Sulev KeedusFoto: Teet Malsroos
Inimesed
9. aprill 2020, 11:34

Sulev Keedus: vabakutselisena on mind treenitud sellisteks eriolukordadeks

Filmilavastaja Sulev Keedus avaldab saates "Delta", et kõik tööplaanid on kriisiolukorra seiskunud. “Mul see aasta pidi tulema töörohke aasta. Nii nagu vabakutselisel tüüpiliselt on – kui on tööd, siis on seda palju, ja siis on äkki nii, et ei ole üldse ja ei ole tulemas ka,” lisab ta. 

“Selleks aastaks oli igasuguseid plaane tehtud. Praegu ei saa ka öelda, kas kõik plaanid on uppis või midagi hakkab juhtuma ja on võimalik minna teatrisse proovi tegema,” räägib Sulev. Planeeritud oli mitmeid filmivõtteid ja portreelugu Galina Grigorjevast. “Aga Galina istub Helsingis ja mina siin Matsalus ja ega praegu ei ole isegi mõtet plaane teha, sest me ei tea, mis ja kuidas,” tõdeb mees. 

Keedus ei tunne, et praegu oleks kuidagi eriline kannatuste aeg. “Kui mu elu oleks palju stabiilsem ja kindlam kogu aeg ning äkki on võetud mingi asi ära ja ma ei saaks oma ametit ega iseenda olemasolu kuidagi õigustada, siis võib-olla tunneksin,” mõtleb ta. “Aga vabakutselisena ongi elu kogu aeg selline olnud. Mind on treenitud selliste eriolukordade jaoks. Muidu ei olegi võimalik sellist ametit pidada. Kunagi ei saa öelda, et plaane oleks terveks aastaks. On lühemad perioodid, mis on teada, et saab midagi teha,” avaldab Sulev. 

Samas on Keeduse sõnul ka need lühemad perioodid alati natuke ehkuga seotud. “Kindlustunnet ei ole mul juba aastaid olnud. Ei mäletagi, millal see viimane rahulikum ja kindlam tööperiood oli,” räägib mees.

Filmilavastaja usub, et iga asi vajab vastukaalu. “Ega seda pidu ei saa ka ju igavesti pidada. Muutub tüütuks, kui seal vahel ei ole midagi muud ja mingi jama ei tule vahepeal vahele. Seda on ka vaja,” lisab ta. “Muidugi on praegune kriis niivõrd totaalne ja globaalne. Kui see koroona oleks ainult siin ja ainult Eesti asi, oleks seda võib-olla kergem taluda. Kuna see on terve planeediga justkui seotud, siis see painab, millise lahenduse see saab ja mis siin muutuma hakkab.”

“Oleks tore mõelda, et inimene võtab selle kogemuse järel kuidagi mõistuse pähe ja mõtleb igasugused tarbimised enne läbi. Kas on mõtet lennata maailma teisele poole, et nautida nädal-kaks head sööki ja mõnusat ilma ning siis tagasi tulla?" arutleb ta.