Pilt on illustreeriv.Foto: Robin Roots
Tele
15. aprill 2020, 16:40

VIDEO | „Pealtnägija“: eksperdi sõnul on paljudel avalikel objektidel ohtlik ehituslik probleem

Märtsi alguses saatis Eesti tuntuim värviekspert Jüri Murel prokuratuuri kuriteokaebuse, milles väidab, et elud on ohus paljudel objektidel, kus kasutati potentsiaalselt ebaturvalist tuletõkkevärvi.

26-aastase kogemusega Murel väidab, et sajad objektid on Eestis potentsiaalselt ohtlikud. “Kaubandushooned, ärihooned, kaubanduskompleksid, koolimajad. Kõik on, mis on tehtud, see on ohtlik, tõesti ohtlik,” väidab ta. 

Ohtlikkus, millest Murel räägib, on seotud tuletõkkevõõbaga, mis ei luba metallil teatud aja jooksul ohtliku temperatuurini kuumeneda. Seetõttu on võõp eeskirjade järgi suurtel hoonetel kohustuslik. Eksperdi sõnul kasutatakse Eestis aga ulatuslikult võõpa, mis ei oma kehtivat sertifikaati.

Riiklike järelevalveametnike ja kaubanduslike konkurentide sõnul kasutab 65aaastane Murel eksperdi positsiooni kurjalt ja külvab paanikat. "Härra Murel kindlasti kõneosava isikuna ja väga pikalt selles valdkonnas tegutseva isikuna suudab väga hästi žongleerida erinevate väidete või pooltõdedega," kommenteerib Genoke Tradingu tuleohutusekspert Tauno Kais.

Nii tehniline järelevalve kui toote maaletooja aga kinnitavad, et uurisid kaebust põhjalikult, muuhulgas nõuti välismaalt välja kõik alusdokumendid ja kohtuti korduvalt näost näkku Itaalia firma esindajatega ning nad kinnitavad, et paanikaks pole põhjust. 

Kaisi sõnul on tegu aga lihtsa äritüliga, kuna Murel on ka ise värvide maaletooja. Kuid, Mureli firma andis tehnilise järelevalve ameti 2017. aastal kohtusse ning pärast vaidlusi mitmes astmes sai ta õiguse. 

Muuhulgas tegi probleemi tõsiduses veendunud Murel märtsis kuriteoteate prokuratuuri, viidates karistusseadustiku paragrahvidele, mille alusel loetakse kuriteona elule ja tervisele ohtliku hoone ehitamist ning ohtliku materjali turustamist.

Vaata lähemalt "Pealtnägija" videoloost!