"Kättemaksukontori" praegused detektiivid vasakult – Marion, Luna ja FreyaFoto: TV3
Tele
15. aprill 2020, 16:43

„Kättemaksukontor“ jõudis Läti televisiooni! Raivo Suviste: meie nõu võeti isegi näitlejate valimisel kuulda

Kes meist ei teaks “Kättemaksukontorit” ja selle detektiivide rida - Frida, Marion, Häidi, Freya ja Luna? Nüüd saavad krimimaailma sekeldustest aimu ka lõunanaabrid, kes teevad sarjast enda versiooni. Lätlaste seriaal kannab nime "Atriebējas" (eesti keeles kättemaks – toim.). “Ma loodan, et uus seriaal on sama särav kui meie oma,” räägib “Kättemaksukontori” produtsent Raivo Suviste.

Läti versioon alustab algusaegadest, mil tegutses ikooniline detektiivide duo Frida ja Marion. Suviste ütleb, et uus versioon on üsna sarnane ja karaktereid üritatakse võimalikult lähedalt tabada. “Stsenaarium on sama, aga kohalikud nüansid ja mõned kosmeetilised muudatused on sisse toodud. Ka näiteks saatepea on üks ühele meie järgi tehtud.” 

"Kättemaksukontor" - detektiivid Frida ja Marion Foto: Kuvatõmmis/ "Kättemaksukontor
Läti versioon "Kättemaksukontorist" - detektiivid Frida ja Madara (meile tuntud kui Marion) Foto: Kuvatõmmis/ Youtube

“Kui üks formaat on ennast hästi sisse töötanud, üritatakse seda sama üle võtta. On hea võtta olemasolev tuum, sest see on juba läbi proovitud ja töötab. Esimene osa on Lätis juba eetrisse läinud ja palusime selle ka meile vaatamiseks saata. Praegu ei ole seda veel tulnud, aga ootan huviga, kuidas meie karakterid välja joonistunud on,” sõnab Raivo.

Produtsendi sõnul on eestlased lätlaste versiooni tegemise juures palju kaasa aidanud. “Me oleme nendega palju konsulteerinud ja käisime suurel koosolekul, kui nad sarja sponsoritele esitlesid. Nad saatsid meile isegi näitlejaid üle vaatamiseks, kui casting'ut tegid ja võtsid näitlejate valimisel meie nõu kuulda. Nii stsenarist Mihkel Ulman, režissöör Ain Prosa kui mina oleme selle asja tegemisega olnud pidevalt kursis,” kirjeldab ta. 

 

Kuid mis on “Kättemaksukontori” fenomen? “Ma usun, et selleks on kolm asja: head näitlejad, lavastaja ja stsenarist. Ma ei oska neid järjekorda panna, aga kõik need kolm komponenti annavad lõpuks hea resultaadi,” arvab Suviste. 

See, kui kiiresti mõni seriaal ennast ammendab ja ei ole vaatajate jaoks enam põnev, on produtsendi sõnul väga suhteline. “Mõni näeb 50-aastaselt välja nagu 80-aastane, mõni näeb 80-aastaselt välja nagu 50. Sama on ka seriaaliga. Kas asi muutub igavaks, oleneb sellest, kuidas värskust säilitada. Sari võib ära tüüdata ja igavaks minna, aga maailmas on palju näiteid sarjadest, mis on jooksnud väga pikalt,” tõdeb ta.

Raivo räägib, et pikalt kestnud sarja värskena hoidmiseks tuleb pidevalt välja tulla uute ideedega. “Ka meie paneme igal sügisel pead kokku, istume maha ja arutame, mida uuel hooajal teha. See on meil justkui traditsiooniks saanud. Kui juba töö käima läheb, pole tihti aega vestlust pidada, aga iga hooaja eel me seda siiski teeme.” Mees lisab, et sari peab inimeste jaoks kogu aeg põnev olema. “Pidevalt tuleb asju täiendada ja elavdada. Nii nagu abielus,” muigab ta. “Muidu tekib rutiin ja inimestele ei ole sari enam huvitav. Sa võid terve aja ühel nivool ja väga heal tasemel olla, aga ikkagi tundub teistele, et see pole enam see. Värskuse ja üllatuse leidmine on peamine märksõna.”

Eriolukord on mõjutanud ka “Kättemaksukontori” tööd. “Praegu on otsustamisel, kas saame kevadel filmida, aga suure tõenäosusega ei saa. See tähendab, et teleekraanil olev hooaeg jääb poolikuks ja viimast nelja seeriat me praegu teha ei saa,” ütleb Raivo Suviste.