Foto: JAREK JÕEPERA
Eesti
7. aprill 2020, 00:14

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas sündis ja kiiresti hääbus Arengupartei

Savisaar oli pärast lindiskandaali võidukalt tagasi ja uuesti Keskerakonna eesotsas, kui protestiks lahkus parteist hulk inimesi. Täna 1996. aastal lõid enda tagant Keskerakonna ukse kinni ka seitse riigikogulast eesotsas Andra Veidemanniga (pildil).

Kui lahkujate eestvõttel Arengupartei moodustati, oli asutamiskongressi ajaks 25. mail 1996 erakonnal 174 liiget. Esimeheks valiti Andra Veidemann. Otsustati teha koostööd Tiit Vähi Koonderakonnaga ja toetada valitsuskoalitsiooni. Vastu saadi portfellita ministri amet, loomulikult Veidemannile. See oli viga. Hiljem tunnistasid paljud parteilased, et neile oligi nõrka ja otsustusvõimetut juhti vaja, aga lõpuks viis see idee rappa. 

Siitmaalt hakkaski end eetilise ja moraalse puhtuse eest võitlejana esitlenud erakond tegema vigu. Sama aasta sügisel kukkus valitsusest Reformierakond, Arengupartei sai ministreid juurde, aga lahti läks kisklemine: osa tahtis koostöölepet Koonderakonnaga hoopiski tühistada. Tülli mindi ka Keskerakonnaga, seda üsna labasel moel ja riiakalt, mis rikkus erakonna mainet ka nende silmis, kes sisekismadest midagi ei teadnud.  

Osa liikmeist lahkus. Üle 200 inimese nõudis uut kongressi. Lennart Meri kohtus erakonna juhtliikmetega, aga ütles, et ei saa neid kuidagimoodi toetada – poliitilise lehmakauplemise aeg on möödas.

1999. aasta valimised Arengupartei kaotas. See oli lõpp.