Rahvusooper EstoniaFoto: Tanel Meos
Teater
9. aprill 2020, 10:00

Teater Vanemuine ja rahvusooper Estonia värvuvad kriisiga võitlemise toetuseks roheliseks (1)

Nelja Põhjamaa kultuuriorganisatsiooni koostöös valgustatakse rahvusooper Estonia ja Vanemuise teatrimajad alates tänasest igal õhtul rohelise, lootuse värvi valgusega, et näidata üles austust ja toetust kõigile, kes kriisiga silmitsi seisavad. Algatusega on oodatud ühinema kõik kultuuriasutused, kasutades sotsiaalmeedias teemaviidet #lightitupgreen.

Juhtivad kultuuriasutused ühendavad jõu, et väljendada tuleviku suhtes lootusrikkust. Roheliseks värvumise kampaania näitab üles toetust kõigile, kes praeguses keerulises olukorras oma panuse annavad: tervishoiutöötajad, vabatahtlikud, lapsevanemad, haiguse käes kannatajad, üksikud, eakad, karantiinis olevad inimesed ja kõik ülejäänud, kelle elusid on koroonaviirus mõjutanud.

Ettevõtmisega tahetakse rõhutada, et ehkki riigipiirid on praegu suletud, on piiride ülene koostöö ja solidaarsus olulisemad kui kunagi varem. Algatusega on oodatud ühinema kõik kultuuriasutused üle maailma, et näidata valgust tuleviku suunas – viirusega võitlemine on globaalne ning ühiselt tegutsedes tuleme sellest välja tugevamana.

“Ehkki sotsiaalne distantseerumine ei lase meil omavahel kokku saada, on väga tähtis, et me ei jääks viiruse vastases võitluses üksinda. Olen tänulik kõigile välismaistele sõpradele kultuuriväljal nende piiritu toe ja abi eest. Selle eest, et nad on kriisi ajal ühendanud jõu ja et nad jagavad häid mõtteid ja praktikaid nii lahkelt omavahel,” ütleb Tampere Talo tegevjuht ja idee algataja Paulina Ahokas saadetud pressiteate vahendusel. 

Aivar Mäe, rahvusooper Estonia peadirektor lisab: “Selle žestiga soovime tuua inimeste südamesse lootust ja valgust. Samuti tahame anda sõnumi kõigile maailma inimestele, et kui kriis ükskord läbi saab, ootavad kultuuritegijad oma publikut avasüli tagasi.”

“Roheline sümboliseerib lootust ja harmooniat ning just seda me soovimegi kõigile inimestele, kus iganes nad viibivad ja milline tahes on nende praegune olukord. Mõnel pool maailmas tähistab roheline värv ka muutusi. Kriis on juba praegu nõudnud kõigilt palju loomingulist lähenemist. Oleme veendunud, et ootamatute probleemide lahendamine ja ühiskondlikud uuendused saavad toimuda vaid kultuuri ja kunstide toel,” selgitab Vanemuise teatri juht Kristiina Alliksaar rohelise värvi valikut.

Lisaks Vanemuise teatrile ja Rahvusooperile Estonia värvuvad roheliseks Tampere Talo ja Tampere Ooperimaja Soomes ning Harpa kontserdi- ja konverentsikeskus Islandil. Kultuuriasutused värvuvad roheliseks igal õhtul kella kümnest kella kaheni öösel, Vanemuise teatrimaja päikseloojangust päiksetõusuni.