema vastutada jääb üldfüüsiline ettevalmistus.

Isometsä kuulus 1990. aastatel murdmaasuusatamise tippu, võites pronksi nii Albertville'i, Lillehammeri kui ka Nagano olümpialt. Lisaks noppis ta neli medalit MMidelt: kaks hõbedat ja kaks pronksi.

Karjääri lõpp oli aga masendav, sest Isometsä kuulus kuue patuse soomlase hulka, kes jäid 2001. aasta Lahti MMil vahele dopingu kasutamisega. Ta pidi loovutama koduselt suurvõistlustelt võidetud hõbemedali, lisaks määrati Tornios sündinud mehele kaheaastane võistluskeeld.

Jari Isometsä. Foto: Mati Hiis

Aastal 2013 määrati talle kuus kuud kestnud tingimisi vanglakaristus, sest endine suusataja mõisteti süüdi kohtu ees valeütluste andmises. Nimelt oli ta 2011. aastal vandunud, et ei teadnud midagi 1990. aastal toimunud dopingutarvitamisest.

Isometsä on küll varem töötanud suusatreenerina, kuid praegune alavahetus tuli avalikkuse jaoks korraliku üllatusena. „Meie pere on saalihoki sees elanud umbes kümne aasta jagu, olen seda spordiala hoolega jälginud,“ tunnistas ta Iltalehtile. Alaga tegeleb aktiivselt Jari tütar Aada, varem käis saalihokitrennis ka poeg Eetu, kes nüüd golfile keskendub.

Vanem Isometsä usub, et suudab SB-Pro naiskonda lisada professionaalsust. „Tahan näidata kogu komplekti: kuidas peaks sportlane elama hommikust õhtuni. Kuidas oma elu igapäevaselt sättida, mida süüa, kuidas taastuda, millal magada.“

SB-Pro krooniti Soome meistriks aastatel 2014, 2018 ja 2019.