Foto: Erki Pärnaku
Eesti
8. aprill 2020, 00:12

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas ümberasuja pürgis tagasi Eestisse

Varsti pärast abiellumist 1939. aasta lõpul otsustas üks kunstiringkonnas liikuv sakslannast noorik lahkuda ümberasumise korras Tallinnast Saksamaale, kirjutab Uudisleht 8. aprillil 1940. Jõukast perest pärit mees jäi maha. 

Naine sai teenistuskoha Lodzi, kus talle ei meeldinud. Ta tahtis kohemaid Eestisse tagasi ja Tallinnas proovis noor abielumees teha kõik, mis võimalik, et seda lubataks.

Võimud keeldusid. Mees sõitis siis Saksamaale, sai mingi ime läbi loa Lodzi sõita. Kohtus tundeküllaselt oma noorikuga ja põrutas edasi Leetu. Kaunasest saatis naisele Lodzi telegrammi teatega, et temaga juhtus raske õnnetus. Saksa võimud olid kaastundlikud ja lubasid noorikul Kaunasesse sõita, kus asuti koos advokaadiga arutama, mida edasi teha.

Lõpuks võeti nõuks, et abielu tuleb lahutada ja leida ustav Leedu kodanik, kes naisega fiktiivabiellu astuks. Sedasi vabaneks too Saksa kodakondsusest. Siis lahutataks ka see abielu, Eestist sõidaks endine mees taas Leetu ja abielluks oma noorikuga uuesti.

Seda keerulist teed pidi saaks naine Eesti kodakondsuse ja keegi ei saaks teda takistada kodumaale tagasi pöördumast. Mehe eakad vanemad olid aga sellise sahkermahkeri vastu, sest poeg olla jätnud äriajamise hooletusse ja nemad ei tulnud üksi toime.

Teadmata on, mis riskantsest asjaajamisest sai. Riigipöördeni ja Eesti sunniviimiseni NSV Liitu jäid ju vaid mõned kuud.